toppbilder_2023.jpg

Rapport Västgötaloppet 2017 och finalbilder

Nyheter - Rapport Västgötaloppet 2017 och finalbilder - ctl00_cph1_newsImage

Årets sista äventyr är över, och vilken fest det blev! En riktig lerfest fick avsluta årets långloppscup och det med Västgötaloppet. Året till ära hade Västgötaloppet arbetat hårt med omläggning av banan för att skapa en så utslagsgivande bana som möjligt. Banan blev dessutom 1 mil längre än tidigare år. Det arbetet adderat med ett konstant regnväder veckan innan loppet gav en riktigt tung bana. Leran var inte så värst djup men däremot hal under längre sträckor. Ett riktigt gladiatorlopp.

I damernas klass startade årets långloppsdrottning Jennie Stenerhag (Falu CK / ÅBRO), och det gjorde hon hårt som vanligt. Så hårt att hon redan efter startloopen låg minutrar före närmaste jagande cyklist. Vilket var en annan ”gammal” fast ung långloppsdrottning, Emmy Thelberg (Härnösand CK), som åter igen hittat tillbaka in i skogen. Thelberg jagade starkt bakom Stenerhag men hade inte riktigt uthållighet för att hålla uppe tempot och fick se sig omkörd av en rad cyklister halvvägs in i loppet då både kropp och cykel inte ville vara med till 100%.

Thelberg fick först se sig passerad av en starkt avancerande Nellie Larsson (Ck X / Team Lapierre Sweden). Larsson såg Thelberg lång väg och när hon kom ikapp gick hon direkt förbi och lade in en stöt. Thelberg hade inte mycket att svara med och sjönk ytterligare längre ned i fältet. Larsson däremot hade hittat ett stabilt tempo och började hålla jämna steg med Stenerhag under sista halvan av loppet. Avståndet dem emellan var dock på runt sju minuter så Stenerhags ledning var aldrig riktigt hotad. Och under sista fjärdedelen av loppet så tappade Larsson krafterna mot Stenerhag som fortsatt höll samma höga och jämna tempo. Jennie Stenerhag tog därmed hem ännu en seger i långloppscupen och Nellie Larsson blev tvåa.


Bakom den de två första damerna var det en större kamp om placeringarna. Norskan Hildegunn Gjertrud Hovdenak (Nesset CK) och Thelberg hade en fight under den första halvan av loppet. Dessa båda yngre cyklisterna mattades dock av och bakom dem avancerade två äldre damer, Sandra Backman (Ck X / Singletrack Sisters Race Team) och Ivanda Eiduka (Kvänums IF). Backman plockade en efter en av damerna och strax bakom skuggades hon ovetandes av Eiduka som kom närmare och närmare desto närmare mållinjen de kom. När det återstod cirka en kilometer så fick Backman syn på Eiduka och blev orolig att hon inte skulle kunna lyckas hålla henne bakom sig ända in i mål. Det blev nervösa sista 500 meter men Backman lyckades ändå hålla Eiduka bakom sig och slutade trea. Fyra blev alltså Eiduka och på femte plats krigade sig Thelberg in.




Herrarnas tävling inleddes med ett ruskigt tempo längs den lätta startloopen på 9 kilometer. En medveten taktik av de starkaste herrarna som ville ha så få jokrar med sig på ”svansen”. Störst ansvar för farthållningen tog återigen Serneke Allebike. Och med all rätt då de representerade plats ett till fyra i poängställningen innan tävlingen och det var en position och ställning de också ville hålla. I det klubbtåget och förstagruppen fanns följande cyklister Emil Lindgren, Michael Olsson, Lucas Eriksson och Johan Norén. Mot sig i tätgruppen hade Alexander Wetterhall (Team Tre Berg) och Thomas Engelsgjerd (Swix Hardrock).


