toppbilder_2023.jpg

Inför Ränneslättsturen 2022

Ranneslattsturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_6.jpg

Sommarvärmen har på riktigt slagit till i Sverige och det lagom tills vi ska dansa loss rejält i Långloppscupen. Ränneslättsturen står på tur så att säga. Turen som började som en liten doldis har nu växt sig rejält stor och är ett av loppen i cupen som lockat flest deltagare de senaste åren. Det brukar alltid vara varmt och festligt i Eksjö. Så med nuvarande väder ser det åter igen ut att vara uppdukat till fest.

Ränneslättsturen är tävling som har en egen fin historia men också härstammar från enduro, Sveriges största endurolopp är nämligen Ränneslättsloppet. Och det är basen i de många endurospåren som även mountainbikeloppet har som grund i de många långa och sandigt härliga stigarna.

Kan ni ge en kort beskrivning/sammanfattning av banan.
-        Banan startar från Vattenledningsparken, där man även kommer att gå i mål, för en så kallad ”masterstart” bakom bil genom centrala Eksjö för att sedan fortsätta ut på det militära övningsfältet, och där befinner man sig i 22 km. Denna loop består av mestadels grusvägar, större stigar och traktorvägar. Lätt kupering med undantag för 600 meter lång backe med 50 höjdmeter upp mot Norra Kulla efter 13 km.

Nästa loop är Ränneslättsspåret, 7,3 km. Kontinuerlig singletrack med härligt ”flow”. Begränsade omkörningsmöjligheter. Lätt kupering. Som tar cyklisterna vidare till Norra fältet, vilket har en variation av fina singletrackstigar, större stigar,  skogsvägar och grusvägar. Det tekniskt utmanande Bastaberget med 70 m stigning passeras efter 43 km. I övrigt måttlig kupering. Därefter följer en transport på grus och asfalt i 6 kilometer till Skidstugan, där även skidbacken på 50 höjdmeter ska erövras och Högefälle XCO intas. Därefter skogsvägar och fina stigar, bland annat delar av det nya Robinspåret, single track i tallskog med måttlig kupering. Det blir mycket stig, smal eller bredare, ända fram till mål.


Ranneslattsturen_2019_foto_Oscar_Ekstam_8.jpg

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?§
-        Startloopen har nu efter 13 km en lång och ganska brant backe. Vi har lagt till den för att göra det möjligt att spräcka upp fältet lite. Den kan komma lite som en chock eftersom det är så platt fram tills dess. Efter startloopen följer sedan Ränneslättsspåret, som tidigare var tredje loop. Det är en sju kilometer lång singletrack som har ett fantastiskt flow. Vi har gjort denna förändring av ordningen av trafiksäkerhetsskäl, nu behöver cyklisterna inte passera över en stor och trafikerad väg. Den sista loopen, Högefälleloopen, är den del av banan som är mest förändrad. Dels får cyklisterna prova på Högefälle XCO vilket är en väldigt kuperad och tekniskt utmanande XCO-bana. Ränneslättsturen testar dock bara på en bit av denna bana och inte de svåra tekniska partierna. Men det blir nog krävande ändå, eftersom man vid det laget har cyklat cirka sex mil. Därefter får cyklisterna mer stig i vacker tallskog genom ett nytt mountainbikespår, det så kallade Robinspåret. Det blir många kilometer singletrack på sista loopen.

Sammantaget kan man säga att Ränneslättsturen 2022 har ännu mer stig och något mer kupering än 2019, vilket gör loppet till en rejäl utmaning för både elit som motionär. Banan har något över 500 höjdmeter totalt fördelade på 78 kilometer och hela 59% stig.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?
 -        Tekniskt är Ränneslättsturen inte så svår. Den stora utmaningen för alla, elit som motionär, är att orka med alla stigar. De sista fem milen innehåller väldigt mycket stig. Ibland lång kontinuerlig stig på nästan en mil så som det mytomspunna Ränneslättsspåret. Vi rekommenderar särskilt alla motionärer att ta det lugnt under startloopen och spara så mycket krafter som möjligt till resten av loppet. Vi vet att det är lätt att ryckas med i snabbare cyklisters högre tempo i början, men vi kan garantera att du kommer att utmanas av alla kilometer stig under loppet. Stigarna avlöser varandra ända fram till målområdet.

Ranneslattsturen_2018_foto_Oscar_Ekstam_23.jpg

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?
-        Med tanke på att sommarvärmen tagit tid och sedan slagit till med full kraft så rekommenderar vi verkligen att man inte slarvar med vatten och salter. Nu verkar det inte bli fullt så varmt som gångna helgen varit i hela Sverige, men dock varmare än många långloppscyklister kanske är vana vid. Och då farten är hög och stigarna många är det ganska lätt att glömma att dricka tillräckligt.
Som tur är så finns alltid Enervit på plats dagen innan och under tävlingsdagen, ifall förrådet är tomt eller sportdrycken råkade stå kvar hemma på köksbänken…

Om man är ny på det här med Långloppscupen, vad ska man tänka på då?
-        Vid vårt lopp är det särskilt viktigt att respektera varandras utrymme under de första 13 kilometrarna. Banan går mestadels på bra och breda grusvägar men det gör också att fältet inte riktigt tunnas ut så snabbt som i andra lopp och då gäller det att respektera varandras utrymme och framför allt kommunicera med både röst och handtecken vid faror eller för att uppmärksamma på vad som händer.

Annan viktig info som åkarna behöver veta

-        Dagen innan loppet, lördagen den 2 juli, genomför Försvarsmakten skjutövningar ute på Ränneslätt (flygfältet). Där får man som cyklist absolut inte uppehålla sig. Karta över det förbjudna området finns på vår hemsida. Övrig del av tävlingsbanan är dock tillgänglig och på morgonen innan tävlingen drar igång är alla områden tillgängliga.

 

Surfa in på https://ranneslattsturen.com/ för all matnyttig information

 

Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2022-06-27