toppbilder_2023.jpg

Inför Engelbrektsturen 2023

Engelbrektsturen_2022_Foto_Oscar_Ekstam7.jpg

Tiden går som snabbast när man har det som roligast. Tänk nu är det dags för näst sista deltävlingen i Långloppscupen Nissan X-trail Challenge. Engelbrektsturen med sin gruvliga utmaning stundar således. 

Loppet startar och går i mål i centrala Norberg. Samhället som andas klassisk småbygd med inslag av gamla och fina traditioner. En bygd med historiska vingslag som är väl värd att njuta av innan och efter loppet. Eller ja, det går mycket väl att andas historia längsmed banan också då den passerar rester av det som var välutvecklad gruvdrift.

Engelbrektsturen_2022_Foto_Oscar_Ekstam3.jpg

Ja hur är banan egentligen? Vi stämde av läget med arragören Norbergs CK.

  • - Banan är som tidigare år. 70km för långa och 40km för ”halvan”, vilken även ungdomar kan/får köra. Båda banorna delar samma första loop och målgång i centrala Norberg. Starten sker på torget och cyklisterna leds ut ur samhället efter masterstart för ta sig ut till cykel- och skidstadion Klackberg efter 4 kilometers cykling. Väl där så ger sig cyklisterna ut på en cirka 30km lång loop.
  • Denna loop bjuder på fin gruvmiljö, de första gruvhålen kommer direkt i första uppförsbacken vid Klackberg. Fler backar blir det på denna loop, även att de kallas berg (Tattarberget tex…) så är de ganska behagliga backar då de inte överstiger 60 höjdmeters klättring. Bästa med att komma upp är att det väntar utförskörning och många av dem på härligt slingrande stig. 
  • Tillbaka i Klackberg så viker ”halvan” mot mål medan ”helan” tar sig an den andra och sista loopen för dagen. Där det beryktade Håberget väntar, en fin klättring på 630 meter som stiger 48 höjdmeter. Där första dam och herr belönas med bergspriset.
  • Båda ”looparna” innehåller relativt tekniskt enkel terräng. Där stigarna är fint preparerade och röjda för att alla deltagare ska kunna njuta av att susa fram mellan träden. 


Vad tycker ni är speciellt viktigt att tänka på under loppet?

  • - Något som vi tycker är viktigt för alla lopp som körs är att man som deltagare respekterar naturen och ser till att behålla allt sitt skräp i fickorna eller slänga dem vid våra skräpzoner/depåer. Genom att hålla naturen ren så kan vi njuta längre av våra spår och så visar vi även respekt till markägare så att loppet/loppen kan återvända.


Är det något man behöver vara beredd på inför ert lopp?

  • - Det skulle nog vara den böljande terrängen i så fall. Långloppscupens tidigare lopp har antingen varit relativt flacka eller med rejält långa backar. Men hos oss skrapar du ihop nästan 1500 höjdmeter med 70 kilometer och då är som sagt ingen av backarna över 60 höjdmeter. Kolla in höjdprofilen för loppet så ser du att den mer liknar en såg. Vi tycker att detta gör loppet lagom utmanande men man ska som vanligt ha respekt för längden och i vårt fall då också höjdmetrarna. Som vanligt, satsa på att bränna krutet i slutet!

Läs mer om loppet på www.engelbrektsturen.se

Artikel och bilder av Oscar Ekstam
2023-07-20