toppbilder_2023.jpg

Rapport Mörksuggejakten 2019

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__6.jpg

Så var den femte deltävlingen i långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge avverkad. Och det i det historiskt, traditionella Rättvik med sin Mörksuggejakt. I Rättvik är det nästan som om tiden stått stilla sedan sent 1800- och tidigt 1900-tal. Historiens vingslag känns väldigt närvarande bland de många timrade och välbevarade traditionellt röda husen med vita knutar. Det är inte svårt att förstå att Rättvik och alla övriga byar runt Siljan är ett av Sveriges turisttätaste områden.

Med dalkarlarnas och dalkullornas härliga påhejande i klassiskt dalmål trivs många cyklister. Det visade sig när över 1200 cyklister samlades och gav sig iväg i gemensam trupp genom centrala Rättvik bakom den svarta Mitsubishi Outlandern. Den tysta eldrivna bilen och de många högteknologiska kolfibercyklarna gav en tydlig kontrast mot det traditionella och historiska landskapet. En lyckad och uppskattad kontrast dock, som resulterade i en härlig folkfest i utmaningens och den fysiska ansträngningens tecken.

 

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__5.jpg

Det var fullt ös medvetslös uppför den inledande, mastiga, Vidablicksbacken. Herreliten tog i för kung och fosterland. Det för att hänga med de två starkas skinande stjärnorna, Emil Lindgren och Mattias Wengelin. De båda var i en klass för sig. Men inte uppför den över två kilometer långa backen utan istället nedför stigen bakom Vidablick. De körde som besatta av en demon (kanske Mörksuggan?) och fick en rejäl lucka ned till de övriga jagande. En lucka som de direkt förvaltade, utan att prata med varandra så visste de simultant vad de ville. Gasa på utan några andra i klunga.

Att stångas i klunga fick istället de bakom jagande herrarna göra. Andraklungan bara växte och växte in i loppet och bestod som mest av över 50 åkare. Tempot var ojämt och ryckigt då en efter en ville stöta och gå ifrån den stora klungan. Men ingen lyckades riktigt. Istället började klungan succesivt decimeras halvvägs in i loppet. Den höga ryckiga farten började skörda sina offer.

Men det var inte förrän sista rejäla stigningen i Backa med 10 kilometer kvar till mål som andraklungan skulle splittras rejält. Det är då grabbarna från Serneke Allebike växelstöter sönder klungan och lyckas komma loss med fyra cyklister för att skapa en egen svartklädd klunga med Oskar Lind (junior), Michael Olsson, Erik Herlitz (junior) och Johan Norén. Precis bakom dem kämpar Mikael Flockhart, han var en av de åkare som varit mest aktiv i tät på andraklungan och hade fått kämpa hårt mot det numerära övertag Serneke Allebike hade. Trots detta höll han något jämna steg med kvartetten framför och det solo hela vägen in mot mål.

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__51.jpg

In mot mål var det nu flera uppgörelser att vänta. Först den mellan ledarduon Lindgren och Wengelin. Det jämna och hårda samarbete och tempo de haft under hela loppet började blir mer och mer ojämt och ryckigt. Lindgren försökte utmana i en av de korta backarna med cirka fem kilometer kvar till mål. Wengelin var med på noterna direkt och försökte till och med gå om efter backen men det var lättare sagt än gjort när banan övergick till smal, slingrande singletrack. Tillfället rann dem båda ut ur händerna och det vankades spurtuppgörelse istället.

In på upploppet kommer de båda mycket riktigt in samtidigt. Lindgren drar igång tidigt och Wengelin smäller frenetiskt i ett par tyngre växlar och försöker svara på rycket. Det blev dock minst en växel för mycket och likt ett segt ånglok försöker han ta sig upp och förbi Lindgren. Sakta, sakta kommer Wengelin upp jämsides med Lindgren. De båda grinar illa av utmattning och publiken står som på nålar för att se vem av de båda som ska korsa linjen först. Med en dryg decimeter till godo så korsar Lindgren mållinjen först och tar hem ännu en seger i Mitsubishi MTB Challenge.

