toppbilder_2023.jpg

Rapport Engelbrektsturen 2015

18846385-dT3iC.jpg

En minst sagt blöt tillställning i Norberg har nu avslutats. Sommarens största oväder dundrade in över Norberg natten till tävlingsdagen för Engelbrektsturen. På tävlingsmorgonen var det lockande uppehåll från regn och hela hundra efteranmälningar registrerades. Regnet hängde dock oroligt i luften och bara minutrar före start öppnades skyarna och regnet vräkte ned. Lagom till att de flesta cyklisterna fått av sig sina överdragskläder så fick de alltså dagens första dusch. 


Men iväg kom mer än 800 stycken av de 979 anmälda och konstigt nog var de idel leende på läpparna. Ja de läppar man såg på de leriga cyklisterna vill säga. Vissa var mer leriga än andra inledningsvis men mot slutet hade alla cyklister och cyklar fått en härlig brun patina på sig. Den nya banan och arrangemange lovordades av cyklisterna efter målgång och om det var tack vare leran eller inte får vi nog inte veta. Men de flesta trivdes helt klart bland väta och lera. Som Åsa Erlandsson (Varbergs MTB) summerade det “Jag gillar ju lera, jag tycker det är roligt. Det släpper ju liksom och så långe du har driv och slappnar av går det oftast bra”


I just damernas elitklass sladdades det på friskt inledningsvis och alla tre förhandsfavoriter låg i samma klunga ett tag. De var Jennie Stenerhag, Hanna Bergman (båda Falu Ck) och så nyss nämnda Åsa Erlandsson. Åsa hade kontroll på de båda Falu CK tjejerna fram till bergspriset 7 kilometer in i loppet men sedan fick hon backa ned i tempo “för att inte dö helt”. 

DSC_0092.JPG
Det var inte helt lätt att känna igen varandra efter målgång. Vem kan gissa denna cyklists identidet?


I kampen om förstaplatsen tog Jennie Stenerhag kommandot in på den första tekniska stigen, Trollstigen, 20 kilometer in i loppet. En medveten strategi mot Hanna Bergman. En strategi som fungerade då Jennie jobbade upp en rejäl lucka på stigen. Efter det gick Jennie på max i leran för att hålla luckan ned till Bergman. Det jobbigaste enligt Stenerhag var dock inte leran och regnet utan det var all smuts som hamnade i ögonen. "Det var bitvis mycket svårt att se och jag blundade faktiskt en stund på en grusväg för att vila ögonen”. 


Hanna Bergman i sin tur kände redan innan Stenerhag satte in stöten vid Trollstigen att hon behövde hålla sitt egna tempo. Motivationen tröt när flytet inte riktigt var på hennes sida så hon fick se sin klubbkamrat sladda ifrån henne. Luckan mellan de båda växte långsamt och höll sig konstant på cirka två minuter från halva loppet kvar och ända in till mål. Och Jennie Stenerhag kunde vinna loppet solo med en lucka på 2,35 minuter till tvåan Hanna Bergman. Åsa Erlandsson höll sin tredjeplats och kom i mål 6,10 minuter efter segrarinnan. De stora luckorna fortsatte i damernas elitklass och fyra blev Therese Lundqvist (Kolmårdens MTB) 13:25 minuter efter. Femma blev cupledarinnan i Mitsubishi MTB Challenge Ivanda Eiduka (Kvänums IF).

18846390-QvoJg.jpg


Engelbrektsturens resultat påverkade bara två cyklisters totala ställning i topp fem för Mitsubishi MTB Challenge. Och det var Jennie Stenerhag som dundrade upp som en raket till fjärde plats och således petade ned Nellie Larsson (CKX - Team Rudy Project - Suunto). Övriga placeringar är intakta sedan tidigare. I och med att det är 6 av 9 deltävlingar som räknas i sammandraget så kommer vi till nästa deltävling eventuellt se lite mer omkastningar i sammandraget. Det börjar dra ihop sig till slutspurten i långloppscupen!

Damer Elit - 2015

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggan Engelbrektsturen Justerad
total
1 Ivanda Eiduka Kvänums If 40 20 30 40 27 27 184
2 Sandra Backman CK X - Team Rudy Project - Suunto 35 27   50 18 24 154
3 Hanna Bergman Falu Ck   50     40 40 130
4 Jennie Stenerhag Falu Ck         50 50 100
5 Carolin Holmqvist Scs Racingteam 24   35   30   89

Mer aktuella poängställningar hittar ni här.


