toppbilder_2023.jpg

Rapport Långa Lugnet 2017

Nyheter - Rapport Långa Lugnet 2017 - ctl00_cph1_newsImage

Falun visade upp sig från sin allra soligaste sida vid Långa Lugnet, säsongens andra deltävling av Mitsubishi MTB Challenge. Årets första riktiga sommardag bockades av och kvicksilvret nådde upp till 27 grader som bäst. Det tillsammans med att snön tinat bort rekordtidigt samt att regnet lyst med ganska stor frånvaro i Falun resulterade i supersnabba stigar och helt tokigt hårt underlag över hela banan.

All sol, värme och snabba förhållanden var också något som blev lite väl mycket av det goda för vissa cyklister för tidigt på säsongen. Vanan att få i sig vatten hade inte riktigt satt sig och viljan att cykla snabbt distraherade lite väl mycket för vissa. Och vi fick se en hel del drastiska omkastningar i samtliga klasser på grund av kramper, överhettningar och lite för friskt vågade manövreringar.

 LangaLugnet2017_foto_Oscar_Ekstam_5.jpgPå Långa Lugnet vill alla vara med! Eller var det att alla ville vara med på #selfie och vår Live-sändning på facebook? Foto: Pauli Ärje


Alla damernas tävlingsklasser startade, som numera brukligt vid Långa Lugnet, 30 minuter före herrarnas tävlingsklasser och motionsklasserna. Att Falun är ett starkt cyklistfäste och att Långa Lugnet lockar tävlingscyklister var tydligt innan start. Ett av årets starkaste starfält fanns på plats och alla damer var taggade till tänderna. En dam som trivdes riktigt bra i värmen var Jennie Stenerhag (Falu CK / ÅBRO) som direkt från start satte upp ett högt tempo tillsammans med två andra cyklister boendes i Falun. Hanna Bergman (Falu CK) och Louise Rundqvist (Värnamo CK / Boddan Cycling project). De tre damerna seglade snabbt iväg och lämnade övriga bakom sig redan uppför startbacken tillika den beryktade mördarbacken, känd från Svenska skidspelen.

De tre hade sällskap till backe nummer två 17 kilometer in i loppet. Då värmen slog till rejält för Rundqvist och hon var tvungen till att slå av på tempot för att kyla ned sig. Just som tempot började komma tillbaka till Louise Rundqvist så punkterade hon så illa att hennes tävlingsdag var över. Jennie och Hanna höll däremot ihop ända in till varvning ut till andra loopen. Då började värmen och det höga tempot slita rejält igen och nu på Bergman som också hon var tvungen att slå av på tempot för att inte bränna sig totalt. Jennie Stenerhag började även hon känna av den hårda banan och vädret ut på loop två och tre. Att ligga främst har sina fördelar med att kunna välja spår men det är även en nackdel att inte kunna få återkoppling om hur stor ledningen är. Jennie ville därför inte slå av allt för mycket på tempot då den erkänt uthålliga Hanna Bergman jagade bakom. Stenerhag lyckades hålla emot för värmen och klubbkamraten bakom och korsade linjen som segrarinna på tiden 2:47:51. Hanna Bergman blev tvåa på tiden 2:51:27.

                               Foto: Oscar Ekstam


Bakom de två soloåkande damerna i täten fanns en större klunga ​Maja Andersson (OK Hammaren), Erica Zetterlund (Hjo Velocipedklubb), Sara Öberg (Serneke Allebike CK), Ingrid Kjällström (Stockholm CK), Erika Jeppson (CK X) och Hanna Näslund (Stockholm Multisport Klubb). Denna klunga drogs ut, splittrades och drogs ihop växelvis under delar av andra loopen. Och på grund av kramper och punkteringar var det sedan Öberg, Kjellqvist och Kjellström som skulle göra upp om tredje till femte plats. Och uppriktigt förvånad dammade Öberg in som trea i loppet. Hon var oerhört glad och nöjd över att hennes taktik att fullfölja loppet i hennes egen takt resulterade i en hedrande tredjeplats. Med inte mindre än minuten mellan varandra kunde Fanny Kjellqvist rulla in som fyra och Ingrid Kjellström som femma. Samtliga tre hade alla svårt att veta vilken plats de till slut kommit på då alla omkastningar förvirrat dem alla.

