Nyheter - Rapport från Billingeracet - ctl00_cph1_head_topImage

Rapport från Billingeracet

Pallen Billingeracet 2013

Vi kan nu konstatera att Mitsubishi MTB Challenge direkt drar igång med ett rekord, och då talar vi om antalet anmälda till Billingeracet som (preliminärt) blev 753 stycken glada cyklister. 753 cyklister som bjöds på ett härligt omväxlande "lagomt MTB väder". Vilket är lite sol, lite moln och 15-17 grader varmt samt uppehåll. Stigarna var välpreparerade och många var de åkare som lovprisade det fina underhåll Skövde CK gjort inför årets lopp. Det bjöds på torra snabba stigar kantade med vitsippor precis som utlovat.

I elitklasserna visade det sig att bergspriset efter cirka fem kilometer skulle ge en ganska tydlig fingervisning till hur loppet skulle utveckla sig. Speciellt när det gällde segrarna i både dam och herrklass. Emmy Thelberg (Härnösands CK) knep bergspriset i damklassen och Calle Friberg (Team Nordic Cycling - Cannondale) blev först upp på Billingetoppen i herrklassen. I damklassen utmanade först Angelica Edvardsson (Cycloteket Racing Team) ledarinnan men hon fick ge sig och då tog Sandra Salinger (Värnamo CK) vid i kampen om förstaplatsen. Men fjolårsvinnaren Emmy Thelberg visade sig vara svårfångad denna dag och vann med god marginal (16 minuter 20 sekunder) ned till Sandra. Mellan trean och fyran i damernas lopp var det dock ett jämnare rejs. Lisa Ström (Falu CK) dundrade in på tredje plats med enbart 20 sekunder ned till fjärde dam som blev Cecilia Thomasson (Östersunds CK).

I herrarnas elitklass var det dock fyra herrar som höll ihop nästan hela vägen in till mål. Det var fjolårssegraren Lars Bleckur (Cycloteket Rcing Team), regerande svenska mästaren Magnus Darvell (Team Kalas Merida), Mattias Nilsson (Team Kalas Merida) och Calle Friberg som höll ihop tills den beryktade "Strupen" tornade upp sig. Strupen är den sista backen precis innan mål där åkarna möter den cirka en kilometer långa och 175m höga klättringen, som bjuder på nästan 20 procents lutning som mest. Där lade Calle in stöten mot de övriga och kunde utan större stress på upploppet rulla i mål som förste elitherre. Efter det kämpade sig Magnus Darvell in som tvåa och Lars Bleckur blev trea. På en fjärdeplats kom Mattias Nilsson som med en mil kvar drabbats av kraftig kramp och fick således vika ned sig i slutstriden denna gång. Men lika glad för det var han, premiären i Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge var ju avklarad och en härlig pastasallad väntade tillsammans med en läskande dryck och  gott sällskap.

I övriga klasser blev det en hel del fighter in mot mållinjen och eftersnacket växte snabbt till ett härligt långlopps-sorl. Ett härligt ljud som många längtat till efter en hel lång vinter, ett ljud av betraktelser över sitt och sina medcyklisters lopp. Det lite unika med MTB-Sverige är just detta sorl och snack efter målgången, oavsett hur tuffa konkurrenter man varit utmed banan så är det idel glada miner mellan åkarna. Man umgås över klubb- och teamgränser mellan tävlingsklasser och kön. Visst vissa är lite mer besvikna än andra över sina lopp men det är då man kan fokusera på nästa deltävling. För cupen drar vidare i Sverige och nästa gång Mitsubishi MTB Challenge är på plats så är datumet 2:a juni och platsen är Lugnet i Falun. Det är då dags för en gammal klassiker att åter få liv; Nya Långa Lugnet. Banan går i tre loopar och det i den härligt böljande Faluterrängen med de handbyggda stigarna som lockande pärlor längs  banan. Det är dock inte bara cykling som bjuds i Falun den helgen. Scandinavian Outdoor Games går även då för första gången. Ett event som bjuder på mountainbike, trailrunning, klättring, kajak, multisport, crossfit och mycket annat. Här blandas upplevelser för barn, ungdomar och vuxna där man även kan testa nya cyklar från flera ledande märken men även testa på skärmflygning, Stand-Up-Paddle (SUP), slakkline, slopestyle, parkour, freerunning och mycket mycket mer. Så revanchsugna cyklister och ni som är sugna på mer utmaningar gör bäst att boka in en resa till Falun och Nya Långa Lugnet den 2:a juni.

/Oscar Ekstam