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se.jpg

I kampen om tredjeplatsen blir det lite komplicerat. Detta då andraklungan fortsatt består av fyra Serneke Allebike-åkare. Men två av dem tävlar i elitklass medan de andra två tävlar i juniorklass och således också om förstaplatsen i juniorklassen. Det är Oskar Lind och Erik Herlitz som ska göra upp om segern i juniorklassen och Lind gör ett tidigt ryck innan upploppet skymtas för att överraska och skapa en lucka ned till Herlitz. En taktik som ger riktigt bra resultat då han håller luckan ända in i mål. Bakom honom är det som ett enda stort klubbmästerskap när de övriga tre ska göra upp. Michael Olsson korsar linjen som fyra i loppet, men trea i elitklassen, och Herlitz korsar linjen som femma i loppet, men tvåa i juniorklassen, och slutligen rullar Johan Norén över linjen som sjätte man men då givetvis som fyra i elitklassen. Inte helt enkelt och riktigt imponerande kört av de båda juniorerna. På en femteplats kommer slitvargen in, Michael Flockhart, som lyckats hålla ifrån de övriga bakom helt själv och bara en och en halv minut efter kvartetten framför.

Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_2.jpg

 Resultat och totala poängställningen finns att hitta här på sidan


 


Damerna startar tillsammans med herrarna denna gång. Det förfarande som börjar bli vanligare och vanligare, att damerna har en egen start före eller efter herrarna fungerar inte vid Mörksuggejaken. Det då arrangerande IK Jarl Rättvik inte får tillstånd att stänga av vägarna för trafik mer än en gång under dagen. Det är också av denna anledning arrangören inte heller kan ha några luckor mellan motionsklasserna som andra arrangörer kan ha. Det finns bara tillstånd för att ha ett enda stort fält genom centrala Rättvik och ett förhållande som det än så länge inte gått att ändra på mot myndigheterna som beviljar tillstånd.

Uppför Vidablick susar även damerna upp med en ännu större kamp än herrarna. Det är nämligen inte helt enkelt att hålla koll på konkurrenterna uppför backen. Sara Öberg är den dam som går snabbast uppför och bakom henne så har Emmy Thelberg hyfsad koll på sin konkurrent. Thelberg tar det dock lite avvaktande uppför då hon dagen innan kört EM i Långlopp. Där hon slutade 12a och med över tre timmars kamp i kallt och blött väder med utmanande stenig och ”rotig” terräng.

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__3.jpg

Öberg har inte de bästa förhållandena bakom sig heller med en veckas förkylning, men gasar ändå på friskt. Och håller luckan ned under nästan en timmes tävlande. Men där runt timmen så punkterar hon däcket och blir ståendes lite väl länge. Krafterna har även gått ur henne ungefär samtidigt och hon känner att det inte är optimalt för tillfriskningen att fortsätta så hon bryter loppet.

Nu skiftas ledningen snabbt över till Thelberg som också här verkligen fått upp farten när benen vaknat till liv. Hon ångar på friskt och drygar ut luckan ned till de närmast jagande mer och mer. Motståndet bakom är hårt men inte så hårt som det normalt brukar vara då flera av toppåkarna saknades på grund av skada, sjukdom eller som Thelbergs störste konkurrent Jennie Stenerhag, som inte kom till start då hon slutade trea på EM och blev kvar med en långdragen prisceremoni i Norge.

Morksuggejakten_2019_foto_cykelkanalen.se__1.jpg

Det är istället en trio damer som har en lite utspridd kamp bakom Thelberg. Maria Karlberg är den åkare som jagar närmast och hon har inte riktigt koll på att de bakom henne är riktigt nära. Ellen Henrysson och Lisa Olofsson är nämligen bara någon minut bakom vid flertalet tillfällen under loppet. De båda har istället en jämn och hård fight om tredjeplatsen och det är inte förrän under loppet sista 10 kilometer som Henrysson kan segla ifrån.