                               Foto: Oscar Ekstam


Med två lopp körda i årets Mitsubishi MTB Challenge ser poängställningen ut som följande:
Damer Elit - 2017

Plac.

Namn

Klubb

Billingeracet

Långa Lugnet

Justerad
total

1

Jennie Stenerhag

Falu Ck / Åbro

50

50

100

2

Fanny Kjellqvist

Godegårds Sk

30

30

60

3

Hanna Bergman

Falu Ck

 

40

40

 

Nellie Larsson

Team Lapierre Sweden

40

 

40

5

Felicia Ferner

Borlänge Ck

35

 

35

Fler poäng och resultat hittar ni här.

 

I herrarnas lopp rivstartade Team Serneke Allebike, likt vi sett dem göra under hela inledningen av 2017 års säsong. Inledningsvis drog Dennis Wahlqvist upp ett hårt tempo och fick en liten lucka ned till de övriga men blev snart inhämtad av Matthias Wengelin (Örebrocyklisterna), Thomas Engelsgjerd (Swix-Hardrocx) och klubbkamraterna Michael Olsson och Emil Lindgren. Kvintetten höll sedan ihop ända in mot varvning ut till andra loopen då Michael Olsson passade på att höja farten lite. Luckan växte sig snabbt större innan någon av konkurrenterna kunde svara på ett bra sätt. Lindgren och Wahlqvist satt tryggt med i klungan och bevakade de andra två på klassiskt landsvägsmanér, utan att hjälpa till för mycket men heller inte bromsa allt för mycket så att andra cyklister skulle kunna ansluta.


Foto: Oscar Ekstam


Olssons ledning växte sig succesivt större medan de fyra andra höll ihop under hela andra loopen. Ut på tredje loopen började dock krafterna tryta hos en efter en i kvartetten. Först att släppa var Wenglin sedan följde Wahlqvist och sist att till slut ge sig var norrmannen Engelsgjerd. Strax efter att Engelsgjerd släppt Lindgren som nu ligger solo bakom Olsson så kommer en sjätte cyklist in i leken. Calle Friberg (Stockholms CK / Team Apollo Sports Skoda) dundrar förbi Thomas Engelsgjerd med sådan fart att Thomas inte ens försöker svara och ansluta till Calles rulle. Friberg har under loppet gjort som Sara Öberg gjorde i damernas tävling, att tidigt i loppet sätta sin egen takt och hålla ett hållbart tempo. Vilket även här var en vinnande formel för en tredjeplats. För trots att Calles fart är hög så når han inte ända fram till dagens tvåa Emil Lindgren. Och Lindgren i sin tur rår inte på sin teamkamrats suveräna tempo för dagen. Michael Olsson vinner Långa Lugnet på den totala tiden 2:20:41. Vilket var hela två minuter och 34 sekunder före Emil. På fjärde plats krigar Thomas Engelsgjerd in och femma blir Dennis Wahlqvist.


Foto: Oscar Ekstam

I herrarnas elitklass är poängställningen enligt följande:
Herrar Elit - 2017

Plac.

Namn

Klubb

Billingeracet

Långa Lugnet

Justerad
total

1

Michael Olsson

Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team

90

100

190

 

Emil Lindgren

Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team

100

90

190

3

Dennis Bengt Vincent Wahlqvist

Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team

80

70

150

4

Fredrik Berg

Almby Ik / Team Bergslagsloppet

70

58

128

5

Matthias Wengelin

Örebrocyklisterna

46

64

110

Fler poäng och resultat hittar ni här.


Ännu en lyckad tävlingshelg är till ändo och vi lyfter blickarna för nästa deltävling, Lida Loop. Passa på att anmäla er redan nu, 31/5 är sista chansen att anmäla sig till ordinarie anmälningsavgift!


Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2017-05-14.