Högsommarperioden av Mitsubishi MTB Challenge startar intensivt med två lopp efter varandra. Nu till helgen väntas Ränneslättsturen och direkt helgen efter är det dags för anrika Mörksuggejakten (10/7). För er som redan tagit semester är det en utmärkt timing att skaffa bra poäng i sammandraget över en kort period och dessutom med möjlighet till återhämtning mellan loppen. Eller varför inte göra en semesterresa av det hela och leva lite proffsliv?
För att ni ska kunna förbereda serviceteamet och mekanikerna optimalt har vi nu intervjuat Mörksuggans tävlingsledare Anders Bergstedt från arrangerande IK Jarl Rättvik.
Hej Anders! Det första vi alltid vill veta, hur ser 2016 års bana ut?
- Banan är just nu 2 veckor innan start är torr och fin. Den har har dessutom genomgått en smärre förändring där vi tagit bort grusväg som vi ersatt med singeltrack och fin skogskörväg på ett antal ställen. Banan mäter i år 72 km. Ni kan se exakt hur banan går genom vår GPS-fil här.
Fantastiskt bra förberedelse för både åkare och supportpersonal! Kan ni också ge en kort beskrivning av banan?
- Mörksuggejakten har en hård öppning med ganska rejäl stigning i början (uppför till Vidablick). Sedan följer lättåkta grusvägar fram till andra vätskekontrollen. Efter det blir det cirka 15 kilometer stigcykling i lätt kuperad terräng. Därefter blir det några rejäla stigningar upp till kontrollen i Östbjörka då man vänder på väg mot mål. Under den resan väntar fortfarande några härligt sandiga stigpartier och korta branta knixar innan man når Enåns dalgång, vilken ligger precis intill målområdet. Runt dalgången väntar de sista 7 kilometrarna av härlig stigcykling i ett böljande nästintill bergochdalbanelikt landskap innan målet vid Jarlstugan.

Mörksuggejaktens höjprofil.
Vi har hört ryktas om något annat speciellt som väntar cyklisterna. Något som kopplar ihop tävlingscykling och träningscykling, berätta!
- Ja i år introducerar vi ett ”KOM” och “QOM” (King Of the Mountain och Queen Of the Mountain Reds anm) när det är ca 10 kilometer kvar till mål. Den snabbaste herren och damen uppför backen i tävlingsklasserna kommer att belönas med prispengar och i motionsklassen kommer snabbaste herre och dam få varupriser. Ni kan läsa mer om detta på vår facebooksida när alla detaljer är klara.
OM det nu är så att servicepersonalen och mekanikerna blir trötta på att titta på cykel… hur nu det skulle gå till… Vad kan de istället göra under loppet?
- Nej det går inte att bli trött av att titta på cykel eller vår härliga natur. Speciellt inte om man först passar på att se bergspriset vid Vidablick med fantastisk utsikt över Siljan där cyklisterna har grillats i den första långa stigningen. Och sedan tar sig till den nya ”KOM” sträckan i Backa by med ca: 10km kvar till mål. Dessa två platser är ett perfekta ställen att både heja på sina nära och kära och samtidigt ta del av den underbara Dalanaturen. Dessutom kan man efter KOM:et i Backa by snabbt ta sig ner till målet vid Jarlstugan och kunna se målgången. Väl där när cyklandet är klart så kan man sedan rulla ned till stranden och den unika Långbryggan för ett dopp.

Dåså då var det löst. Men hur ska man förbereda sig inför er tävling?
- Drick mycket både före och under loppet vi har haft tur med vädret dom senaste åren med temperaturer upp mot 30 grader. Det kräver bra intag av vätska och speciellt då energidryck så ni får i er bra med salter. I alla våra depåer serverar vi energidryck från Enervit, så passa på att fyll på flaskorna där. Naturligtvis skall man också kolla över sin utrustning, kolla bromsar och bra däck.
Varmt väder säger du… OM det nu skulle bli varmt hur är banans underlag då?
- Banan består i mångt och mycket av sandunderlag. Vilket gör att banan sällan blir blöt och lerig om det är uppehåll innan och under loppet. Tack vare de nya byggnationerna och omdragningarna så är banan definitivt torr. Lätta däck med lite mönster funkar utmärkt. Och skulle det blir lite blötare så håller fortfarande ett däck med lite mönster, dock så behövs det bättre sidodubbar för att säkra fästet i de snabba kurvorna. Ett allrounddäck är att föredra.
Ett tips är att inte ha för högt tryck i däcken, runt 2 bars tryck är något som funkar för de flesta med justering ner och upp beroende på cyklistens vikt. Det går inte snabbare om det är mer tryck i däcken, snarare långsammare då man studsar på underlaget, blir trött och tappar grepp.

Bra tips och råd där! Slutligen har ni något roligt minne från 2015års tävling som ni "bakom" tävlingen kommer ihåg tydligt?
Den fantastiska uppslutning med nästan 1500 startande cyklister i perfekt sommarväder. Finns inte mycket som slår ett sådant minne.
Tack för en fin intervju och till er som inte anmält er än, passa på och gör det nu. I morgon den 28/6 är det sista dagen för anmälan. Surfan in på morksuggejakten.se och fixa din plats nu!
Foton av Per Engström.
Artikel av Oscar Ekstam 2016-06-27.