toppbilder_2023.jpg

Inför Billingeracet 2023

Billingeracet2022_foto_Oscar_Ekstam2.JPG

Häng med på en unik resa, det är dags för det pånyttfödda Billingeracet!

Loppet som reser sig ur askan som fågeln fenix? Ja kanske inte fullt så dramatiskt men under några vintermånader så såg det dystert ut för Billingeracet 2023. Problem med markägare och en organisation som hade tunnats ut gjorde att det faktiskt var svart som askan. Beskedet var ett tag att det blir inget lopp. Men så samlades ett gäng eldsjälar som många varit med i begynnelsen till det som blev Billingeracet, och lite som sagor berättar att Fenix bränner sig själv på ett bål för att ur dess aska uppstå i föryngrad gestalt, så har då Billingeracet återuppstått i ny gestalt.

Billingeracet 2.0 körs den 6 maj och här kommer lite mer information om vad som kan förväntas.

En lång tid under loppets historia har starten varit ”nere” strax utanför centrala Skövde. Detta för att bemästra den långa backen upp till stadion där varvning och målgång sedan huserade. Men den som har riktigt bra minne vet att Billingeracet i tidernas begynnelse startade och gick i mål uppe på stadion, högst upp på platåberget Billingen. År 2023 är således året vi åker tillbaka i tiden, för nu startar och slutar banan på toppen av Billingen.

Vi har borstat av askan på axlarna till Skövde CK och Mariestadscyklisten för att få lite mer grepp om årets arrangemang. Vi bad dem om en liten beskrivning av banan.

-          Loppet startar nu med en kort startloop på 3 kilometer runt cykelstadion. Något som vi hoppas ger publiken en intensiv upplevelse och för cyklisterna en bra uppvärmning och utsträckning av fältet. De efterföljande två looparna är inom eller runt Billingens Fritidsområde och mäter tillsammans 33km. De går mestadels på löp eller cykelstigar uppe på plattåberget. De mytomspunna och eftertraktade stigarna är alltså kvar och kommer ge samtliga en stigvaluta som inte går av för hackor. Inte för svåra och inte för lätta, utan alldeles långlopps-lagom.

Den sista loopen är Ryds-loopen. En klassisk loop men som också är omgjord och mäter nu 36km. Den börjar som vanligt med en rejäl nedförsbacke och sen in i bekant natur med många fina slingrande stigar. Avslutningen av Billingeracet går direkt efter ”hästabacken” upp mot målet. Det innebär att ”strupen” inte längre är med. I stället blir det en kilometerlång kamp uppe på stigarna vid målområdet innan mållinjen kan korsas efter 69 härliga kilometer.


Vad kan man förvänta sig i utmaningar längs banan?

-          Då två längre stigningar inte längre är med så tror vi att utmaningen kommer finnas i att hänga med i tempot på de många stigarna. Speciellt nu i början av säsongen då det kan vara lite rostigt i styrningen. Se till att ha god framförhållning, så att kommande utmaningar på stigen observeras i god tid.

Vad är särskilt viktigt att tänka på innan, under och efter loppet?

-          Åter igen. Det är förmodligen ett av de första, om inte det första, loppet för många av er. Se till att skriva en packningslista innan loppet på vad som ni ska ha med er både innan, under och efter loppet. Så att ni inte står där på parkeringen och har glömt cykelskorna, det är så jobbigt att köra 69 kilometer mountainbike i loafers.

Om man är ny på det här med Långloppscupen, vad ska man tänka på då?

-          Kom i god tid till nummerlappsutdelningen. Gärna dagen innan. Läs all information både på vår och Långloppscupens hemsida och på plats för att vara så beredd du bara kan på det som stundar. För att få ännu mer kött på benen rekommenderar vi att läsa långloppsbloggarna bakåt i tiden för tips och trix.

Anmälan och information hittar du på billingeracet.se/

Artikel och bild av Oscar Ekstam
2023-04-20