toppbilder_2023.jpg

Inför Finnmarksturen 2022

133703.jpg

Vi kör på fullt bredställ nu i juli, tävlingarna löser av varandra och nu är det redan dags för deltävling nummer 7 i långloppscupen. Finnmarksturen väntar oss på söndag med buller och bång. En anrik tävling med en bana som attraherar de riktiga stigfantasterna. Dessutom är det samtidigt långlopps-SM vilket gör att det kommer att vara extra mycket nerver på startlinjen denna sista söndag i juli.

För att lugna ned nerverna lite så har vi stämt av med arrangörsföreningen CSK Ludvika om läget… Eller vi kanske rent av taggar vi upp dig som cyklist? Oavsett så får ni här en kort genomgång av det vi tycker är viktigast så att ni är förberedda.

För dem som har gott minne, har banan ändrats något sedan 2019?

-        Precis som de flesta tävlingar i Långloppscupen har vi kunnat behålla vår bansträckning från tidigare år. Så de som hade förmånen att köra vår bana innan pandemin vet precis vad som väntar. Det är speciellt bra för de som körde långlopps-SM 2019 och tänker spänna bågen även detta år när vi nu äntligen får arrangera ett stort lopp igen.

102621.jpg

Kan ni ge en kort beskrivning/sammanfattning av banan.

-        Banan mäter ganska exakt 81 km och är uppdelad i två loopar. Första loopen utgår från start- och målområdet vid ABB Arena och letar sig via asfaltsvägar genom centrala delar i Ludvika fram till banans första uppförsbacke, här släpps fältet fritt och nu väntar en härlig utmaning i varierande terräng. I början är det relativt stora grusvägar och motionsspår i varierande bredd som sedan övergår till roliga stigar. Efter 19 km når man banans högsta punkt. Efter toppen väntar härlig cykling utför men också relativt flack terräng, detta via grusvägar och fina stigpartier, in mot Ludvika och banans andra loop.

Andra loopen startar med en sträcka på asfalt via småbåtshamnen och Hitachi:s industriområde (ABB Ludvika är uppköpt av Hitachi) som sedan leder upp till Högbergets motionsspår där bergspriset väntar efter 45 kilometer. Därefter följer banans mest omväxlande terräng med många stigar som bryts av med härliga grusvägar för andrum eller tid för att få i sig vatten och energi. När banan sedan når Hagge där den tredje vätskekontrollen finns är det grusväg nästan hela vägen tillbaka till Ludvika med kortare inslag av stig. På vägen ska dock två rejäla stigningar passeras innan du kan andas ut eller för all del, spurta i mål på löparbanan vid ABB arena.

Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?
 -        Det är definitivt de två backarna på slutet där den sista är Leos backe som är banans sista utmaning och när du nått toppen så har du ca 7 kilometer kvar innan det välförtjänta målet väntar.

135125.jpg

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?
-        Då vår bana både är rik på stig och höjdmeter i kombination med en relativt lång bansträckning så gäller det att ha bra koll på intaget av energi för att kunna orka med alla utmaningar. Passa därför på att fylla på med vatten och energi under grusvägspartierna. Våra depåer är välfyllda och till ditt förfogande för att orka med hela resan. Varför inte passa på att fylla flaskan med sportdryck från Enervit.

Annan viktig info som åkarna behöver veta

-        Dagen innan loppet, lördagen den 30 juli, går lilla Finnmarksturen. Kom gärna och heja på våra barn och ungdomar.

Artikel av Oscar Ekstam
2022-07-27