Nyheter - Inför Lida Loop 2022 - ctl00_cph1_head_topImage

Inför Lida Loop 2022

Lida_Loop_2018_foto_Oscar_Ekstam_8.JPG

Har du hunnit hämta andan? För nu är det dags igen att förbereda för ett nytt äventyr i skogen med Långloppscupen. Denna gång reser vi till Tullige och Lida Friluftsområde där loppet Lida Loop med sina (er)kända tre loopars lopp går av stapeln den 22 maj.

Lida Loop är Långloppscupens mest storstadsnära lopp, men med den tydliga kontrasten att det inte märks alls. Väl ute vid Lida så omfamnar skogen dig direkt och sjön Getaren lockar med sitt stilla vatten.

Vi börjar åter igen med en beskrivning av banan, det har ju trots allt gått tre år sedan sist och även om cykeln inte är rostig så kan säkert minnet vara det.

-        Banan har som sagt tre loopar som alla startar och kommer åter till tävlingscentrum (även kallat TC i cykelmun). De är väl fördelade i längd så att de i princip bli en tredjedel var av de 64 kilometrarna som ska avverkas. Första loopen inleds med en backintervall uppför den ganska korta men ack så branta skidbacken. Och därefter dansar du vidare ganska länge på ett böljande motionsspår. Men var försiktig med hur du dansar och dansa inte för nära varandra, farten tenderar att vara ganska hög och adrenalinet säkert också. Ge varandra utrymme och respekt för det är inte förrän i slutet av loopen agnarna skiljs från vetet och mer utmanande terräng samt backar dyker upp.

Loop två innehåller mer backar och mer stigar, den är dock rätt kort så det gäller att inte blinka för mycket för då är njutningen förbi. Och det gäller verkligen att spara krafterna till den sista loopen som många hävdar är banans roligaste men också stigrikaste loop. Bland annat ska den mytomspunna stigen ”Diagonalen” bemästras och en rad hällar och rötter ska pareras. Just hällarna är det som mest kännetecknar Lida Loops terräng.

Lida_Loop_2019_foto_Oscar_Eksam_16.jpg

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?

-        Basen är fortfarande den samma. Men vi har valt att kasta om hur looparna följer varandra. Detta då andra och tredje loopen bytt plats. Dessutom har den sista loopen (tidigare den andra) utrustats med ännu mer stigar.
Detta har vi gjort för att få våra två mest lättcyklade loopar först. Fördelen med detta är att motionärer som inte vill cykla fulldistansen på 64 km ska kunna välja att cykla två loopar (double loop) och få 45 km fin cykling som inte är alltför svår.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

-        Beroende på hur vädret blir så blir banan helt olika, det är väl den största utmaningen att på förhand veta hur vädret kommer att bli. Men håller det sig torrt så blir banan rysligt snabb och det blir då faktiskt väldigt lätt att ta i lite för mycket och glömma få i sig energi. Det omvända blir det om det kommer ihållande regn, banan blir inte direkt långsam men däremot lite seg och definitivt hal på sina ställen.  

-        En annan utmaning är så klart övriga cyklister För att undvika irritation eller onödiga olyckor är tipset enkelt. Närmar du dig en annan cyklist kan du förslagsvis säga: Kommer vänster! Då får cyklisten framför dig chans att gå lite åt sidan. Avsluta med att snyggt säga TACK.

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?

-        Innan loppet, kom ihåg att packa badkläder. Getaren har go sandstrand. Men viktigast av allt, kom i väldigt god tid på tävlingsdagen. Lida är ett populärt besöksmål och parkeringsmöjligheterna är begränsade, ju tidigare du kommer desto närmare ”TC” kan du parkera och vice versa. Är du sen får du glatt acceptera att parkera längre bort, parkeringsvärdarna visar dig alltid rätt efter hur logistiken ser ut. Då barnen och ungdomarna kör sina lopp, vid Lilla Lida Loop, tidigt på morgonen så är det redan en hel del familjer på plats. Respektera både barnen och parkeringsvärdarna så blir alla glada.

-        Under loppet har vi ett tips som egentligen platsar på ”innan loppet”, men där har vi ju badkläder… Hur som skulle vi vilja slå ett slag för att du har tränat på att laga en punktering och ser till att få med dig material för att också kunna laga punktering under loppet. Inte för att Lida Loop har högre punkteringsrisk än andra lopp, utan mest för din egen skull. Vem vill promenera hem utan att köra hela loppet lixom?

-        Efter loppet? Ja det börjar kanske bli lite tjatigt om att bada… Så vi kör med att se till att hänga kvar med alla i målfållan och besök alla goa utställare efter du njutit av efterloppsmaten. Har du tur kanske du får stå på pallen vid prisceremonin, och om inte så stå gärna bredvid och applådera de allra snabbaste. Lida Loop är en enda stor fest.

Om man är ny på det här med Långloppscupen, vad ska man tänka på då?

-        Känslan av att stå och trängas i startfältet bland hundratals andra cyklister och samtidigt höra nedräkningen till start är magisk. Under loppet kommer du garanterat bli väldigt trött. Fyll på energi i depåerna och kom ihåg att njutning är den starkaste kryddan. Njut av publiken och det fantastiska landskapet.

Lida_Loop_2019_foto_Oscar_Eksam_19.jpg

När du känner dig som den tröttaste personen i hela världen ska du titta på de andra cyklisternas ansikten. Dom är minst lika slitna som dig. Peppa varandra och ge varandra kraft med glada tillrop. Kanske blir ni efter det här racet bästa tävlings- & träningspolare. Man vet aldrig vad som händer hos oss på LidaLoop.

Läs mer om loppet eller gör din anmälan om du inte redan gjort det på www.lidaloop.se

Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2022-05-16