default-top.jpg

Nugammalt

MTB_1993.jpg

Kära långloppsentusiaster!

Jag heter Fredrik Ericsson och kommer under årets upplaga av Mitsubishi MTB Challange att skriva lite tankar och betraktelser före och efter varje lopp. Eftersom jag knappast kan anses vara någon allmänt känd person så kan det vara brukligt med en utförligare introduktion om vem jag är så här i samband med första inlägget.

Jag genomförde mitt allra första träningspass på mountainbike hösten 1992. Gick fullständigt i väggen på mindre än en timmes cykling men fick märkligtn nog blodad tand ändå och en tävlingskarriär inleddes. Redan som junior genomfördes första långloppet, en tävling i Grängesberg som jag glömt namnet på och året efter blev Långa Lugnet den första starten i Långloppscupen. Långlopp i all ära men de första 10 åren var det ändå cross-country som var i fokus, något som ändrades inför 2003 då jag bestämde mig för att specialisera mig på just långlopp. Det blev seger sammanlagt i långloppscupen 2003 och även 2004, då det dessutom blev en 2:a plats sammanlagt i  UCI MTB Marathon World Series. Under dessa år var jag den svenska MTB-cyklist som tydigast fokuserade på långlopp och Cykeltidningen Kadens hade 2004 ett reportage med titeln "Kungen av lång", vilket gjorde att studiekamraterna på Idrottstränarprogrammet vid Högskolan Dalarna i Falun myntade hejaramsan "han är tajt, han är trång, han är kung av lång" (en av dessa har sedan dess gått från att tycka att cykling är fjantigt till att vara en av landets mest inbitna cyklister).

Kungen-av-langt.jpg

2005 skulle det storsatsas mot deltävlingen i långloppsvärldscupen i Falun, men det blev platt fall p.g.a. en knäskada som gjorde att det istället blev operation. Till 2006 blev det "comeback" men nu som landsvägscyklist vilket jag fortsatte satsa på (parallellt med lite cykelcross på vintern) fram till att jag lade av efter säsongen 2009. I samband med det fick jag erbjudande om att ta över rollen som förbundskapten för landslaget i mountainbike. 2010 till 2012 fick jag alltså åter chansen att förkovra mig i min första kärlek inom cykelsporten, men denna gång "på andra sidan", som ledare. Som förbundskapten kom jag så klart i kontakt med några av landets och t.o.m. världens bästa, roligaste, trevligaste och mest intressanta cyklister. Detta tillsammans med det faktum att mountainbikesporten växer så det knakar i vårt avlånga land gjorde att det växte fram en stark vilja att själv börja tävla igen. Sagt och gjort, en comeback började planeras. En comeback som absolut gör anspråk på idrottsliga framgångar men som även har en missionerande ansats att sprida budskapet om vår fantastiska sport till så många som möjligt.

Vid sidan av mitt eget cyklande i alla dess former har jag de senaste 10 åren drivit företaget Toppfysik, som tränare, föreläsare och skribent för tidningen Bicycling. Sedan 2010 har jag även företaget JoFre Sport som arrangerar idrottsresor och läger, bl.a. hade vi för två veckor sen vårt första MTB-läger tillsammans med Emil Lindgren.

I söndags drog så mountainbikesäsongen igång på riktigt, för min egen högst personliga del, med Lidingöloppet MTB och nu till helgen är det så premiärtävlingen av årets Mitsubishi MTB Challange, Billingeracet. Resten av årets tävlingsprogram kommer för min del bestå av följande lopp:

2/6 Nya Långa Lugnet

6/6 Högbobiken

9/6 Lida Loop

30/6 Ränneslättsturen

7/7 Mörksuggejakten

28/7 Engelbrektsturen

2-3/8 Grenserittet

11/8 Finmarksturen

17/8 CykelVasan

25/8 Snapphaneturen (SM Långlopp)

31/7 Birkebeinerrittet

Flera av dessa lopp är helt nya för mig (Billingeracet, Lida Loop, Engelbrektsturen, Snapphaneturen), några har jag inte kört på 10 år (Ränneslättsturen, Grenserittet, Birkebeinerrittet) och några har nya banor (Långa Lugnet, Finnmarksturen).

Dessutom har jag två andra spännande tävlingsresor. 14-16/6 ska jag köra världscup i paracykel i spanska Segovia som pilot på tandem med Henrik Rüffel som är synskadad. 13-20/7 går Transalp från tyska Mittenwald till italienska Riva del Garda, ett lopp som jag ska köra i par med Sven Kilander som är cyklist jag camperade ihop med för 10 år sedan och som också gör lite satsning på äldre dagar.

Resultatmässigt är målet för året att vinna minst en av följande: Mitsubishi MTB Challange sammanlagt, CykelVasan, Birkebeinerrittet och SM i långlopp. Den uppmärksamme noterar då att det tycks vara ganska viktigt att vara i bra form vecka 31, 32 och 33... jag återkommer säkert i ämnet när det börjar dra ihop sig framåt mitten av juli. En av tankarna med mina inlägg på denna sida är att ge lite tips som rör mountainbike i allmänhet och långlopp i synnerhet.

Eftersom jag inte kört Billingeracet tidigare är det svårt att säga något specifikt om detta lopp, utan det blir mer generella råd för årets första lopp.

Eftersom det är tidigt på cykelsäsongen är det få som hunnit tillryggalägga allt för många mil i sadeln eller bygga upp någon nämnvärd tävlingsuthållighetå. Gå därför ut försiktigt så att du är säker på att orka hela vägen och kan öka tempot sista milen av loppet för att kräma det sista. Av samma anledning är det viktigare än någonsin att verkligen se till att äta och dricka ordentligt under loppet för att se till att energin räcker hela vägen till mål. Att få i sig tillräckligt under ett lopp handlar i mångt och mycket om att ha bra rutiner för att äta och dricka regelbundet. Just väl fungerande och fasta rutiner är bra att ha när man ska köra ett lopp eftersom det gör att man får alla förberedelser innan start gjorda utan att behöva tänka för mycket på tävlingsmorgonen. Är cykeln i ordning? Vilka kläder ska du ha på dig? Har du med dig mat, dryck, verktyg och ev. reservdelar? Sitter nummerlappar och tidtagningschip som de ska? Ja, det är mycket som lätt glöms bort om det blir för stressigt, se därför till att vara ute i god tid... och glöm för tusan inte att ha skitroligt före, under och efter loppet. Lycka till!