Rapport Västgötaloppet 2015

FullSizeRender-1.jpg

Då var den oundvikliga dagen slutligen kommen. Dagen då Mitsubishi MTB Challenge skulle avgöras och således dagen då kampen om årets bästa långloppscyklist skulle komma till ända. Med visst vemod men också spänning och en lättnad stod cyklisterna där vid stranden till Åsunden taggade för sista kampen för säsongen. 


Sjön Åsunden är utloppet för ån Ätran och vid dess mynning ligger staden Ulricehamn och i denna stad arrangerades finalen i långloppscupen 2015 med deltävlingen Västgötaloppet. Cyklisterna skulle ta sig an den respektingivande asfaltsbacken som stiger 115 höjdmeter på 3,8 kilometer. Och det 70 kilometer långa Västgötaloppet har en total höjdstigning på runt 1000 höjdmeter. Ett respektingivande lopp trots dess lite enklare tekniska terräng. “Ett utmärkt höstlopp, som klarar dåligt höstväder utan att bli dåligt” som en deltagare beskrev det efter loppet. 


Men även i år bjöds deltagarna på allra finaste höstväder finalen till ära och kunde njutsamt (nåja det är en definitionsfråga) cykla i 15 grader och solsken hela dagen. En strålande avslutning med andra ord och hänget i gräset efter målgång var så där underbart som bara en final kan vara. Njutsamt satt deltagarna där nöjda över både dagens och säsongens insats. Skrockande med sina gamla och nya kompisar de skaffat längs vägen mot målet. 


En skön stämning var det i starten också. Nästan för skön, eller så hade åkarna stor respekt för startbacken. Fältet var länge samlat i startbacken och många var det som försökte sig på lyckan att gå loss medan elitherrarna avslappnat tuggade sig uppför backen. Men tempot skulle snart växla till det motsatta. Landsvägsspecialisterna gick upp i täten och satte ett tempo som bara en mountainbikespecialist orkade med. Klungan som utkristalliserade sig var Alexander Wetterhall (Skara CK), Fredrik Edin (Cykloteket Racing Team), Micael Olsson (Allebike Crosscountry Testteam), Johan Landström (Motala AIF / Scott Sports) och Niklas Gustavsson (Skara CK). Och i den klungan var det alltså bara Edin som var utpräglad mountainbikespecialist.


Kvintetten höll ett gott samarbete i större delen av loppet. Det var inte förrän mot sista spurtpriset med en mil kvar till mål som en mer seriös attack gavs. Alexander Wetterhall hade under sista halvan av loppet försökt grilla och känna på de övriga genom att hålla ett högt tempo vid sina förningar längst fram. Och när han märkte att de hade svårare och svårare att följa hans tempo satte han in en stöt vid sista spurtpriset. Precis samma ställe som Wetterhall avgjorde fjolårets Västgötalopp på. Banan och taktiken verkar passa Alexander som handsken då han direkt fick en stor lucka som sedan bara växte in mot mål. Ensam kunde Wetterhall ta emot publikens ljubel och rulla över linjen som segrare för andra året i rad.

Bakom Alexander Wetterhall jagade närmast duon Michael Olsson och Fredrik Edin. Förra gången de duellerade var på Bockstensturen och då punkterade Edin bort sig. Och som på ödets ironi så blev det exakt samma utgång även denna deltävling. Olsson kunde rulla i mål som segrare och Edin fick se sig passerad av hela 9 åkare innan han rullade över linjen som 13:de i herrar elit. Trea i loppet blev istället en mycket trött Niklas Gustavsson som mest tackade sin taktik och teknik för att kunna ha presterat så bra, hans kondition och ork var helt slut efter en lång säsong på landsvägen. Fyra blev Johan Norén (Kvänums IF / Team Evalds MTB) och femma Magnus Andersson (Motala AIF) som krigade sig uppåt när övriga föll nedåt.

12030479_1030047200368595_7765741840766007429_o.jpg

Totalställningen i herrar elit blev till slut:

 1. Lars Belckur Cykloteket Racing Team
 2. Fredrik Edin Cykloteket Racing Team
 3. Mikael Flockhart CK Norrtälje - Team Pedalogerna.com
 4. Henrik Sparr CK Ceres - Team Scott Skoda
 5. Johan Norén Kvänums IF - Team Evalds MTB
 6. Daniel Brengdahl CK Hymer
 7. Fredrik Berg Kvänums IF - Team Evalds MTB

Hela poängställningen hittar ni här på långloppscupens hemsida tillsammans med resultaten för alla deltävlingar.


