Då har vi kommit till den sista artikeln i vår intervjuserie med de fyra större MTB-teamen som kommer att delta i Mitsubisi MTB Challenge under året. Det sista teamet är ett nygammalt team. Allebike har länge haft ett team men till 2016 satsar de hårdare och är registrerarade med tre åkare som ett internationellt UCI-team.
Allebike är det Svenska cykelmärket från Alingsås, skapat av den före detta elitcyklisten Alexander Vincent Blomqvist, även kallad Alle. Eller egentligen ska vi säga elitcyklisten Alexander, då det blev en comeback med tredjeplats på Göteborgsgirot som gick i helgen. Vi tog ett snack med grundaren och cyklisten Alle om teamets målsättningar i årets Mitsubishi MTB Challenge.
Först och främst, hur kommer det sig att ni satsar fullt ut med UCI-team* i år?
- Satsningen med teamet kändes som rätt steg för oss att ta nu. Vi har haft UCI-team registrerat i något år men i mindre utsträckning. Drömmen och planen har alltid varit att ha ett av dom världsledande teamen inom mountainbike och någonstans måste man börja. För oss som märke är det viktigt att ha ett team på hög nivå som hårdtestar produkterna ute i naturen efter att produkterna klarat kvalitetstest i maskin. Teamet kommer ha möjlighet att köra på produkter under året som sätts i produktion först nästa år.
*UCI Team är det internationella cykelförbundets (UCI) benämning av internationella team som förutom landslag har rätt att tävla i högre internationella tävlingar så som världscuper och kontinentaltävlingar (högsta internationella tävlingar på respektive kontinent) osv.
Vad har teamet för målsättning i Långloppscupen 2016?
-Teamets målsättning är att hålla en hög och jämn nivå på samtliga långlopp under 2016. Samtidigt vill vi inspirera andra som kör samt sprida en bra stämning både på och utanför tävlingsbanan.
Vilka åkare kommer att åka långloppscupen?
- Ur UCI teamet kommer samtliga åkare köra något race i cupen, men som det ser ut nu är det Michael Olsson & Dennis Wahlqvist som kommer köra samtliga race. Emil Lindgren kommer ha fokus på UCI lopp samt världscup med förhoppningar om ett OS i Rio. Utöver proffslaget har vi även ett "elitlag" i Sverige som kör i samma kläder och samma laganda fast fokus på svenska lopp. Många starka namn även där såsom Olof Ekfjäll (Jonsson), Johan Norén (Tidigare Kvänum) med flera. Och jag själv då också så klart.

Ska ni köra alla deltävlingar och är det någon ni satsar extra mycket på?
-Vi kommer köra majoriteten av loppen i cupen. Om det finns någon hårdsatsning mot speciella lopp låter jag vara osagt, men Micke är nog bra sugen på att försvara förra årets seger i på Bockstensturen.
Hur kör man som ett team på långlopp MTB?
-Att ha många jämnstarka åkare hjälper givetvis till när det kommer till långlopp, vi kommer göra vårt bästa för att skapa spännande lopp i sommar tillsammans med andra starka föreningar/lag.
Det finns fyra större team i cupen i år hur ser ni på konkurrenterna och hur ska ni göra för att knäcka dem?
- Jag/vi tycker det är en positiv och rolig trend med fler lag på pappret. Då det är många åkare som är hyfsat jämnstarka så kommer mycket avgöras på bra eller dåliga dagar. Vi kommer iallafall ge full gas och det känns motiverande att ha så många starka cyklister på startlinjen från olika team.
Hur mycket spelar vädret in på däckval? Alltså kör ni olika däck i torrt, blött och regn, lera.
- Dom flesta av våra åkare som kör långloppscupen kör på 29" cyklar, den större anläggningsytan jämfört med tidigare 26" och även 27,5" gör att man oftast klarar sig ganska bra på ett schyst allround-däck. Vi har goda möjligheter att testa olika material och det kommer variera mellan både tub och kanttråd.
Intressant, men förklara skillnaden mellan att köra med kanttrådsdäck kontra tub på långlopp?- Fördelen med tub skulle jag säga är följsamheten. Ingen slang att klämma vid lågt lufttryck och en go gång helt enkelt. Fördelen med kanttråd är väl i så fall att du oftast kan laga med en slang och slutföra loppet. Vi kommer testa oss fram och variera en hel del mellan dom båda varianterna.
Föredrar ni i teamet banor med mer stökig terräng eller inte? Backar eller flackt?
-Banorna ska nog inte spela så stor roll. Det varierar mellan åkarna vilka banor som passar bäst, men vi tror att vi är hyfsat kompletta för att klara av banorna det bjuds på, oavsett om det är snabbt eller tekniskt.

Tack för intervjun Alexander och lycka till med både internationella race, men framförallt fighten i långloppscupen under året!
För er som vill prata mer med Allebike´arna under Mitsubishi MTB Challenge så hittar ni dem enklast vid deras husbil där ni kan ställa frågor och kanske få en kaffe om ni är riktigt snälla. Ännu mer information om Team Serneke Allebike hittar ni på deras hemsida: http://allebike.se/
Ni har nu läst den sista delen i vår intervjuserie med de fyra större teamen i Mitsubishi MTB Challenge 2016. Först ut i intervjuserien var Team Tre Berg - Bianchi, ni läser den intervjun igen genom att klicka här. Intervju nummer två handlade om Cykloteket Racing Team, läs den intervjun igen här. Intervju tre var med nystartade Team Ormsalva Elit, som ni kan läsa igen här. och denna intervju avslutade vi med ännu ett nytt team Serneke Allebike Crosscountry Team.
Bilder tagna av Alexander Vincent Blomqvist.
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2016-04-18.