toppbilder_2023.jpg

Rapport Mörksuggejakten 2015

IMG_0095.JPG

I sommarens första riktiga högtryck avgjordes en het och dammig Mörksuggejakt. De dryga 1500 cyklisterna bildade som vanligt en mäktigt rullande massa genom centrala Rättvik och uppför Vidablicksbacken. Från start till mål fick alla cyklister ta emot dalafolkets kända idrottsvärme med fina support och generösa hejarop. Och istället för att kämpa mot regn och lera fick nu cyklisterna tackla dess raka motsats värme och damm. Den uttorkade och sandiga terrängen blev lika förrädiskt hal som lera. Speciellt i kurvorna som förlorade sina idealspår och "flöt ut" mer och mer.


Ett fenomen som dameliten fick erfara. Segrarinnan från gångna helgens Ränneslättstur, Sandra Backman (CK X - Team Rudy Projekt - Suunto). Tappade kontrollen över sin cykel i det förrädiska underlaget. Gick i backen och blev överkörd av några cyklister. Varav en föll på hennes käke som gjorde att den slogs ur led. När Sandra skulle svara på frågan, - Hur gick det? Så hoppade käken tack och lov tillbaka. Men Backman hade svårt att komma tillbaka i tävlingen efter det och fick nöja sig med en 9:de plats. I damtäten så var det som väntat Falu CK-duon Jennie Stenerhag och Hanna Bergman som tidigt gick loss från de övriga. De låg ihop uppför Vidablicksbacken. Inledningsvis i backen var Stenerhag ca 5-10 m framför Bergman. Men Hanna kände sig stark och satsade på att gå om Stenerhag uppför.
 

IMG_0105.JPG

Falucyklisterna fortsatte sin kamp i samma klunga där de båda bevakade varandra i cirka tre mil. Omgiven av fler herrar var detta ingen lätt uppgift och i ett obevakat ögonblick tappar Bergman kontrollen över sin cykel i en förrädisk kurva. Hon synar marken i ett dammoln tillsammans med några fler cyklister och tappar sedan mer tid då styret måste vridas rätt. Klungan delas på två och Stenerhag sitter med i den främre medan Bergman sliter i den bakre. Klungorna distanseras ytterligare och Bergman tappar motivationen när avståndet växer utan att hon kan göra något åt det.


De sista milen av loppet börjar dock samarbetet med de övriga herrcyklisterna bli bättre och Hanna får med två mil kvar veta att det bara skiljer lite mer än en minut och att de tar in på Jennie. Bergman får förnyad motivation och lägger i en växel till. Luckan krymper successivt och med bara två kilometer kvar märker Stenerhag att Bergman är farligt nära. För att inte riskera en spurt på målrakan svarar nu Stenerhag med en kraftig farthöjning för att försöka hålla Bergman på avstånd. Men luckan ökar inte utan snarare minskar. Oroligt tittar Jennie Stenerhag bakåt. Det är inte förrän hon rullar över skidbron in på upploppet som Jennie kan slappna av och konstatera att hennes farthöjning räckte. Jennie Stenerhag vinner Mörksuggejakten med sju sekunders marginal ned till tvåan Hanna Bergman.


Bakom dessa två rutinerade damer har den blott 21 år unga och lovande Felicia Ferner (Borlänge CK) jagat hela loppet igenom. Hennes slit belönas med en tredjeplat 5,16 minuter efter segrarinnan. Ytterligare 1,26 minuter Ferner efter kommer Carolin Holmqvist (SCS Racingteam) som gjort ett strålande lopp. Femma blev Ivanda Eiduka (Kvänums IF) som genom detta behåller sin ledning i Långloppscupen.

IMG_0076.JPG


Så här exakt mitt i långloppssäsongen så ser damernas topp fem ut enligt nedan. Och de två nykomlingarna i topp fem denna gång är Hanna Bergman och Carolin Holmqvist.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Justerad
total
1 Ivanda Eiduka Kvänums If 40 20 30 40 27 157
2 Sandra Backman CK X - Team Rudy Projekt - Suunto 35 27   50 18 130
3 Hanna Bergman Falu Ck   50     40 90
4 Carolin Holmqvist Scs Racingteam 24   35   30 89
5 Nellie Larsson CKX - Team Rudy Project - Suunto   22   30 24 76

Mer reslutat och poäng här.