I damernas elitklass ställde direkt den trefaldiga svenska mästarinnan Jennie Stenerhag (Falu CK) ett omatchat tempo. Stenerhag som spenderat veckorna efter Bockstensturen med stenhård träning för att komma i form till vinterns tävlingar i Sydafrika verkade inte ha problem att hålla högt tempo och höll som vanligt jämna steg med herrarnas andraklunga inledningsvis. Tempot var för högt för den sega smålänningen Sandra Salingen (Gnosjö FK), som istället försökte att hålla sitt eget tempo för att hålla övriga utmanare bakom sig i sin tur. Men så mycket eget tempo fick hon inte hålla då de herrar hon cyklade med höll ett ruskigt högt tempo och Sandra vägrade vika ned sig mot dem. Dessutom hade hon en känd herre med i klungan som erkänt att han alltid försökt slå henne vid tidigare deltävlingar. Sandra knöt näven och höll sig före herren över linjen. Så i den fighten vann hon men i loppet kom hon två bakom den suveräna Jennie Stenerhag. Jennie som genom sin vinst även säkrade totalsegern i Mitsubishi MTB Challenge. Något som hon kämpat och försökt att vinna under fyra års tid. “Äntligen lyckades jag ta hem totalen i långloppscupen”! formligen skrek en utmattad och överlycklig Stenerhag efter målgång. 


På tredje plats kom Nellie Larsson (CKX Team Rudy Projekt Suunto) som vid de första stigpartierna hade känn på Salinger och Julia Karlsson (Team Crescent) men kunde inte följa dem. Nellie kämpade sig förbi Julia till slut och kunde sedan hålla sin tredjeplats hela vägen. Julia Karlsons krafter tröt däremot och hon sjönk ned till sjätte plats. Först passerad av Ivanda Eiduka (Kvänums IF) och sedan Sandra Backman (CKX Team Rudy Projekt Suunto). Ivanda som hade ledningen av långloppscupen inför denna deltävling hade svårt att matcha damerna i topp och mot slutet hade hon även svårt att hålla en starkt ångandes Sandra Backman bakom sig. Backman som inledningsvis hade svårigheter med andningen och tempot kom mot slutet in i takten rejält och avancerade förbi Ivanda Eiduka under sista milen. 

12010497_1030047257035256_8050638920658041315_o.jpg

Och totalställningen i damer elit blev till slut:

 1. Jennie Stenerhag Falu Ck
 2. Ivana Eiduka Kvänums IF
 3. Sandra Backman CKX Team Rudy Projekt Suunto
 4. Nellie Larsson CKX Team Rudy Projekt Suunto
 5. Hanna Bergman Falu CK

Hela poängställningen hittar ni här på långloppscupens hemsida tillsammans med resultaten för alla deltävlingar.

På prispallenför totalställningen lånloppscupen i övriga klasser blev ställningen enligt följande:

Herrar juniorer

 1. Isak Nordin Cykloteket Racing Team
 2. Henrik Zetterberg Västerås CK
 3. Oliver Lindblom Esklistuna CK


Damer 30

 1. Anna From CSK Ludvika
 2. Jessica Bengtsson Varbergs MTB
 3. Jenny Bernström Almby IK


Herrar 30 

 1. Johan Hellman Strömstad LV - Team Swesports
 2. Stefan persson OK Hammaren - Team PP Cykel
 3. Sebastian Kemi OK Hammaren


Damer 40

 1. Karin Hedlund CK Natén Säter
 2. Carina Hultgren Eksjö CK
 3. Catina Karlsson Västerås CK


Herrar 40

 1. Joakim Jonasson Gävle CA - Team PP Cykel
 2. Per Sjudin Sandvikens CK - Team PP Cykel
 3. Michael Johansson CK Hymer


Herrar 50

 1. Martin Wenhov CK X - Team Rudy Projekt Suunto
 2. Mikael leitner AXA Sports Club Falun
 3. Atle Hansen PbH Sports Hansen BIKE Racing


Damer Sport

 1. Anki Berggren OK Tyr
 2. Erika Jepson CK X
 3. Hanna Erixon Varbergs MTB


Herrar Sport

 1. Olof Hagliden OK tyr
 2. Markus Eneroth Gnosjö FK
 3. Sebastian Eringfält Lidköpings CK


FullSizeRender2.jpg

Vi på Mitsubishi MTB Challenge vill tacka alla härliga cyklister för denna underbara säsong. Vi har skrattat ihop, svettats ihop, njutit ihop och bara haft underbart roligt ihop. Hoppas ni får en skön vila inför nästa säsong och att ni kan njuta lika mycket av våra långlopp även nästa år.

Stort tack för detta år!


Bilder tagna av Västgötaloppet och Oscar Ekstam.
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2015-09-27

Hela poängställningen hittar ni här på långloppscupens hemsida tillsammans med resultaten för alla deltävlingar.