toppbilder_2023.jpg

Mot 2020

Linda_bloggbild2019.jpg

År 2019 närmar sig sitt slut och jag måste erkänna att jag drar en lättnadens suck. Året har inte varit ett år som läggs till handlingarna som något fantastiskt. På många plan har det varit bra. Det som kärvat har varit hälsan och är inte den bra så lägger den sig som en våt filt över mycket annat, speciellt när man är en människa som älskar att röra på sig. Träningsmässigt fick jag ihop 346 timmar. Det är inte mycket. Det kan jämföras med år 2018 då jag fick ihop 424 timmar och 2017 fick jag ihop 509 timmar. Att komma upp i 500 timmar under 2020 är inte ett mål i sig – men vid runt 400 timmar så mår jag bra. Att definiera sitt år i träningstimmar är faktiskt ganska fattigt och självklart finns det så mycket mer än så jag drömmer om 2020: 

Hälsa är inte bara antal träningstimmar

Jag fyller 40 år under 2020. Det känns fint. Att på något vis vara lite mitt i livet. Lite ärrad och lite klokare. Kunna se tillbaka, men samtidigt blicka framåt. Det är faktiskt ganska skönt att inte vara 25 år längre. Att vara lite klokare, lite tryggare i sig själv och ha lite mer skinn på näsan. Under 2020 kommer jag fokusera mer på hälsa, inte bara träningstimmar. Den där med att stretcha och köra styrketräning – det är dags att ta tag i det nu. Förr gick det att slarva och kroppen körde bara på. Så är det inte längre. Så mer rörlighet och styrka står på programmet. Likaså tid för återhämtning. Läser du det här och är 25 år och inte stretchar – tro mig – du lär önska att du gjort det.

Cykla med glädje 

Under 2020 skall jag cykla mer utomhus. Det är otroligt effektivt att köra på trainer eller Monark. Det går att gå upp ur sängen, dra på träningskläderna och bränna ett pass 4*4 innan frukost utan problem. Men det är ju det där med hälsa också. Mental träning och återhämtning, att kunna rensa skallen på tankar. Det är minst lika viktigt som att ta i. Trots en hektisk vardag skall jag också försöka få till mer träning med andra. Att cykla ensam är kul, men aldrig lika roligt som att cykla med andra. 

Något jag lärt mig är hur viktigt det är att inte glömma varför jag gör något. Vill jag något riktigt mycket kan pannbenet och kroppen ta mig långt, men om jag tappar bort mitt varför så försvinner både glädjen, orken och motivationen ganska snabbt. Under 2020 skall jag fortsätta cykla med glädje. Dubai, Dolomiterna, Långloppscupen, Cykelvasan, Thailand. Det kommer bli fantastiska minnen och äventyr ihop med de som betyder allra mest. 

Enkelhet i tillvaron

Allt fler pratar om att leva mer enkelt, downsizing är en trend som kommit för att stanna. Att inte köpa mer än vad man behöver och att inte ha fler saker än man behöver. För fem år sedan började jag ändra mitt liv. Jag gjorde en plan. Gjorde mig av med onödiga prylar och sålde det jag inte behövde. Ganska snabbt insåg jag värdet i en enklare tillvaro. Förra året flyttade jag också från hus till bostadsrätt – ett beslut som många ifrågasatte. Men vet ni, jag har inte ångrat mig en sekund. För med mindre saker och mindre boyta kommer inte bara mindre klimatpåverkan. Det innebär också mindre tid till städning och ett liv där lycka inte är kopplat till sakerna man äger. För mig är hemma där kärleken bor och när vi nu stänger 2019 så är jag helt skuldfri. Nu måste jag ju fortfarande jobba men den frihet det ger är värd otroligt mycket. Sara Rönne brukar prata om frihetskapital och ekonomisk frihet – och det är precis vad det är. 

Att dela glädjen med andra

I den delen av Skåne där jag bor finns inte någon cykelklubb med ungdomsverksamhet. Det är synd. Att köra flera mil för att få till träningar en vardagskväll blir svårt. Det Axel önskar sig mest i hela livet är att hitta en klubb hemmavid som erbjuder barn- och ungdomsträning. Att fixa det på något vis är ett av mina mål 2020. Om jag så skall behöva hålla i ungdomsträning själv på Järavallen varenda tisdag hela året. 

Jag drivs och gläds så otroligt mycket när någon hör av sig och säger att de för första gången anmält sig till ett lopp. Att få fortsätta inspirera och sprida cykelglädje och få fler att cykla kommer definitivt att vara ett stort mål för 2020. Arbetet i grengruppen XCM fortsätter och under början av 2020 kommer det komma fler nyheter med målet att verkligen jobba för detta. Det kommer bli fett!

Testa nya saker och uppleva nya platser

Jag har en svaghet för fjällen. Vyerna, luften, det enkla sättet att leva. Under 2020 är planen att få med alla barnen till fjällen. Det skall vandras och det skall paddlas, sen skall det köras Cykelvasan 30 med Axel också. 

Under 2020 jobbar jag vidare som projektledare för O-Ringen Smålandskusten 2022. Det är roligt att få arbeta med ett jobb där gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Det innebär också att jag och Henrik får chansen att fortsätta upptäcka fina stigar och grusvägar i trakterna av Oskarshamn. Det är en region som verkligen förtjänar att sättas på cykelkartan. Stensjö by och grusvägarna runt om kring är riktigt fina. Har ni inte testat Långehäll utanför Mönsterås så gör det! Kanske är det ett nytt Rörbäcksnäs – glöm inte var ni läste det först bara. 

Så för dig som orkat läsa ändå hit – GOTT NYTT ÅR! 

bild.jpg

2020 ska det blimer av det här!