toppbilder_2023.jpg

Rapport Engelbrektsturen 2016

Nyheter - Rapport Engelbrektsturen 2016 - ctl00_cph1_newsImage

Vi har nu bokstavligen dammat av Engelbrektsturen. Till skillnad från fjolårets vatten- och lerfest blev detta en het och dammig upplaga. Det varma vädret och Norbergs CKs banarbete gav tillsammans ett recept för rekordsnabb bana. Stämningen var på topp och festen var ett faktum. De 70 kilometrarna gick på rekordtider för många av de återkommande cyklisterna. Engelbrektsturen ligger lägligt till i tävlingskalendern mellan alla stora mästerskap och större internationella tävlingar. Vilket gör att flertalet proffcyklister befinner sig hemma i Sverige och passar på att ställa upp i loppet.


I herrarnas klass fanns bland annat landsvägsproffsen Jonas Ahlstrand (Team Ormsalva) och Alexander Wetterhall (Team Tre Berg - Bianchi) med till start, lika så fanns mountainbikeproffset Emil Lindgren (Team Serneke Allebike) med i den skara proffs som skulle blanda sig i toppstriden. Till en början var det ett kontrollerat tempo och Christoffer Stevensson (Team Ormsalva AC) tog ”morgonutbrytningen” som varade upptill toppen av Klackberg. 


Därefter gasade herrarna i täten på rejält för att spräcka fältet, vilket de lyckades med. Och sedan gasades det än mer mot bergspriset som Wetterhall kniper. Därefter är det en klunga om fem starka åkare. Ahlstrand, Lindgren, Wetterhall, Mathias Wengelin (Almby IK / Team Bergslagsloppet) och Mikael Flockhart (CK Norrtälje / Pedalogerna.com). När de kommer till nästa backe halvvägs in på första loopen prövar Lindgren sin lycka och går loss. Ahlstrand ser chansen och gasar ikapp Emil. När Jonas väl var ikapp bestämde de båda sig för att satsa hårt och de påbörjar där ett vinnande samarbete där landsvägsproffset Ahlstrand för kommando på grusvägarna och mountainbikeproffset Lindgren på stigarna.  


Bakom dessa två proffs arbetar Wengelin, Wetterhall och Michael Olsson (Team Serneke Allebike) frenetiskt för att komma ikapp. Luckan upp pendlar mellan en till en och en halv minut. Så på mitten av andra loopen testar Olsson lyckan i en uppförsbacke. Han får en lucka och gasar hårt för att ansluta eller i alla fall få syn på duon i tät. Bakom Olsson får Wengelin en pyspunktering och tvingas stanna vilket lämnar Wetterhall ensam och jakten på Michael försvåras. 

Duon i täten förblir ohotad men Ahlstrand känner ändock att Michael är farligt nära mot slutet så han höjer tempot rejält för att kunna kontrollera att fler från Team Serneke Allebike inte ansluter in mot mål. Med 500 meter kvar till mål överraskar Emil på Jonas och drar igång en långspurt. Men i sista kurvan mot upploppet skär Ahlstrand kurvan mer effektivt och kan växla upp tempot vinner loppet med några få decimeter. Bakom dessa två rullar Michael Olsson i mål som trea, Alexander Wetterhall som fyra och Mathias Wengelin blir femma. 


Herrarnas totalsammanställning är lite omkastad, fortsatt är det Michael Olsson som ligger i topp. Sedan är det Matthias Wengelin och Mikael Flockhart som avancerar uppåt och är de två herrarna som ”på pappret” är största utmanarna till topp tre. Wengelin har definitivt slagläge med tre vinster men måste få till antingen tre segrar till på de återstående tävlingarna eller få så många åkare mellan sig och Olsson. Flockhart ligger dock lite för långt efter för att få till en totalvinst. Men allt kan hända med de två övriga så det finns fortfarande en öppning. 

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Justerad
total
1 Michael Olsson Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 70 80 100 90 80 80 500
2 Matthias Wengelin Almby Ik / Team Bergslagslopppet 100 100     100 70 370
3 Stefan Carlsson Kolmårdens Mtb / Öster Cykel 56 46 46 61 50 56 315
4 Mikael Flockhart Ck Norrtälje / Pedalogerna.com     56 100 90 61 307
5 Fredrik Berg Kvänums If / Evalds.se 64 67 58 67 48   304

Fler poäng och reslutat hittar ni här.




