toppbilder_2023.jpg

Inför Ränneslättsturen 2016

6_Cykelparty_i_Eksjo.jpg

Försommarperioden i långloppscupen är över. Efter midsommar stundar högsommarperioden och det verkar onekligen bli sommarväder i Eksjö den 3 juli. Det gäller verkligen att ladda upp med sill (salt) och potatis (kolhydrater) nu när en av Mitsubishi MTB Challenges mest stigtäta tävlingar väntar. För att veta mer vad som väntas så tog vi ett försnack med tävlingsledaren Mats Nerlund i Eksjö CK.


Hur ser 2016års bana ut? Status just nu? 

Banan är i toppskick. Det är otroligt torrt i markerna och prognosen framöver visar att det kommer att hålla i sig. Vi forsätter med våra uppdelningar på banan där man kan välja mellan en svårare och kanske snabbare stig eller en enklare men kanske långsammare stig. Något som framförallt uppskattas av de åkare som inte har så mycket stigvana. Vi har lagt till två nya delningar mot tidigare år. Vi har också 750 meter ny handbyggd stig som vi tror cyklisterna kommer uppskatta.


För de som inte åkt tidigare, kan ni ge en kort beskrivning av banan?

Med 50% stigar och skogsvägar är Ränneslättsturen ett av de mest stigrika långloppen. Mycket uppskattade är banans alla stigar som ger hög fart och ”Flow”. Sträckorna är fördelade på flera loopar som kommer in till två stora publikplatser utmed banan. Mer detaljerad information finns så klart på vår hemsida.

Skarmavbild_2016-06-21_kl._21.51.12.png
Ränneslättsturens höjdkurva, men låt er inte luras av den flacka terrängen den är nog så utmanande.


Vad kan ni bjuda åkarna mer än en fantastisk bana?   

Är man intresserade av fordon med motor så bara måste man passa på att se Midnattssolsrallyt dagarna före i Eksjö med omnejd. Sedan är det nästintill obligatoriskt att besöka “Gamla Stan” med anor från medeltiden. En av landets mest bevarade miljöer från den tiden med mycket trähus. 


För de som åker med och inte tävlar, finns det något att göra i Eksjö under loppet?

Så klart ska de anhöriga följa loppet från våra speciella pubilkplatser: “Publikplats Ränneslätt”, BMX banan som vi kallar “Ränneslätt södra” och skidstugan. Dessutom går det att följa loppet live, mer info om det på vår hemsida. För att stilla hunger och cykelintresse så finns det mat och försäljningsmontrar i tävlingscenter. Och behöver man fördriva tiden medan man väntar in sin cyklist så kan man passa på att testa en helt nyanlagd frisbeegolfbana vid Prästängsbadet som ligger alldeles intill start och mål. 

DSC_0316b.jpg

Hur tycker ni att man förbereda sig inför er tävling? 

När man kommer till Ränneslättsturen är det extra viktigt att ha tränat på längre stigar och sen att man så klart har med sig verktyg, pump och slang. Något annat som vi vill tycka på är att om olyckan är framme så är det bra att man noterat ner nummer till vår sjukvårdsgrupp eller transportgrupp som finns i PM. Cyklister är ju ett hjälpsamt folk så närmsta hjälpen finns ju alltid strax intill dig. Händer det något allvarligt så är det ju bara en cykeltävling och medcyklisters hälsa är ju alltid viktigare än det egna resultatet i loppet, ta hand om varandra där ute.

  

Hur påverkar vädret banan? 

Banan tål mycket regn och vattnet sjunker undan fort på de flesta delarna av banan. Banan är avsiktligt dragen på höga punkter och inte ner i sanka partier. Något vattenhål har vi naturligtvis sparat, måste ju finnas sådant också. De flesta däck fungerar vid ett halvtorrt underlag men bäst är ett däck med bra sidodubbar för att få grepp i kurvorna. Som prognosen ser ut så kommer banan vara ordentligt torr och snabb. Blir det blött under loppet så finns det rötter och berghällar som kan bli lite hala men det är inget nytt för den vane skogscyklisten hoppas vi. Väl värt att notera är att våra broar är belaggda med tjärpapp så det ska inte vara några problem med fästet. Blir banan blöt så fungerar ett par däck med god lerrensning bäst, gärna ganska glest mönster. Så att inte matjorden fastnar och så att det blir bra grepp i sanden.


Tack Eksjö CK och Mats för en detaljrik intervju och lycka till den 3 juli! 


För er som ska cykla Ränneslättsturen så är det hög tid att anmäla er idag, då det är sista dagen för ordinarie anmälningsavgift. Ni gör det så klart på ranneslattsturen.seArtikel av Oscar Ekstam 2016-06-21.