toppbilder_2023.jpg

Meck-ångest, teknikfobi eller bara nybörjare? Nu blir det meckfilm

LLblogg-byline-Linda.jpg

Sen jag började cykla har jag känt ett lite lätt motstånd för att skruva på min cykel. Jag, som annars är ganska duktig på att ta tag i saker och lösa det själv, har när det krisar delvis förvandlats till ett tafatt mähä. I vissa stunder, inte alla, har det varit så att jag backat och låtit någon av manligt kön hålla i verktygen. Att en modern MTB är en närmast tekniskt fulländad produkt som ofta grävt ett smärre ett lite större hål i plånboken gör det hela inte direkt lättare.

Sakta men säkert har jag lärt mig. Laga punktering, byta däck, stansa däck. Första gången gick det väl rent ärligt sådär när jag glad i hågen gick med mitt vätskefyllda däck till grannens garage för att låna en lite mer kraftfull kompressor. Allt gick åt skogen och den kletiga vätskan spreds över väggar och golv. Numera stansar jag helst däcken med vanlig fotpump. Byta bromsbeläggen gör jag numera själv och det där med att alltid ha ett extra växelöra med sig när man reser har jag lärt mig den hårda vägen. Likaså behovet av att ha ett verktyg i ryggfickan som matchar skruvarna på cykeln.

Jag får många frågor om enklare tekniska saker. Rädslan över att punktera och inte kunna laga själv. Vad skall andra tro om en på tävling om man inte själv kan laga sin cykel? Eller hur jag vågar cykla ensam långt hemifrån om cykeln skulle gå sönder. Vad ska man ha med sig på en cykeltur och vad skall man köpa till när man köper cykel. Det ihop med mina egna ganska dåliga meck-kunskaper är bakgrunden till en serie av meck-filmer som kommer läggas ut på Långloppscupens Youtube-kanal framöver.

Dessa filmer riktar sig inte till de som kan allt om tekniska begrepp och har full koll på sin cykel, utan till oss som kanske känner oss lite osäkra på vad vi klarar själv och samtidigt vill lära oss mer om de olika delarna på våra cyklar. Just i år är det fler än någonsin som kanske införskaffat sin första MTB och då ger kanske dessa filmer lite mer kött på benen.

Här hittar ni länk till filmen:

https://youtu.be/lgIejV4fo5c

Först ut är bakväxeln. En av de mest komplicerade delarna på cykeln. Tekniskt en genial lösning som verkligen underlättar vår framfart i skog och mark. Stort tack till Shimano Nordic i Uppsala och Åsa och Henrik där som tog emot mig där. Nästa video blir det ny komponent, ny plats, men samma hoj!

949AB2B0-90D9-48BC-9340-23C62A940096.JPG