In på upploppet kommer i alla fall först av alla damer Emmy Thelberg som avslappnat och utan större press bakifrån tryggt kan korsa linjen som segrarinna. Lika så kan Maria Karlberg rulla säkert i mål som tvåa, och trea blir till slut Henrysson som håller sin lucka ned till Olofsson. På en femteplats rullar Ida Kristensen in med en tämligen stor marginal upp till fjärdeplatsen.

Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_1.jpg 

Resultat och totala poängställningen finns att hitta här på sidan

Vi är nu mitt uppe i långloppscirkusen och det är bara två veckor kvar till nästa kamp, i Norberg med vackra Engelbrektsturen. Och veckan därefter bjuds det på klassisk fest vid anrika Finnmarksturen (som också är Långlopps SM). Intensiva tävlingar är att vänta och snart kommer vår införartikel om engelbrektsturen.se 

Nedan följer pallbilder och resultat från övriga tävlingsklasser topp 5 (om möjligt).
För att se mer härliga bilder från dagen så kan ni klicka in på cykelkanalen.se och söka rätt på er bild genom ert startnummer. Samtliga tävlingsfoton i denna artikel är hämtade från just Cykelkanalen.se. Plocka hem er bild ni också, och kom ihåg att tagga cykelkanalen.se när ni använder bilden.

Artikel och prispallsbilder av Oscar Ekstam  2019-07-08

Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_3.jpg

Herrar Junior

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Oscar Lind Serneke Allebike Ck 02:25:21 00:00:00 0,7 30,5 17 100 2,53
2 Eric Herlitz Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike 02:25:25 00:00:04 0,74 30,5 18 90 2,7
3 Viktor Lindqvist Kolmårdens Mtb / Team Lapierre Sweden 02:28:32 00:03:11 2,91 29,8 17 80 10,5
4 Lukas Mörtsell Rörfors Föreningen Cykloteket Rt / Crt Cykelklubb 02:31:06 00:05:45 4,69 29,3 18 75 16,9
5 Elias Nilsson Föreningen Cykloteket Rt 02:37:52 00:12:30 9,36 28,1 18 70 33,9


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_4.jpg

Damer 30

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng
1 Stina Sjöberg Godegårds Sk 02:58:28 00:00:00 23,6 24,8 33 50
2 Jessica Häggqvist Perbellum Ss 02:58:55 00:00:27 23,9 24,8 39 40
3 Sara Grönoset Velodrom Ck 02:59:38 00:01:10 24,4 24,7 36 35
4 Sara Rönnberg Östersunds Ck 03:02:00 00:03:32 26,0 24,3 38 30
5 Sara Devall Obbola Ik 03:08:41 00:10:13 30,7 23,5 37 27


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_5.jpg

Herrar 30

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Tommy Hammarström Ik Jarl Rättvik 02:30:14 00:00:00 4,08 29,5 33 100 14,7
2 Mathias Bohman Länna Sport Ck / Scott Sports 02:31:07 00:00:53 4,7 29,3 33 90 17,0
3 Henrik Jansson Länna Sport Ck 02:34:08 00:03:54 6,78 28,8 39 80 24,5
4 Krzysztof Cimoszuk Tullinge Sk / Skogås 02:35:59 00:05:44 8,06 28,4 35 75 29,1
5 Tomas Karlberg Obbola Ik / Team Hi5 02:35:59 00:05:45 8,06 28,4 39 70 29,2


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_6.jpg

Damer 40

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng
1 Camilla Clarkson Womens Bikejoy Ck 02:53:43 00:00:00 20,3 25,5 41 50
2 Anna Rutkvist Ck Natén Säter 02:59:38 00:05:54 24,4 24,7 41 40
3 Petra Kjellberg Falkenbergs Ck 03:01:06 00:07:23 25,4 24,5 45 35
4 Jenny Eliasson Norbergs Ck 03:01:50 00:08:07 25,9 24,4 48 30
5 Ann Ljungberg Östervåla If 03:02:54 00:09:10 26,7 24,2 48 27


