default-top.jpg

Hoppas möta Bill-Inge

2340439600005.jpg

Kalla mig lättroad, men efter 20 år av trampande är det fortfarande väldigt spännande när en ny säsong drar igång i morgon med Billingeracet. Nu har jag visserligen smygstartat lite med en tävling i franska Laissac för en månad sedan. Loppet i Frankrike kan jag för övrigt rekommendera om man är sugen på att cykla utanför Sveriges gränser, oerhört fin och rolig  bana men också väldigt tuff.

Tuff och rolig är definitivt morgondagens bana i Skövde. Och precis så ska det väl vara också, något lustfyllt som även är en utmaning att genomföra. Med tanke på att det är första loppet i årets Mitsubishi MTB Challenge är det säkert en och annan lite ringrostig MTB-cyklist som står på startlinjen. Det är därför klokt att ta det lite lugnt i början så att man är säker på att orka hela loppet utan att gå in i väggen, drabbas av ryggont eller något liknande. Den tidiga och fina våren har visserligen gjort att de flesta hunnit terrängcykla mer än vanligt, vilket minskar risken för att första loppet ska bli ett obehagligt uppvaknande. Förra helgen var jag en av ledarna på ett MTB-läger och vi konstaterade att deltagarna överlag cyklade väldigt bra i år.

Det är inte bara kroppen som kan vara lite ovan vid vad ett långlopp innebär, det är lätt att tävlingsrutinerna legat i vinterdvala de med. Om man inte tänker igenom allt som ska fixas, dubbelkollas och packas inför första loppet är det lätt att något glöms bort. Sådant brukar ofta göra sig påmint 10 minuter innan start och ställa till med onödig stress eller ute på banan och göra att man tvingas bryta loppet.

Är cykeln i tävlingsskick? Först och främst, är cykeln tvättad? Funkar växlarna? Är växelvajrar, bromsklossar, kedja, hjul, däck och SPD-klossar i bra skick? Är stötdämpare fram- och ev bak pumpade till rätt tryck? Skulle du upptäcka att något behöver bytas behöver du även ta ställning till om det måste bytas innan loppet eller kan vänta tills efteråt. En bra tumregel är att inte byta någonting i onödan efter devisen ”if it ain’t broken, don’t fix it”.

Vilka kläder ska du ha på dig? Väderprognosen för lördag ser ju rätt ok ut, runt +10 och ganska liten sannolikhet för hydrometeorer men det är troligen lite blött och lerigt i terrängen efter sista tidens regnande. Det blir alltså relativt kallt, vilket gör att man kan vilja ha på sig lite extra i början, innan man får upp värmen. Det gäller dock att se till att det är lätt att justera klädseln under loppets gång eftersom det som kändes lagom när man stod stilla lite morgonruggig i startfållan oftast är alldeles för varmt när man kommit igång. Lager på lager principen är en klassiker. Jag kommer troligen starta i cykelbyxor, underställ, kortärmad tröja, armvärmare och en väst. Troligen kommer västen åka av under loppet och armvärmarna dras ner runt handlederna. Eventuellt blir det lite massageolja (aldrig liniment eftersom det känns varmt men faktiskt kyler av kroppen) på benen för att vatten som stänker upp lätt rinner av och inte kyler.

Om du inte kört Billingeracet förut är det verkligen en bra idé att vara på plats i lite extra god tid. När det är en kvart kvar till start bör du kontrollera att nummerlappar och tidtagningschip sitter som de ska, att du har rätt lufttryck i däcken, att du har med dig slang, pump och multiverktyg och att du har med dig allt du ska äta och dricka under loppet. Som regel bör man sikta på att få i sig 50-100g kolhydrat per timme. Ett långlopp är i princip en kamp mot kroppens kolhydratsdepåer. Att få i sig tillräckligt under ett lopp handlar i mångt och mycket om att ha bra rutiner för att äta och dricka regelbundet. Många får tyvärr problem med magen under lopp, vilket oftast beror på en ovana att äta och dricka stora mängder i kombination med fysisk ansträngning. Försök få i dig tillräcklig mängd kolhydrater på ett så skonsamt sätt som möjligt om du vet att du är lite känslig. 

När vi ändå är inne på det här med mat så har jag själv bytt klubb till den här säsongen och kör numera för AXA Sports Club. Som en av landets största gröt-ätare och uthållighetsentusiaster känns det fantastiskt roligt att representera en sådan institution inom svensk idrott som AXA genom åren blivit. 

Nå väl, det ska bli roligt att ställa sig på startlinjen i morgon och sparka igång säsongen 2014 på riktigt. Vore även roligt om man fick syn på älgen Bill-Inge ute i skogen i år, eller?

Vi ses i skogen!

Fredrik Ericsson
www.toppfysik.nu