Nu var det dags igen att tagga till nästa långlopp i Mitsubishi MTB Challenge. Cykelvasan har passerat och vad passar inte perfekt att då ge sig på cupens längsta långlopp på 100 kilometer. Bockstensturen i Varberg stundar lördagen den 30de augusti och sista dag för anmälning är nu på måndag den 25e.
Få kanske vet att Bockstensturen var ett av de loppen som långloppscupen startade med så långt tillbaka som 1995. Första året lockade Bockstensturen 200 åkare och i skrivande stund är det över tusen cyklister anmälda till årets upplaga. Fler kommer ni garanterat att bli då detta är lite av en sensommarfavorit. Och vad passar inte bättre att avsluta sommaren med än en resa till västkusten och historiska Varberg. En annan historisk anekdot är att loppet Bockstensturen tog sitt namn av just Bockstensmannen som hittades enbart 75 meter från en av stigarna loppet går på uppe i Åkulla. Bockstensmannen ligger numera begravd i Varbergsfästning. Samma fästning som loppet startar och går i mål intill.
För att veta vad vi väntar oss när vi äntrar Varberg så ställde vi givetvis en hög frågor till arrangerande Varbergs MTB
Vi har läst att ni jobbat en hel del med banan till i år. Vad har ni jobbat med?
- Till att börja med så vill vi gå ut med att Bockstensturens bana inte blivit drabbad av någon av de översvämmningar som drabbat västkusten den gångna veckan. Loppet körs som vanligt utan några problem med höga vattendrag.
Sedan så har vi fått ändra om lite på åkningen uppe i Åkulla. Det gör att Bockstensturen åter går tillbaka till sina klassiska 100kilometer. Som parantes så har loppet varit 100 kilometer i cirka 10 år. Men på grund av viss avverkning på grund av stormen Gudrun så har detta krympt. Men det vi nu har gjort är att vi har lagt till fler härliga skogsvägar bland de trollska mörka lövskogarna. Det gör BST finare och njutbarare. Tillägget av vägar har kommit till mellan första och andra depån. För insatta cyklister så är det efter passeringen av de numera världsarvslistade masterna till radiostationen i Grimeton. Cyklingen till och från Åkulla är den samma.
Det har även gjorts ett stort arbete från en jättegran som har fällts och förstört en stig. Granen som var en av de många efterdyningarna av Gudrun har avlägsnats så att åkarna kan komma förbi. Detta har också gjort att mer grus har fått läggas ut. Och det på en tekniskt stig som tidigare har markerats som fara med 3 pilar ned men nu klassas den bara 2 pilar ned.
Slutligen så är det som åkarna kommer att märka först. Och det är att Bockstensturen kommer att göra en något annorlunda utgång ur Varberg i år på grund av vägarbeten. Åkarna kommer inte att köra förbi kyrkan som brukligt utan måste ned till stationen och ut därifrån.
En hel del matnyttigt där. Men kan ni ge en liten beskrivning om hur hela loppet kommer att upplevas?
Starten sker vid vackra Varbergs fästning. Loppet rullar upp genom Varbergs centrum, kom ihåg att ta det lugnt och respektera varandra här och även vidare när asfalten tar slut. Vilket den gör efter 8 kilometer. Banan går nu i huvudsak på en gammal banvall mellan åkrar och ängar. För de flesta i ett riktig högt tempo utan vare sig mot- eller frånlut. Tänk på att vara observant och ha framförhållning då det ofta bildas snabba klungor här. Även om det är lättkört så finns det gropar, stenar, hög mittremsa etc. som kan göra att många snabbt väjer i sidled. Ta det försiktigt och visa hänsyn!