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_7.jpg

Herrar 40

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Robert Reyier Österling Ck La Chemise.se 02:31:08 00:00:00 4,7 29,3 42 100 17,0
2 Andreas  Karlsson Eskilstuna Ck 02:31:21 00:00:12 4,85 29,3 41 90 17,5
3 Gunnar Bäckgren Norbergs Ck 02:34:59 00:03:50 7,37 28,6 46 80 26,6
4 Jim Fransson Skövde Ck / Skövde Ck Elit 02:36:16 00:05:08 8,26 28,4 42 75 29,9
5 Martin Nilsson Svegs Ik / Team Fjällturen 02:36:18 00:05:10 8,28 28,4 44 70 30


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_9.jpg

Damer 50

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng
1 Pernilla Nilsson Godegårds Sk 03:26:10 00:00:00 42,8 21,5 52 50
2 Therése Bergstedt Ik Jarl Rättvik 03:28:25 00:02:15 44,3 21,3 50 40
3 Anna Karin Åqvist Ck Uni 03:38:43 00:12:33 51,5 20,2 56 35
4 Kristina Anund Mjölby Ck 03:50:57 00:24:47 60 19,2 60 30


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_8.jpg

Herrar 50

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Tomas Berg Csk Ludvika 02:39:09 00:00:00 10,2 27,8 50 100 37,1
2 Stefan Carlsson Falu Ck 02:42:21 00:03:11 12,4 27,3 51 90 45,1
3 Rolf Svensson Varbergs Mtb / Team Lapierre Sweden 02:42:32 00:03:22 12,6 27,3 53 80 45,6
4 Jyrki Terho Mariestadcyklisten 02:43:08 00:03:58 13,0 27,2 52 75 47,1
5 Jörgen Andersson Eksjö Ck 02:46:02 00:06:52 15,0 26,7 52 70 54,4


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_10.jpg

Herrar 60

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Kenneth Karlsson Ck Stabil 02:45:13 00:00:00 14,4 26,8 62 100 52,3
2 Greger Filipsson Ck Antilopen 02:47:46 00:02:33 16,2 26,4 62 90 58,7
3 Ulf Spång Mjölby Ck 02:50:31 00:05:18 18,1 26,0 62 80 65,6
4 Raymond Sjöberg Gävle Ca 02:59:40 00:14:26 24,4 24,7 71 75 88,6
5 Tommy Bond Ik Jarl Rättvik 03:04:51 00:19:37 28,0 24,0 61 70 101,


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_11.jpg

Damer Sport

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Johanna Wallin Mtb Täby 02:54:35 00:00:00 20,9 25,4 25 50 0
2 Emma Wickman Köpings Ck 03:11:16 00:16:41 32,5 23,2 27 40 0
3 Sandra Lindell Ck Natén Säter 03:14:46 00:20:11 34,9 22,7 35 35 0
4 Jenna Johansson If Mantra Sport / If Mantra Sport 03:17:39 00:23:04 36,9 22,4 32 30 0
5 Ann-Kristin Asplund Ck Natén Säter 03:21:38 00:27:03 39,6 22,0 44 27 0


Morksuggejakten_2019_foto_Oscar_Ekstam_12.jpg

Herrar Sport

Plac. Namn Klubb Sluttid Tid efter % efter Km/h Ålder Poäng Ranking
1 Daniel Olsson Biketown Cycling Club 02:34:42 00:00:00 7,17 28,6 29 100 25,9
2 Fredrik Olsson Csk Ludvika 02:39:17 00:04:35 10,3 27,8 28 90 37,5
3 Robert Jansson Norbergs Ck 02:39:40 00:04:58 10,6 27,8 31 80 38,4
4 Anders Södergren Team Fjällturen 02:40:42 00:05:59 11,3 27,6 42 75 41,0
5 Jim Eriksson Norbergs Ck 02:41:49 00:07:07 12,1 27,4 27 70 43,8