Eriksson, Olsson och Lindgren sparade inte på krutet efter startloopen utan höjde tempot än mer i banans längsta backe som tar vid cirka 30 kilometer in i loppet. Backen lutar som mest nästan 17%  där det är som brantast och de tre Serneke Allebike åkarna kunde skaka av sig både Wetterhall och Engelsgjerd men också deras egen klubbkamrat Norén fick vika sig. Norén hade inte krafterna att följa Wetterhalls och Engelsgjerds tempo när de beslutsamt tog upp jakten på ledartrion. Jakten ikapp gick bra och de knappade snabbt in på ledarna. Som minst var luckan bara runt 15 sekunder. Men tyvärr punkterade Engelsgjerd i det läget och Wetterhall kunde inte täta den sista biten själv upp till ledarna. Men han höll avståndet stabilt runt 30 till 40 sekunder efter. Tyvärr så gjorde Wetterhall två felkörningar som kostade både tid och energi. Han fick se sig ikapp åkt av både Engelsgjerd och Norén som åter fått upp farten under sista halvan av loppet.

Vid det här läget när det bara var cirka 25 kilometer kvar av loppet så var Wetterhalls krafter helt slut och han var tvungen att se Engelsgjerd och Norén segla iväg och lämna honom att ensam möta sitt öde. Norrmannen Engelsgjerd hade dock mer krafter att ge och kunde skaka av sig Norén och hade 20 sekunder tillgodo på honom när han korsade linjen som fjärde man i loppet. Norén blev femma.

 



SLUTGILTIG POÄNGSTÄLLNING

I 2017 års upplaga av Mitsubishi MTB Challenge blev prispallarna enligt följande i de olika tävlingsklasserna. För fullständiga poäng Mitsubishi MTB Challenge och resultat från Västgötaloppet klicka här.

Damer Elit

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Jennie Stenerhag Falu Ck / Åbro 300
2 Nellie Larsson Ck X / Team Lapierre Sweden 195
3 Fanny Kjellqvist Godegårds Sk 190
4 Erika Jepson Ck X 180
5 Ivanda Eiduka Kvänums If 152


Herrar Elit

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Emil Lindgren Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 580
2 Michael Olsson Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 560
3 Dennis Bengt Vincent Wahlqvist Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 450
4 Johan Norén Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 445
5 Jakob Björklund Team Skoglöfs Bil If 339
6 Matthias Wengelin Örebrocyklisterna 337
7 Fredrik Lagercrantz Kolmårdens Mtb 330



Herrar Junior

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Alexander Ehrlin Almby Ik 535
2 Oscar Johansson Almby Ik 409
3 Patrik Johansson Ik Trasten 399


Damer 30

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Emelie Hjärtström Ck Hymer 237
2 Marie Krysander Frösö If / Fuji Racing Team 225
3 Stina Sjöberg Godegårds Sk 212


Herrar 30

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Joel Karlsson Bålsta Ck 495
2 Martin Johansson Aktivitus Sc / Void Cycling 490
3 Fredrik Hermansson Mjölby Ck 461


Damer 40

1 Monika Gradin Ck Uni / Uppsala Bike Weekend 250
2 Ulrika Grass Ck Lunedi 200
3 Matilda Ahlquist Tullinge Sk 190


Herrar 40

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Robert Eliasson Hisingens Ck 530
2 Martin Nilsson Svegs Ik / Team Ppcykel 499
3 Stefan Hellman Swesports Ck / Team Swesports 440


Damer 50

(ingen av de topp tre närvarade i Västgötaloppet därför har vi ingen pallbild)

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Helén Granberg Kvänums If 250
2 Ingrid Eriksson Ok Hammaren 75
3 Helena Lindh Härnösands Ck 70


Herrar 50

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Mikael Leitner Team Ormsalva Ac 580
2 Henrik Spjut Csk Ludvika 530
3 Jyrki Terho Mariestadcyklisten / Team 30k 447


Herrar 60

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Bo Dertell Länna Sport Ck / Team Lapierre Sweden 600
2 Ulf Spång Mjölby Ck 570
3 Raymond Sjöberg Gävle Ca 485


Damer Sport

1 Ellen Henrysson Skövde Ck / Sportson Skövde 245
2 Matilda Dybäck Team Dybäck/ Mips Brain Protection System 215
3 Carolin Forslind Ck Master 112


Herrar Sport

Plac. Namn Klubb Justerad
total
1 Elias Andreasson Ck Hymer 540
2 Jakob Andreasson Ck Hymer 397
3 Emil Tiljander Ck Valhall 365



Bilder och artikel av Oscar Ekstam 2017-09-24.