Rapport från Ränneslättsturen

DSC_0030.JPG

Ett av Mitsubishi MTB Challenges stigtätaste lopp, Ränneslättsturen, är nu avgjort och det med flertalet rekord i bagaget. Första rekordet konstaterades redan innan start och det var att det tidigare deltagarrekordet hade spräckts med hela 150st cyklister. Nuvarande deltagarrekord för Ränneslättsturen lyder nu 985 stycken glada cyklister. Just det där med glada är något som verkar vara synonymt med MTB och i synnerhet Mitsubishi MTB Challenge. För det var inga dystra miner trots det dystra gråa och kalla väder som hälsade cyklisterna välkomna in till centrala Eksjö på tävlingsdagen. Dagen innan hade det dessutom kommit en hel del regn. Men istället för buttra miner var det glada taggade cyklister som vällde in i respektive startfålla.

När segraren i herrklassen dundrade in i mål så kom även det andra rekordet för dagen, och det var banrekordet för herrar som nu är 2 timmar 43 minuter och 32 sekunder. Det blev en duo som gjorde upp om segern men trots luriga taktiker och en del rävspel så var det inga sura miner efter målgång. För oss MTB cyklister så är detta inget ovanligt och sällan något som vi refelekterar över. Vi i redaktionen stötte senare på en fotograf som var helt oinsatt inom MTB och tyckte att detta faktum var något helt unikt. Han har inte stött på den kompisatmosfär och vänlighet mellan åkarna som existerar i Mitsubishi MTB Challenge i någon annan idrott. Trots att man på  banan är bittra konkurrenter som gör allt (inom reglerna) för att komma först över linjen. Väl över linjen i kön för att hämta efterloppsmaten, tvätta cykeln eller i omklädningsrummet så är det ombytta roller. Man kan skoja om dagens lopp och det är inga problem att diskutera över klubbgränser och dela med sig av sina erfarenheter. En underbar atmosfär helt enkelt som fler och fler får ta del av. Hoppas ni trivs på loppen i cupen, vi har bara kommit halvvägs så det finns många fler lopp och arrangemang att njuta av.

Vidare till Ränneslättsturen och hur det gick i herrtoppen. Nyss nämnda duo som vi skrev om ovan var de två förhandsfavoriterna till segern i herrarnas elitklass; Matthias Wengelin (CK Natén Säter/Specialized Concept Store) och cupledaren Magnus Darvell (Team Kalas Merida). Men de hade länge under loppet sällskap av flera andra kanoner. Fredrik Eriksson (CK Cykelcity.se) var en av kanonerna, som disponerade krafterna och taktiken helt rätt vid första spurtpriset. Lars Bleckur (Cykloteket Racing Team) var en annan spurtkanon som passade på vid andra spurtpriset. Sedan fanns även Magnus teamkamrat Mattias Nilsson och Daniel Brengdahl (CK Hymer) med och fightades i det som länge var en sextett i täten. Många försök till utbrytningar gjordes men utan resultat. Alla sex var helt enkelt för intresserade och i så pass god form att det bara var en utbrytning som gick hem. Och den kom med mindre än fyra kilometer kvar när de två favoriterna Wengelin och Darvell seglade iväg. De fick en liten lucka som gav dem tillräckligt med andningsrum för att lugna ned sig och köra lite rävspel inför spurten. Wengelin anförde in mot vattenledningsparken där mållinjen var belägen. Men med 300 meter kvar till linjen och i sista kurvan valde Darvell att ta en snävare linje för att försöka passera och dra igång en långspurt. Wengelin var dock på sin vakt och hade en hel del krut kvar i sina kanoner till ben och knep segern med Darvell bara någon meter bakom sig. Ynka 15 sekunder efter Wengelin dundrade sedan Belckur i mål med Eriksson fem sekunder efter sig. Mattias Nilsson var en minut och 24 sekunder efter Wengelin i mål och Brengdahl var strax därefter. 

