toppbilder_2023.jpg

Rapport Finnmarksturen 2016

Finnmarksturen_Foto_AdaMedia_Med_mera_IMG_4755.jpg

Ännu en strålande deltävling i Mitsubishi MTB Challenge har avverkats och denna gång var det den anrika Finnmarksturen som har en trogen skara långloppsåkare som kommer år efter år för att uppleva den klassiska finnmarksterrängen med de böljande blåa bergen som bakgrund i horisonten. 68 härliga långloppskilometrar stod på schemat för de drygt 800 cyklisterna som i långa led stod uppradade för ännu ett äventyr på mountainbike.


Alla damer i tävlingsklass startade denna gång 30 minuter före herrarna och motionsklasserna. En stor ren damklunga rullade ut ur centrala Ludvika men redan uppför första backen, mindre än 10 kilometer in i loppet, gasades det så friskt att det bara var fyra damer i täten. Och inte så långt efter det när de äntrade de första stigarna mot Brunnsvik cirka 20 kilometer in i loppet så var det bara två kvar. Den regerande Svenska långloppsmästarinnan Jennie Stenerhag (Falu CK / ÅBRO) tillsammans med unga lovande Felicia Ferner (Borlänge CK) hade hittat ett tempo som inga andra kunde matcha. Bakom jagade Sandra Backman (CK X / Scuderia Bikeitaly BMC), Nellie Larsson (CK X / Cykelmagneten) och Ivanda Eiduka (Kvänums IF).

Finnmarksturen_Foto_AdaMedia_Med_mera_IMG_5279.jpg

Distansen från ledarduon ned till de övriga tre jagande blev snabbt en minut men därefter fick trion bakom upp ett bra samarbete och växelvis kom de närmare men också längre ifrån. Jennie Stenerhag försöker då och då stöta och skaka av sig Felicia Ferner så tempot i täten är inledningsvis lite ryckigt. Men med runt 30 kilometer kvar inser Jennie och Felicia att de är jämnstarka och sätter därför ett jämnare och stabilare tempo tillsammans. Vilket också gör att distansen ned till de jagande utökas till drygt tre minuter. 


Stenerhag och Ferner inser båda också att det kommer att bli en spurtuppgörelse i och med deras jämna form. Båda vill ha övertaget in mot arenan och med bara två kilometer kvar så rycker Felicia in på sista stigen för att hålla kontroll över ledningen in mot det 150 meter långa upploppet på den gummibeklädda löparbanan. Men i näst sista kurvan, 300 meter innan mål, kontringsstöter Jennie och tar sig precis förbi innan upploppet och kan få de avgörande metrarna som krävs för att ta hem segern.

Finnmarksturen_Foto_AdaMedia_Med_mera_IMG_5766.jpg

I trion bakom så hålls samarbetet gott hela vägen in mot mål. Men under sista milen tröttnar Eiduka och det är bara klubbkamraterna i CK X som återstår. De känner varandra väl och vet varandras styrkor och svagheter. Men denna gång var det mer en kamp på ren vilja och rätt fördelning av de sista krafter som fanns kvar. Mest krafter i spurten om tredjeplatsen hade Sandra Backman och Nellie Larsson fick nöja sig med fjärde plats. Ivanda Eiduka blev en bit efter dessa två men krafterna höll för att försvara femteplatsen.

Finnmarksturen_Foto_AdaMedia_Med_mera_IMG_5915.jpg


Tack vare tredjeplatsen så tar nu Sandra Backman över ledningen i cupen. Men det är oerhört tight i topp fem då det bara skiljer 34 poäng mellan ettan och femman i sammandraget. De tre som kämpar om segern är på pappret Backman, Stenerhag och Angelica Edvardsson (Cykloteket Racing Team) och det är de två sista tävlingarna som är helt avgörande.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Justerad
total
1 Sandra Backman Ck X / Scuderia Bikeitaly Bmc 35     50 40 24 35 184
2 Angelica Edvardsson Föreningen Cykloteket Rt 40 27 35   50   22 174
3 Ivanda Eiduka Kvänums If 30   27 35 30 22 27 171
4 Fanny Kjellqvist Godegårds Sk 24 22 24 27 35 (16) 20 152
5 Jennie Stenerhag Falu Ck / Åbro   50 50       50 150

Fler poäng och reslutat hittar ni här.