18846394-2oF0P.jpg

De stora luckorna mellan åkarna skulle visa sig vara lika för större delen av hela startfältet denna blöta dag i Norberg. Redan runt 10-15 kilometer in i herrarnas elitlopp bildades det två klungor. Fyra åkare stod ut från de övriga: Alexander Wetterhall (Skara CK / Team Tre Berg), Calle Friberg (Järfälla CK - Team Scott Skoda), Lars Bleckur (Cykloteket Racing Team), Fredrik Edin (Cykloteket Racing Team). Vilka formade förstaklungan.

Bakom dem jagade en klunga med bland andra Johan Landström (Motala AIF / Scott Sports), Johan Norén (Kvänums IF / Team Evalds MTB), Henrik Öijer (Falu CK), Christofer Stevensson (Motala AIF / Cyclecomponents.com) och Magnus Andersson (Motala AIF). Denna klunga hade först bara en liten lucka men den växte snabbt från 10-30 sekunder till hela 2,30 minuter halvvägs in i loppet. Andraklungan sprack upp och gick ihop i olika konstellationer hela vägen in till mål. 

Och även förstaklungan sprack sönder. De båda Cykloteket RT-åkarna fick var sin punktering som gjorde att de tappade täten. Både Bleckur och Edin punkterade på en grusväg med cirka fem mil kvar. Bleckur fick en lite enklare punktering som han kunde fixa med lite punkteringsskum för att sedan byta hjul i teknisk depå. Edins punktering var lite mer svårlagad och han var tvungen att lägga i en slang för att sedan komma vidare i loppet. 

När det blir blött och lerigt så tror man att underlaget inte ska passa en landsvägscyklist. Landsvägscyklisten Alexander Wetterhall har tidigare försökt ta hem Engelbrektsturen men när vädret och banan har varit torr har det inte gått vägen. "Det går för snabbt och att spurta med 200 meter till mål passar inte riktigt mig” var orden från smålänningen som faktiskt har cykel-rötterna i mountainbike. Och kanske var det de där rötterna från skogen som gjorde skillnaden på Engelbrektsturens blöta bana. Wetterhall har tidigare år försökt gå solo och gjorde så även detta år efter att både Bleckur och Edin punkterade bort sig. Wetterhall och Friberg blev den kvarvarande ledarduon och med två mil kvar till mål satte Wetterhall in stöten som sedan skulle ge honom den eftertraktade segern i Engelbrektsturen. Calle Friberg blev tvåa 1,49 minuter efter Alexander och trea blev Lars Bleckur 4,43 minuter efter. Fredrik Edin lyckades precis att hålla resterna av andraklungan bakom sig och blev fyra 6,52 minuter efter. Femma blev Johan Landström 7 minuter exakt efter segraren. Resten av resultaten hittar ni här.

 

18846391-wejf1.jpg

Topp fem i Mitsubishi MTB Challenges sammandrag för herrar elit fick inga nya namn men väl en del omkastningar. Mikael Flockhart tappar sin ledning och ligger nu trea medan Johan Norén hoppar upp från fjärde till andra plats. Henrik Sparr tappar en placering. men i övrigt är det ganska jämt i topp fem med bara 121 poäng som skiljer mellan första och femte placering. Även här kommer det förmodligen bli en del omkastningar efter nästa deltävling.

Herrar Elit - 2015

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggan Engelbrektsturen Justerad
total
1 Lars Bleckur Cykloteket Racing Team 80 90 90   100 80 440
2 Johan Norén Kvänums IF - Team Evalds MTB 61 64 61 70 70 67 393
3 Mikael Flockhart Ck Norrtälje - Pedalogerna.com 90 80 26 100 80   376
4 Henrik Sparr Ck Ceres - Team Scott Skoda 70 61 75 90 64   360
5 Fredrik Berg Kvänums If - Team Evalds.se 56 67 54 75 67   319


Finnmarksturen stundar här näst och som ni redan räknat ut kommer det bli ytterst intressant att se hur denna tävling påverkar sammandraget i Mitsubishi MTB Challenge.
Vi syns väl där för en klassisk kamp?
Anmäl er här redan nu, slutspurten börjar redan nu!


Foton i denna artikel av Matti Narkiniemi, fler bilder hittas här.
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2015-07-27