toppbilder_2023.jpg

Sista tipsen inför Cykelvasan

Byline_Linda_2023_ny.jpg

Rätt inställning oavsett väder är ett vinnande koncept.

Att cykla i regn är ungefär som att cykla ute på vintern eller när det stormar. 90% sitter i huvudet och handlar om rätt inställning. Lite pannben och jävlar anamma. Resten är bra prylar och välskött material. Även om det kan komma lite sol till helgen kommer det vara blött mellan Sälen och Mora. Man kommer bli blöt och oftast är det faktiskt värst precis innan man blir det. Sen när man väl är blöt spelar det ingen roll längre. Men vad ska man tänka på då? Jag har listat 20 punkter med tips och trix för en trevlig tur mellan Sälen och Mora, oavsett väder egentligen. 

 1. Kom i god tid till starten. 
 2. Starta med ren cykel, med väl fungerande växlar och bromsar. Ju bättre växlarna funkar från start, desto större chans att de fungerar en längre del av loppet. 
 3. Se till att kedjan är ren och oljad. 
 4. Ha inte för högt däcktryck, det ger bara sämre fäste. Detta är väl det vanligaste diskussionsämnet för oss cyklister och vad som är ”rätt” däcktryck varierar beroende på däck, om du har slang eller tubeless, hur du cyklar och vad du väger. Jag kör på 1,1-1,2 bar och det funkar för mig. 
 5. Ha med ett bra överdrag så du håller dig torr innan start. Detta stoppar du lätt i väskan som åker till målet sen. 
 6. Ta med något att äta innan starten. Det är lång väntan innan man rullar iväg och frukosten hinner försvinna ur systemet. 
 7. Klä dig inte för varmt under loppet. Det är sommar trots allt. Det ska kännas lite kyligt när du startar. 
 8. Kör inte med nya prylar eller kläder du inte testat tidigare. 
 9. Kör du barbent, smörj in dig med lite lotion eller olja så fastnar det mindre smuts. 
 10. Strunta i dina nyaste fina vita strumpor. 
 11. Handskar – glöm inte det. Vått styre i kombination med blöta händer innebär dåligt grepp. 
 12. Glasögon med klar lins skyddar ögonen. Troligen kommer du ligga på hjul i 94 kilometer och det kommer skvätta från framförvarande cyklisters bakhjul. Ögonen ska man vara rädd om. 
 13. Stoppa mobilen i en plastpåse. Det blir kostsamt om den blir fuktskadad. 
 14. Packa ditt ombyte/överdrag i plastpåsar innan du lägger ner dem i din väska. Väskorna förvaras ofta utomhus i Mora i väntan på upphämtning. 
 15. Gör en plan för ditt energiintag. Du vet vilka depåer som finns och hur långt det är mellan dem. Nyttja det för att göra en plan. Det är lätt hänt att glömma att både äta och dricka i stridens hetta. Är det blött ute är det extra lätt att glömma drickan då vi inte blir lika törstiga. Testa inte heller ny sportdryck eller gel för första gången under loppet. En mage som reagerar fördärvar lätt en bra dag på cykeln. 
 16. Ta med lite extra energi. Är det blött eller lite kallare så går det åt lite mer energi. En extra gel, eller kanske en bar om du är ute längre tid tar ingen plats. Lägg gärna också något i väskan med överdrag. En läsk och något att stoppa i magen efter målgång är guld värt. 
 17. Bromsa innan vattenpölarna eller kurvorna, inte i dem. Minskar risken för sladd. 
 18. Kommunicera med dina medcyklister. Det här gäller oavsett väder och underlag. Hej hej! Kommer vänster! Bra kört! Tack så mycket! Kostar inget men ger massor. 
 19. Ha kul! 
 20. Fira din bedrift. Ofta springer vi lite för fort mot nästa mål eller nästa tävling. Stanna upp och njut lite. Det förtjänar vi. Tänk också på att prestation och resultat inte är samma sak. Man kan göra en fantastisk prestation oberoende av vad resultatlistan säger. Räkna inte med några rekordtider i år. 

IMG_7152.jpg

Cykla i fjällen uppe över trädgränsen är något helt annat än vanlig cykling. Här gäller helt andra förberedelser och det är bra att alltid komma ihåg det. Vädret kan skifta snabbt, hjälp kan ta tid att komma fram. Här krävs både mer energi och förstärkningsplagg. Likaså första hjälpen. 

IMG_7400.jpg

Det finns inget dåligt väder....