toppbilder_2023.jpg

Inför Lida Loop 2023

Lida_Loop_2022_foto_Happyride_Rickard_Croy_2.JPG

Hoppas ni hunnit andats ut, knäckt till ryggen och slickat såren? För nu är det dags för deltävling nummer två, Lida Loop! Som alltid kommer med en rejäl smäll, rätt uppför skidbacken och sen i ett moln ut på slingrande små vägar, snabba stigar och härliga stenhällar. Det är också Långloppscupens mest storstadsnära tävling bara ett stenkast från Tullinge och Stockholm.

Loppet för både yttersta eliten och dig som nyss börjat med mtb. Det finns en loop för alla välj på 1, 2 eller 3 loopar - där den mest utmanande cyklingen kommer på sista loopen.


Tävlingen har också alltid smällväder, Ja antingen är det smällfint eller smällblött. Dock lika roligt oavsett. För du vet väl att det inte finns något dåligt väder? Bara dåliga…
Som Svenskar är vi ju experter på att klaga på vädret, men ett tips när det vankas Långlopp: Acceptera vädret, övertyga hjärnan att du älskar väder. Det är så du vinner över vädret och ditt eget mindset.

Anmälan till ordinarie pris stänger den 16 maj, så se till att klicka hem din plats redan nu på www.lidaloop.se. Skulle det vara så att du missar, så misströsta ej. Det går som vanligt att efteranmäla sig, dock till högre pris.

Vad kan man då förvänta sig vid Lida Loop? Vi ställde ett gäng frågor till Tullinge SK som arrangerar loppet.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

-          Största utmaningen på vår bana är det böljande landskapet och de, för många, lite ovanligt förekommande berghällarna. Vid torrt väder så är banan snabb och det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun. Att hålla tungan rätt i mun gäller även vid blött väder då hala partier uppstår på och i anslutning till hällarna.

Hur ser årets bana ut?

-          Lida loop började och består i konceptet med tre fristående loopar som alla knyts samman vid start- och målområdet. Eller som vi säger ”TC”, det vill säga tävlingscentrum. Vi ändrade om ordningen på looparna för två år sedan och har låtit den ordningen bestå för att få bättre upplevelse för alla. Oavsett om man kör tre, två eller en loop så får man nu en bättre avvägd utmaning. Men i grunden är innehållet på looparna det samma.
Första loopen börjar traditionsenligt rakt uppför slalombacken och är den loop som ligger kvar i ordningen, den har alltså och är fortfarande första loopen. En loop på 24 kilometer och med relativt lätta utmaningar, men bitvis kommer farten på grund av detta vara relativt hög. Vilket också gör att hög respekt för övriga cyklande behövs. Håll gott avstånd och kommunikation för allas trivsel. Loopen avslutas med härlig stig på berghällar och nedförsbacke in mot varvning.
Andra loopen är 19 kilometer lång och den loop som tidigare var sist i ordningen. En hel del härlig stig runt sjön Getaren ska avverkas och mellan stigarna snabba härliga grusvägar. Loopen avslutas på samma sätt som första loopen, det gäller bara att varva ut på rätt öppning inne vid ”TC”.
Rätt spårval vid ”TC” ger full fart ut på sista och tredje loopen. 21 kilometer med det bästa Lida Loop har att erbjuda. En loop som succesivt fått ännu med stigkilometer och den loop som också innehåller det mytomspunna avsnittet kallat ”Diagonalen”, ett parti på 1 kilometer som är tekniskt svårt med stenar, hällar, rötter, surhål och en hel del publik. Utmaningarna avlöser varandra på denna härliga loop, passa på att dra i dig den sista slurken Enervit i depåerna och mobilisera energin till sista backen. Vilken leder dig rakt upp på upploppet.


Vad tycker ni är viktigt att man har med sig i bagaget inför ert lopp?

-          Generellt sett, kom väl förberedd, vilket gäller för alla lopp. Se till att cykeln är hel och ren, vilket även gäller för reservdelarna som du tar med dig.  För du har väl lärt dig hur man lagar en slang och kedja? Om inte så är det vårt bästa tips: Se till att öva lagning av ett däck med de verktyg du planerar att bära med dig under ett lopp. Ta en gammal slang att testa med. Cykla gärna ut en bit i skogen så du får upp pulsen och kanske lite lera på däcken och simulera sedan en punktering. Hur gör du? Vad gör du? Kunde du gjort det bättre eller snabbare? Övning ger färdighet!

Som vanligt. Kom ihåg badkläder, Getaren har badstrand!

Anmälan och information hittar du på www.lidaloop.se  


Artikel av Oscar Ekstam
2023-05-15