Matthias Wengelin avancerar starkt i sammandraget med sina mäktiga tre vinster på de tre loppen han deltagit vid. Magnus Darvell vidhåller dock fästet på tronen, men måste gräva djupt inför stundande Mörksuggejakten i Rättvik denna helg (7/7) och se till att få lite mer poäng mot Wengelin. Upp i topp fem har vi även en nykomling i Fredrik Eriksson och Mattias Nilsson har dalat ned från andra till tredje plats. Cyklotekets Lars Bleckur befäster sin tredjeplats medan klubbkamraten Fredrik Edin faller ur topp fem. Edin valde att köra Åre Extrem Challenge tillsammans med Angelica Edvardsson istället för Ränneslättsturen. Vi saknade även Calle Friberg (Nordic cycling/Cannondale) som representerade Svenska landslaget vid världsmästerskapen i Marathon (långlopp på internationellt språk alltså). Calle lyckades tyvärr inget vidare och fick bryta på grund av cykelhaveri.

Mitsubishi MTB Challenge´s topp fem i herrar elit så här långt är enligt följande: 

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Justerad
total
1 Magnus Darvell Team Kalas Merida 90 90 75 90 345
2 Matthias Wengelin Ck Natén Säter - Specialized Conceptstore   100 100 100 300
3 Lars Bleckur Cykloteket Racing Team 80 70 67 80 297
4 Mattias Nilsson Team Kalas Merida 75 80 64 70 289
5 Fredrik Eriksson Ck Cykelcity.se 67 67 42 75 251


Damernas då? Jo där fick vi äntligen besök av Ann Berglund (IK Hakarpspojkarna) som med sin neongröna hjälm syndes klart i fältet. Berglund blev aldrig riktigt hotad i topp, detta kanske på grund av att de båda toppdamerna Emmy Thelberg (Härnösands CK), Angelica Edvardsson (Cykloteket Racing Team) och Jennie Stenerhag inte var på plats. Thelberg och Stenerhag var även dem med i landslaget på Världsmästerskapen i långlopp. Där lyckades Stenerhag bäst med en 28:de plats och Thelberg kom på 33:dje plats. Åter till Ränneslätt. Berglund dundrade fram längs banan och plockade hem båda spurtprisen och lyckades även hon med bedriften att ta banrekordet för damer på tre timmar sex minuter och 16 sekunder. Dagens tredje rekord var alltså ett faktum när Ann Berglund kom i mål sprudlande glad över ett härligt lopp. Dagens tvåa var hela tio minuter efter och det var Värnamo CK:s Sandra Salinger som tack vare den fina placeringen hoppar upp till samma plats i sammandraget. På tredje plats kom Linn Tyllman (Team Corratec Sweden), fjärdeplaceringen gick till Hanna Östfeldt (MTB Täby) och på femte plats kom Kajsa Dahlberg (Kålmårdens MTB). Tyvärr var avstånden så stora mellan damerna att vi inte kan återge en rättvis rapport över deras lopp.

Istället kan vi konstatera att de frånvarande damerna inte förlorade nämnvärt mycket på sina respektive olika utflykter. Det var mest Sandra Salinger som snarare tjänade på duon Edvardsson och Stenerhags frånvaro då hon gick som en raket från fjärde till andra plats i sammandraget. Topp fem är sig identisk från tidigare deltävlings sammandrag, det blev bara en omkastning.

Mitsubishi MTB Challenge´s topp fem i damer elit så här långt är enligt följande: 

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Justerad
total
1 Emmy Thelberg Härnösand Ck 50 50 40   140
2 Sandra Salinger Värnamo Ck 40   30 40 110
3 Angelica Edvardsson Cykloteket Racing Team   35 50   85
4 Jennie Stenerhag Falu Ck   40 35   75
5 Frida Björkman Team Corratec Sweden 27 24 18   69


/Oscar Ekstam