Rapport Ränneslättsturen 2015

9_strax_efter_start_motionsklass.jpg

En lång väntan efter sommarens värme tog idag slut samtidigt som fjärde deltävlingen i Mitsubishi MTB Challenge skulle gå av stapeln i Eksjö vid Ränneslättsturen. 1115 stycken stigsugna cyklister radade upp sig i den vackra parkytan bredvid ortens ishall. Ränneslättsturen är känd för att både bjuda på hög hastighet men också massor med stig. 


De två kombinationerna har tidigare gjort att det uppkommit vissa “flaskhalsar” när många cyklister ska ta sig från grusväg till smal stig. Arrangören hade därför inför årets upplaga helt gjort om de två första milen. De små stigarna lös med sin frånvaro men banan bjöd istället på böljande och slingrande små grusvägar och breda stigar. Vilket uppskattades av många då de två till tre första milen sträckte ut fältet naturligt utan att större köbildning skapades.
Kombinationen hög fart och mycket stig är också något som tillsammans med värme gör att det är lätt att missa att dricka ordentligt. I och med att det även var en av de första varma tävlingar i Sverige detta år så var det en del åkare som led av kramp mot slutet. De två första elitherrarna var inga undantag. 


Men hur gick det för herrarna?
De första grusvägarna ut från starten gjorde som väntat att det var en stor förstaklunga som gasade fram och skapade ett imponerande stort dammoln efter sig. Men ganska snart på den första loppen började det höga tempot skörda sina offer. Och vid första längre stigpartiet med 65 kilometer kvar var det ett trettiotal åkare, för att sedan in mot spurtpriset vid publikplatsen bara vara femton åkare. Snabbast av dem över spurtlinjen var Daniel Brengdahl (CK Hymer). Bakom sig hade han som sagt ett koppel av åkare. Som ganska snart blev decimerat än en gång på de första smala stigarna ut på loop två. 


6_Cykelparty_i_Eksjo.jpg

Åkarna i tät var nu Mikael Flockhart (CK Norrtälje/Pedalogerna.com), Henrik Sparr (CK Ceres Team Skott Skoda), Fredrik Berg (Kvänums IF), Johan Norén (Kvänums IF), Olof Heijbel (Allebike Crosscountry Testteam), Daniel Brengdahl och Joakim Jonasson i H40. Men en hel del omkastningar skulle skaka gruppen på väg in mot sista passeringen vid publikplats Ränneslätt. Den största omskolningen som kom att forma resten av tävlingen kom fyra kilometer innan publikplatsen då Flockhart får en rejäl lucka på en teknisk stig. Han ser då att även Sparr fått en lucka och väntar in honom. De båda anländer till publikplatsen med 1,15 minuter till godo på andraklungan som här bestod av Fredrik Berg, Johan Norén, Daniel Brengdahl och Joakim Jonasson.


Dessa två grupperingar skulle sedan stå sig till passeringen vid skidstugan med cirka två mil kvar. Mikael Flockhart satsar där och då på att ta spurtpriset, vilket han också gör och får också en lucka. Mikael höll ett bra tempo och väntade lite på att Henrik skulle komma ikapp. Men Sparrs ben ville inte vara med utan kramp och trötthet gjorde sig tillkänna. Ett knep som Henrik använde då var att gå på en tyngre växel för att få runt benen när det krampar i främre lårmuskeln. Knepet till trots lyckades han aldrig komma ikapp Mikael Flockhart. Flockhart som också hade krampkänningar vann tillslut med två minuter ned till Sparr. Andraklungan höll sig intakt ända in till tävlingsarenan och det blev en rafflande spurt. Daniel Brengdahl kommer in först med 600 meter kvar till mål och kämpar för att hålla den positionen ända in till upploppet vilket han också lyckas med och håller sig precis före Fredrik Berg som utmanar hårdast och blir fyra. Femma blir Johan Norén.

IMG_9953.JPG


Damernas klass var tyvärr innan start ganska decimerad. Alla av de tidigare segrarinnorna i Mitsubishi MTB Challenge 2015 saknades bland annat. Det var på förhand tre cyklister som satte upp en bra fart och det var Sandra Backman (CKX / Team Rudy Project - Suunto), Ivanda Eiduka (Kvänums IF) och Nellie Larsson (CKX / Team Rudy Project - Suunto). I dagens lopp så startade damerna samtidigt med herrarna vilket spelade till fördel för Sandra i inledningen av loppet. En klunga sprack upp och i främre delen var Sandra med och i den bakre fastnade Ivanda och Nellie. Nellie Larsson skulle senare in på andra loppen få lite mer problem att följa Ivanda Eidukas framfart.


Ivanda fick en del uppdateringar om avståndet upp och ibland skymtade hon Sandra längre fram på andra halvan av loppet. Men avståndet höll sig runt retsamma tre minuter mellan dem. Bakom denna fight så utmanade en annan cyklist om tredjeplatsen och det var Kolmården MTBs Therese Lindqvist som på sista halvan kommer ikapp Nellie Larsson ute vid skidstugan. 


De sista två milen in mot mål efter skidstugan så tappar Sandra Backman mer och mer kraft efter en lång dags kämpande i värmen. Sandra börjar nervöst titta bakåt men den nervositeten ska visa sig vara obefogad då hon kan korsa mållinjen som segrarinna med hela 3,56 till godo på Ivanda Eiduka som blir tvåa.Sandra är inte den enda som tappar kraft efter skidstugan. Det gör också Nellie Larsson som får se sig omcyklad av Therese Lindqvist. Therese tar hem tredjeplatsen och Nellie lyckas hålla fjädeplatsen in till mål. På femte plats kom Fanny Kjellqvist (Godegårds Skidklubb)

IMG_9946.JPG


En händelserik dag vid Mitsubishi MTB Challenge i första sommarhettan. En hetta som ser ut att hålla i sig till nästa helgs deltävling i Rättvik. I morgon kommer en inför artikel om vad ni kan vänta er på Mörksuggejakten.

Bilder: Stefan Kollberg och Oscar Ekstam
Artikel skriven av Oscar Ekstam 2015-06-28