I herrarnas lopp så går det enligt topptrion ganska sansat och “behagligt” uppför Vidablickbacken. Eller så var det deras fina fysiska form som gjorde att det kändes enkelt. Den 1,4 kilometer långa backen har en snittlutning på 10% och när man kommit upp på toppen har man klättrat 139 höjdmeter. Först uppför backen blev Mikael Flockhart (CK Norrtälje - Pedalogerna.com) och han följdes tätt av bland annat Lars Bleckur, Fredrik Edin, Martin Eriksson (alla Cykloteket Racing Team), Daniel Brengdahl (CK Hymer) samt landsvägsproffset Jonas Ahlstrand (Västerås Ck - Team Cofidis). Spänningen var hög i klungan och då speciellt beroende på det gästande proffset som bevisligen kan hantera en cykel i hög fart. 


Cykloteket hade sin strategi klart från start och ganska tidigt visade den sig vara att bland annat låta Martin Eriksson göra mycket jobb inledningsvis. Han blev också en av de första cyklisterna att lämna tätklungan i loppets första halva för att sedan följas av Daniel Brengdahl som fick punktering. Inledningen av loppets andra hälft var ganska kontrollerat och jämnt för att mot slutet börja bli lite mer nervöst och det genom att Fredrik Edin började attackera. Första riktiga luckan fick han med två mil kvar och det genom att nyttja sina nya tekniska kunskaper. Färskt införskaffade i Åre av downhill och enduro-cyklisten Robin Wallner. Den nya “bromstekniken” gav Edin vad han upplevde som gratis luckor vilka han sedan kunde spela ut väl. Tack vare att Fredrik fick en lucka så kunde Lars Bleckur slappna av och låta Flockhart göra grovjobbet på den tekniska stigen för att komma ikapp. När han väl hade jagat ikapp Edin så bestod klungan bara av tre åkare. Jonas Ahlstrand hängde inte riktigt med i terrängen och ej heller i den höga farten då hans utväxling inte riktigt räckte till.


IMG_0115.JPG
Ett efterlängtat segervrål från Lars Bleckur. Foto Per Frost.

Nu hade Cykloteket verkligen ett övertag, som de utnyttjade maximalt. Med en mil kvar till mål så gjorde Edin än en gång ett ryck. Flockhart orkade inte svara men Bleckur hade krafter kvar och kunde ansluta till sin teamkamrat. De båda hjälptes åt att hålla farten den sista milen och in på upploppet kunde Lars Bleckur spurta till sig vinsten. En vinst som Lars drömt om ända sedan han för tio år sedan hade som sommarjobb att under två veckor röja och förbereda hela Mörksuggans bana inför tävling. Sedan dess har det varit många pallplatser men aldrig en förstaplats för Rättvikssonen vars första förening var just arrangerande IK Jarl Rättvik. Jublet när Lars Bleckur klev högst upp på pallen ville så klart aldrig ta slut.Trea blev Mikael Flockhart 1,21 minuter efter Bleckur och Jonas Ahlstrand behöll sin fjärdeplats 2,24 minuter efter. Femma blev Johan Norén (Kvänums IF - Team Evalds MTB) 3,48 minuter efter segraren.


IMG_0083.JPG


Lars Bleckurs seger gör att han skjuter som en raket upp till andra plats i totalställningen för långloppscupen 16 poäng efter ledande Mikael Flockhart. I övrigt är topp fem sig lik.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Justerad
total
1 Mikael Flockhart CK Norrtälje - Pedalogerna.com 90 80 26 100 80 376
2 Lars Bleckur Cykloteket Racing Team 80 90 90   100 360
3 Henrik Sparr Ck Ceres - Team Scott Skoda 70 61 75 90 64 360
4 Johan Norén Kvänums If - Team Evalds Mtb 61 64 61 70 70 326
5 Fredrik Berg Kvänums If - Team Evalds.se 56 67 54 75 67 319

Mer reslutat och poäng här.



Nu är det ett lite längre uppehåll till nästa lopp i Mitsubishi MTB Challenge som är Engelbrektsturen i Norberg den 26 juli. Se till att anmäla er här redan nu och starta sista halvan av cupen med en riktig fartfest!


Artikel och övriga foton av Oscar Ekstam 2015-07-06