toppbilder_2023.jpg

Inför Billingeracet 2017

150509_billingeracet-0141.jpg

Äntligen är vi där igen! Tiden för årets premiär av långloppscupen, dagen då benen ska bekänna färg för första gången efter vinterns lidelser. En dag av förväntan, eufori, nervositet, explosivitet och bara helt fantastisk cykling.

Som brukligt är det den underhållande banan i Skövde, Billingeracet, som ska ge oss svar på alla frågor som nöter inom oss. Vem har tjuvtränat under vintern? Har jag rätt kläder på mig? Var lade jag pumpen? Hur hittar jag till duscharna? För att ni ska få några färre frågor att fokusera på har vi frågat arrangören Skövde CK vad ni kan vänta er den 13 maj.


Vad har ni för nyheter detta år?

- En av nyheterna är att publik på plats eller hemma kan följa deltagarna Live under loppet via vår webb-baserade livetjänst som ni når direkt på billingeracet.se. För att följa sin cyklist live behövs det bara en telefon med GPS som cyklisten tar med sig under loppet.Men sedan är den största nyheten att det inte är några nyheter. Banan är intakt till 99% förutom några få avvikelser på grund av skogsavverkning. Så ni som kört vet precis vad ni får.


Det var ju både oväntat och spännande! Har våren kommit till Skövde än då?

- Banan har tack vare den milda vintern och varma våren torkat upp riktigt bra och nu börjar vitsipporna synas. Så om vädret håller sig soligt kommer fälten stå vita och gula av härliga vårblommor när cyklisterna susar fram på de packade stigarna. Det lutar faktiskt åt att det till och med kan bli den torraste och snabbaste banan hittills om vädret spelar med oss.


Där sa du något intressant, beskriv banans olika underlag mer!

- Banan börjar med en härlig resa på asfalt från Skövde Arena uppför backen till Billingehus. Ungefär i mitten av backen viker banan in på den första stigen som först går genom en härlig lövskog, sedan skiftar skogskaraktären till barrskog ju närmare toppen man kommer. Väl på toppen av startbacken så har åkarna nu anlänt upp till mål och varvningsområdet för att spurta ut på första loopen. Under denna loop kan underlaget vara lite lerigt om det är blött, mestadels är det stigar som går på ett underlag av matjord blandat med rötter. De bryts av med hårt packade och snabba grusvägar.

När åkarna sedan kämpat sig tillbaka mot varvningsområdet och ger sig ut på loop två så kommer de möta nya utmaningar. Första utmaningen är en smal och snabbt slingrande stig utför Billingen. Stigen kantas av lummig vegetation och härliga fält med vitsippor. Längre ut på loopen byter terrängen karaktär till sandigt underlag och långa flackt slingrande stigpartier. Här är det lätt att få en känsla av deja vu då de ständigt avlösande stigarna är förrädiskt lika.

Sista biten in mot mål är den delen med mest asfalt och grusvägar. Här väntar också dagens sista och kanske största utmaning? Den beryktade backen ”Strupen” är det sista som ska bemästras innan upploppet.


Hur håller underlaget vid väta?

- Första loopen kan bli ganska lerig om man får en längre regnperiod. Den kan bli slirig och hal. Men är det bara måttligt regn så håller den ihop väl och det är bara i kurvorna åkarna behöver vara vaksamma. Andra loopen är mindre väderkänslig då den mestadels går på sandmark som till och med kan må bra av lite regn, då sanden packas ihop bättre.


För de som kör banan första gången eller är nya på MTB. Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?

- Ja vissa stigar utför är snabbare än normalt så man bör skapa sig en vana att hantera cykeln utför i höga hastigheter. Men även en vana att klara mycket branta lutningar på låg växel är bra att ha.


Underbart! Vad kan åkarna mer njuta av?

- Billingeracet är ett av de mest fika-rika långloppen, med ett stort utbud av olika näringsintag i de sju olika depåerna. Och har man njutningsmode på så rekommenderar vi att man spanar lite extra i sista depån innan mål, den vi logisk kallar sista vilan, här kan man se ett område som fått namnet Rhododendrondalen just pga den stora mängden Rhododendron buskar. 

150509_billingeracet-00861.jpg

Vad kan publik och anhöriga göra under loppet?

- Som tidigare nämnt så kan man med fördel följa sin cyklist live och därmed inte behöva lämna varvnings- och målområdet uppe på Billingehus. Här vid stadion kan man hela tiden följa tävlingen genom våra två speakers, som även kommer att rapportera från andra delar av banan. Ät gott från arrangörens matutbud och ta sedan ett besök i någon av cykelbutikerna på plats. Hälsa på hos de olika raceteamen och självklart finns långloppscupens sponsorer på plats med olika erbjudanden. 


Tack för en rad bra svar på våra frågor. Bara sista kvar nu. Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

- Glädjen. Den glädje man möter från den stora massan, det är det allra roligaste som arrangör. Att visa upp våran natur i sin prakt och våra stigar.


Tack Skövde CK för en fin pratstund. Och för er läsare som inte anmält er än. Gör det nu, idag den 2 maj går sista ordinarie anmälan ut och priset höjs. Klicka in er på billingeracet.se!


Bilder av Per Engström och Oscar Ekstam.
Artikel av Oscar Ekstam 2017-05-02.