toppbilder_2023.jpg

330 omkörningar i söndags, hoppas på färre på söndag

Blogg_byline_henrik1200.jpg

Hej hej bloggen!

I söndags avgjordes Ränneslättsturen och formen kändes helt okej inför loppet. Jag hängde också med täten i nästan 15 kilometer innan jag fick punktering på bakdäcket när vi svängde av en grusväg. Kunde konstatera att jag fått en reva i däcksidan och det var bara att lägga i en ny slang. 
När jag efter mycket om och men hade fått ihop allt så hade jag tappat massor av tid och placeringar så kampen om en bra placering var över. Ville ändå köra igenom loppet för att se banan och dessutom så gäller det ju att ta tillvara på alla möjligheter till träning som finns. En rejäl genomkörare skulle också passa väldigt bra inför Mörksuggejakten. Så jag körde på så gott jag kunde hela vägen till målet. Jag lyckades passera ca: 330 cyklister och slutade på en 49:e plats totalt. Filmade dessutom hela loppet så om ni vill se omkörningar så kan ni börja ca: 27 minuter in i klippet:
https://youtu.be/Ogp-l3Rn9-Y

Formen var alltså bra och denna vecka har jag börjat med två vilodagar och sedan kört hårt onsdag och torsdag. Vilar idag fredag, kör ett väckningspass imorgon lördag och så är det tänkt att jag ska vara redo för Mörksuggejakten på söndag. Formen är bra, troligtvis har jag säsongens bästa form just nu och då vill jag passa på och få ut något av den också. 

Då jag har gjort tre dåliga resultat i cupen så tror jag det blir tufft att få till en bra totalplacering, fokus ligger nu istället på att göra något eller några kanonresultat. Taktiken ändras alltså från "köra smart" till "all-in". Lyckas jag däremot med några riktigt fina resultat så innebär det ju också att chanserna till en bra totalplacering ökar. Inget att förlora, allt att vinna! 

Mörksuggejakten är lite av min andra hemmaplan. Som barn var jag väldigt mycket i Rättvik då min mamma kommer därifrån och mormor och morfar bodde där. Så jag känner mig hemma även i Rättvik. Ska bli skitkul att åka och jag kommer verkligen ge allt. 

I fjol hade jag taktiken i startbacken att inte gå mig stum, just eftersom det är så långt kvar. Sedan trodde jag att jag hamnat i tredjegruppen och ville gärna upp till andragruppen. Så jag attackerade, körde solo bra länge och kom sedan ikapp en grupp. Upptäckte då till min enorma förvåning att det var tätgruppen jag kört ikapp. I år ska jag försöka lite hårdare i backen för att inte behöva hamna i lika mycket jakt efteråt. Det blir givetvis lite av en chansning. I fjol räckte det med att inledningsvis ligga i tredjegruppen för att ändå mot slutet kunna köra om en femteplats i tävlingen. Då är det ju faktiskt dumt att köra onödigt hårt i backen. Den stora risken med att försöka gå med långt framme är att när dom allra bästa höjer farten så hänger jag inte med, då blir jag ett ganska lätt offer för en jagande grupp. Tempot i en andra- eller tredjegrupp är mycket jämnare och där kan jag lättare hänga med och är samarbetet bra så blir inte tidsavstånden till de framför speciellt stora.

Mitt bästa resultat någonsin på Mörksuggejakten är en åttondeplats. Får se om jag kan nå så långt på söndag igen!