Damernas elitfält fick till denna deltävling starta 10 minuter före övriga tävlande. Inledningsvis var tempot kontrollerat och avvaktande. Men successivt ökade tempot och fältet sträcktes ut. Isabelle Söderberg (Team Ormsalva) höjer tempot upp mot bergspriset och lägger i en högre växel än de övriga damerna som gör att hon tar hem priset. På grusvägarna efter bergspriset och på väg mot trollstigen så kommer de första herrarna ikapp damerna. Linn Gustafzzon (Borlänge CK) och Isabelle hänger på. Men in mot en av broarna tappar Isabelle fästet på framhjulet och slår över styret för att sedan landa på och bredvid bron. Isabelles skador är så omfattande att hon blir kvar där vid sidan av bron. Först på plats är de övriga tävlingsdamerna som jagat Linn och Isabelle. Samtliga stannar och kontrollerar Isabelles status och påkallar hjälp. Linn Gustafzzon var omedveten av olyckan och fortsätter.


Övriga damerna fortsätter också när läget stabiliserats och samtidigt som de gör det kommer övriga elitherrar ikapp dem. Den större klungan damer hamnar mitt i en ännu större klunga med herrar där tempot är högt. Så pass högt att dam efter dam faller av. Det är bara Felicia Ferner (Borlänge CK) som orkar hålla tempo. Och bakom henne skuggar Emmy Thelberg (Härnösands CK) i en annan klunga. Men hon har svårt att riktigt följa med i ett jämt tempo och kollar oroligt bakåt för att se nästa tävlande. För bakom henne jagar en större klunga damer med Åsa Erlandsson (Varbergs MTB / Haibike), Jessica Blomqvist (Serneke Allebike CK), Clara Lundmark (Norbergs CK), Sandra Backman (CK X / Scuderia Bikeitaly BMC), Ivanda Eiduka (Kvänums IF) och Jessica Clarén (Specialized Concept Store CK). 


På bild ledare Linn Gustafzzon som andra cyklist mitt i en "herrklunga".


Åsa kommer till slut loss från de övriga damerna och trycker på rejält. Men hon får sedan mer och mer problem att hantera värmen och börja må mer och mer illa. Vätskeintaget tryter också i och med detta. Det blir så illa att Åsa till och med spyr av illamåendet. 

In mot mål klarar Linn Gustafzzon av att hålla avståndet till sin klubbkamrat Felicia Ferner och de blir etta och tvåa. På en tredje plats kommer långloppsveteranen (nu på sabbatsår tävlandes på landsväg istället) Emmy Thelberg. Och Åsa Erlandsson lyckas, trots sitt illamående, att behålla fjärdeplatsen. Men bakom dessa damer är kampen om femteplatsen hårdare i en jämn damklunga. Det är inte förrän under de sista två milen in från depån i Nordansjö det blir några större differenser. Där tappar först Blomqvist och sedan Clarén. De återstående damerna kämpar tätt mot varandra samtidigt som de har herrar runt dem. 

Det blir tillslut en spurt mellan Lundmark, Backman och Eiduka. En spurt som hemmaåkaren Clara Lundmark tar hem med Backman tight därefter och Eiduka en ynka sekund bakom.


I sammandraget för damerna har Fanny Källkvist tappat en placering ned till tredje plats och Sandra Backman har klättrat upp en placering till andra plats. I övrig så är sammanställningen oförändrad och med sex deltävlingar körda är det till nästa deltävling dags att räkna bort resultat för de som har sex körda deltävlingar. Vilket öppnar upp för större omkastningar.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Justerad
total
1 Angelica Edvardsson Föreningen Cykloteket Rt 40 27 35   50   152
2 Sandra Backman Ck X / Scuderia Bikeitaly Bmc 35     50 40 24 149
3 Fanny Kjellqvist Godegårds Sk 24 22 24 27 35 16 148
4 Ivanda Eiduka Kvänums If 30   27 35 30 22 144
5 Jennie Stenerhag Falu Ck / Åbro   50 50       100

Fler poäng och reslutat hittar ni här.


Vi vill även passa på att nämna att läget har stabiliserats för de tre cyklister som blev allvarligare skadade i tre separata olyckor under Engelbrektsturen. Vi vill också tacka arrangören Norbergs CK och dess funktionärer för ert proffsiga omhändertagande. Och vi vill också tacka alla övriga deltagande cyklister för att ni visade hänsyn och hade tålamod vid olyckorna. 

Det varma och torra vädret verkar stanna kvar i Sverige ett litet tag till och om mindre än två veckor är det dags för nästa långloppsäventyr, klassiska Finnmarksturen i Ludvika. Så ladda på med era bästa vätskor och slipa vindare på cykelformen!

Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2016-07-25.