Efter cirka 16 kilometer på den lätta och mycket snabba banvallen mellan Varberg och Rolfstorp börjar Bockstensturen på riktigt. Tre rejäla stigningar samt en och annan utförsbacke ska passeras innan Åkulla och första energidepån siktas efter cirka 25 km. Här gäller det att proviantera så att orken inte tryter under loppets mest intensiva fas. Massor av höjdmetrar och slingrande singletracks ska avverkas. I Åkullaområdet blandas rejäla motlut, tuffa utförslöpor med långa mysiga stigpartier och kortare vägavsnitt. Många spännande cykel- och naturupplevelser utlovas. Depå två kommer efter cirka 40 kilometer och nu är mer än hälften av de totala 1200 höjdmetrarna avklarade. Den kraftigaste backen, Topbjersbacken, återstår dock och den passeras runt kilometer 50. Nu är det jobbigaste gjort men visst finns det en del tuffa utmaningar kvar. Vid Nackhestugan med spurtpris nummer två och depå nummer tre väntar härlig energipåfyllnad. Strax före Templet återstår det knappt 25 kilometer och vi lämnar så smått Åkulla bokskogsområde bakom oss samtidigt som en riktigt rolig utförslöpa tar oss ner mot åkrar och ängar. De stora Gimeton masterna tornar upp sig mot horisonten. Efter depån på Grimtunet återstår bara 20 lätta kilometer. På slätten med små grusvägar, breda stigar och en och annan liten singletrack rullar vi på mot sista depån, Botvids gård. De kilometrara som sedan är kvar till mål delas mellan blandade stigar och fasta grusgångar med partier av förrädiskt rullgrus. Att se havet, känna lukten från tången och närma sig den väldiga Varbergsfästning är det som återstår och då vet man att det bara är upploppet kvar.

Foto: Leif Fyrle
Det låter som härliga men också utmanande 100 kilometer. Vad väntar cyklisterna mer i Varberg?
- Vad är det näst bästa efter cykling? Jo mat förstås. Och den depåmat som serveras under loppet är väl värd att stanna för. Hinner man inte stanna och hälsa på de trevliga funktionärerna ute på banan så är man välkommen till den lagade varma maten som serveras efter målgång. I år är det för första gången i loppets historia som Societens Bodega står för denna lagade mat. Bodegan är det stora hus som ligger precis vid målgången så maten är rykande färsk. Som om det inte skulle vara nog så har Societens Bodega öppet under hela tävlingen vilket gör att du kan avnjuta en kall pilsner eller en varm kaffe när man tittar på målgång eller har gått i mål. I år kommer tävlingen även att ha med en speaker längs banan för att löpande rapportera in till målet.
Men för den publik och de anhöriga som ändå vill ut längs Bockstensturens bana så finns langningskartor att hämta ut. Kartorna är utmärkta med lämpliga åskådarplatser och langningsplatser längs banan.
Då till årets standardfråga, vad är det viktigaste att gjort/klarat av innan loppet enligt er?
Att ha sin cykel fräsch och i ordning. Efter som att detta är det längsta loppet i cupen kräver det också att cyklisten är van att ha lite mer tid under bältet träningsmässigt. En vana vid att hålla i en längre tid. För det väntar hela 1200 höjdmeter och det ska dessutom avklaras under lite mer kalla förhållanden. Känns formen inte så god finns alltid alternativet 50 kilometer och testa på hur det är att köra långlopp. Alternativet är ett bra och givande alternativ med mycket av det stora loppet men på en kortare distans.
Några sista tankar?
- Varbergs MTB vill givetvis hälsa alla hjärtligt välkomna till ett lopp ni sällan glömmer. Bockstensturen snurrar på hela tiden med nya krafter, idéer och ger en bra energi. Något som gör att vi med glädje ser fram mot årets lopp och nästa års stundande 20års och 20gångs jubileum. Välkomna!
Mycket bra information från Varbergs MTB där vi tackar för intervjun!
Slutligen vill vi från Mitsubishi MTB Challenge passa på att ge råd till hur man bör ta sig förbi framförvarande cyklist. Påkalla uppmärksamhet och ropa vilken sida ni tänker köra om på. Förslagsvis så kör om på vänster sida då det är det vi är mest vana vid i trafiken. Alltså, ropa "Jag kör om på vänster sida!". Invänta ett svar framförvarande cyklist och kör om.
Vi syns med glädje och hänsyn i Varberg!