Som vanligt heter årets första utmaning i Mitsubishi MTB Challenge, Billingeracet. Det är en tidig utmaning för oss som gillar att cykla länge i terrängen. Då banan inte bara är en av de längre i långloppscupen utan även en av de mest stigtäta och med flest höjdmeter.
Om våren var snabb förra året så är den explosivare i år. I och med det regn som äntligen landat över vårt avlånga land så formligen exploderar våren med värmen vi just nu upplever. Den relativt snö- och regnfattiga vintern gör att terrängen är torrare än normalt och de flesta stigarna i landet lagom är snustorra och hårdpackade.
Med vårexplosionen så är även cykelsuget enormt. Därför hoppar vi raskt vidare till vår intervju med Banchef Jörgen Bergström i Skövde CK.
Hur ser årets bana ut, har ni justerat något sen i fjol?
- Vi har flyttat tillbaka till den klassiska målgången på skidstadion och lämnar bandybanan som vi använde ifjol. Upploppet blir därmed lite längre, eller exakt som det alltid har varit tidigare år. Banan i stort blir också som tidigare år och med det där härliga extra motlutet innan det stora sista motlutet, ”Strupen”.
En kort beskrivning av Billingeracets bana:
- Skövde ligger vid det karakteristiska platåberget Billingen. Billingeracet består av två loopar och/med tävlingscentret centralt placerat på Billingen. Efter en ganska snabb “transport” från start nere i centrala Skövde uppför Billingen till tävlingscentret, väntar Öglundaskogen och första depån i trädgården hos allas “morfar” tätt följt av Öglundabacken, en ganska tuff utmaning.
Snart är man tillbaka vid tävlingscentret och andra depån. På väg ut till Stöpenskogen passeras tredje depån och därefter följer Rydslingan med “guldkornen” Rekordstigen och Endurostigen, våra kanske finaste singeltracks. Vägen tillbaka mot mål går via fjärde depån, där det är läge att fylla på med energi för avslutningen med backen "Strupen" som är en riktig utmaning.

Senaste banprofilen ser ni ovan och Här kan ni både läsa en längre beskrivning och se massa filmer om och från banan.
Vad tror ni om hur vädret kan påverka banan?
- Första loopen kan bli ganska lerig om man får en längre regnperiod. Den kan bli slirig och hal. Men är det bara måttligt regn så håller den ihop väl och det är bara i kurvorna åkarna behöver vara vaksamma. Andra loopen är mindre väderkänslig då den mestadels går på sandmark som till och med kan må bra av lite regn, då sanden packas ihop bättre.
Men regnar det rejält så vill gärna underlaget fastna i mönstret. Banan har främst hala rötter som svårighet vid blött underlag. Inga hällar eller liknande.
Markerna är nu ganska hårda och packade efter vintern. Det som blir lerigt och kletigt är nu hårt och fast. Det är nu en snabbåkt bana rätt igenom och håller sig så om det är uppehåll innan och under tävlingen.
Vad är er tävlings coolaste hinder eller mäktigaste utsikt som man bara måste höja blicken vid?
- Coolaste hindret är helt klart teknikbanan som ligger precis bakom målhuset, den som invigdes i fjol. För de riktigt tekniska går det att få till fina hopp. Men det går också att glida igenom banan och bara njuta av härligt doserade kurvir. Höj blicken och titta på utgången av kurvorna bara!
Ett annat parti där blicken bör höjas är under nedfarten ut på andra loopen som slingrar sig snabbt genom böljande vitsippsfält.

Hur ska man förbereda sig inför er tävling? Är det något som är speciellt viktigt att ha med sig under loppet på er bana. Eller att förbereda sig för.
- Man ska definitivt ha en koll på vädret så att rätt däck väljs, speciellt om det blir regnigt. I och med att det fortfarande är vår så är det också bra att packa hela cykelgarderoben då vädret kan ändras snabbt. Men klä er inte för varmt! En tumregel är att om ni fryser lite lätt de första 15 minuterna av uppvärmningen så har ni klätt er någorlunda rätt. Och vet ni med er att ni fryser lätt tar ni med en extra väst. Lite tvärt om gäller för er som är varma, använd armvärmare och andra plagg som ni lätt kan ta av er under loppet.
Kan ni inte på ett vingelsäkert sätt ta av eller på er kläder cyklandes så rekommenderar vi starkt att ni stannar och tar av/på kläder.
Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?
- För de som vill ut i naturen och följa loppet rekommenderas Öglundadepån efter 2,5km där täten oftast kommer samlad. Även backen vid Öglunda kyrka och tävlingscentrum rekommenderas givetvis. För den riktigt insatte kan man även sikta på den nya depån vid 60km där det finns goda parkeringsplatser.
Vill man besöka än mer platser eller ge support/vätska till sina åkare så finns hela sju stycken utmarkerade publikplatser och lämpliga langningspunkter. Platserna är markerade på Billingeracets fina bankarta som i år dessutom finns helt digitalt ni hittar kartorna på billingeracet.se
Vid varvning/målgång finns även det populära utställarområdet. Bland annat är långloppscupens sponsorer 8848 Altitude och Mitsubishi bilar på plats. Men det finns även utställare som visar upp cyklar och säljer cykeldelar. Viss enklare service kan också erbjudas på plats i fall något oväntat händer med cykeln.
Har ni någon sista passning till deltagarna som ivrigt väntar på premiären?
- Ja just ivern vill vi att ni håller koll på. Det är tidigt på säsongen och merparten av er är ringrostiga efter vintern. Se därför till att ni är extra rädda om varandra vid klungkörningen och tydligt markerar hinder eller om ni byter spår. Även att andan sitter i halsen har ni mycket att vinna på att prata med varandra.
Kom ihåg det enkla förfarandet (red´s anm):
På stig:
1) Kommer! - Man säger alltid ”Kommer vänster” eller ”Kommer höger” innan man kör om
2) OK! - Den som är på väg att bli omkörd bekräftar alltid att den släpper om
3) Tack! - Den som kör om tackar alltid den som släpper om!
På Väg:
1) Alltid högertrafik, omkörning till vänster
2) Alltid check bakåt innan spårbyte
3) Alltid ge tecken vid hinder eller stopp
4) Aldrig tränga sig in
Tack för intervjun Skövde CK och Jörgen!
Till er som ännu inte bestämt er om ni ska köra eller inte. Passa på för i natt går ordinarie anmälan ut och det blir 200 kr dyrare att anmäla sig!
Bilder tagna av Per Engström.
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2016-04-18.