Finnmarksturen_foto_AdaMedia_med_mera_IMG_5246.jpg

I herrarnas lopp blev det mer omkastningar i täten. Redan i första långa utförskörningen blev det dramatik där bland annat Christoffer Stevenson och Mikael Flockhart går omkull i hög fart och skrapar sig rejält. Båda cyklisterna får bryta loppet på grund av detta. Och kanske var det på grund av denna vurpa som fältet var ovanligt samlat och lugnt vid första publikpasseringen 10 kilometer in i loppet. Det är en klunga med uppskattningsvis 50 cyklister som kommer rullandes.


Men likt som i damernas lopp så höjs farten rejält in mot Brunnsvik och en kvintett bestående av Mikael Olsson (Team Serneke Allebike), Emil Lindgren (Team Serneke Allebike), Thomas Engelsgjerd (Hard Rocx-ABAX), Dennis Wahlqvist (Team Serneke Allebike) och Matthias Wengelin (Almby IK / Team Bergslagslopppet) tar sig loss. Med en så stark klunga tror många att loppet redan har satt sig. Men en punktering för Emil och ett då lägre tempo i tätklungan gör att en stark revanschsugen andraklunga kan komma ikapp. 


Vid passering under riksväg 50 alldeles intill ABB så är klungan nästan 20 man stor. Klungan kör med säkerhet både utför trapporna och uppför trapporna till den viadukt som går under riksvägen. Efter denna passering väntar bergspriset 39 kilometer in i tävlingen och här höjs farten än en gång. Klungan decimeras successivt i de efterföljande stigningarna. Vilket gör att nästa kvintett formas. Denna femmannaklunga är nästintill lika som tidigare enda skillnaden är att Wengelin inte klarat att gå med på grund av en punktering utan det är i stället Calle Friberg (Järfälla CK / Team SCOTT Skoda) som tar följe med Olsson, Lindgren, Engelsgjerd och Wahlqvist.

Kvintetten har ett bra tempo och drygar snabbt ut avståndet ned till andraklungan. Team Serneke Allebike har även i denna tävling ett taktiskt övertag mot de övriga i klungan och de förvaltar det än en gång likt ett skolboksexempel på bra teamkörning. I den näst sista rejäla backen slår de till genom en tempoökning signerad Emil Lindgren med Michael Olsson direkt efter. De får en liten lucka som de sedan under ett furiöst partempo kan hålla och utöka trots att Olsson lider av kraftiga kramper under den sista milen. Lindgren offrar sig totalt för laget och ser till att Michael Olsson kan skära mållinjen först av alla för att kunna säkra ledningen i cupen.

Finnmarksturen_Foto_AdaMedia_Med_mera_IMG_5781.jpg

I kampen om tredjeplatsen såg det ett tag ut som att norrmannen Engelsgjerd hade kontroll men i sista backen ”Leos Backe” kommer Friberg ikapp och kan sedan gå om och få en lucka i sista utförskörningen. Luckan blir mer till en avancering då han kör så starkt att han till och med ser ledarduon med bara kilometern kvar till mål. Calle blir tillslut bara 8 sekunder efter vinnande Olsson och Engelsgjerd blir fyra, en minut och fyra sekunder efter Friberg. På femte plats lyckas Dennis Wahlqvist hålla undan för vad som återstår av andraklungan.


Finnmarksturen_Foto_AdaMedia_Med_mera_IMG_5933.jpg


I sammanställningen för elitherrarna är det inte fullt lika tight då Michael Olsson leder med hela 100 poäng över tvåan Matthias Wengelin. Men då Wengelin än inte behövt räkna bort någon tävling så är han i slagläge till de två sista deltävlingarna. För i herrarnas kamp om segern är det som det ser ut just nu bara dessa två som kan göra upp om segern.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Justerad
total
1 Michael Olsson Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team (70) 80 100 90 80 80 100 530
2 Matthias Wengelin Almby Ik / Team Bergslagslopppet 100 100     100 70 61 431
3 Fredrik Berg Kvänums If / Evalds.se 64 67 58 67 48   64 368
4 Dennis Bengt Vincent Wahlqvist Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team 54   67 75 67   70 333
5 Stefan Carlsson Kolmårdens Mtb / Öster Cykel 56 46 46 61 50 56 (34) 315

Fler poäng och reslutat hittar ni här.

Nästa deltävling är Bockstensturen som i år firar 20 år som tävling. Anmäl er redan nu till cupens längsta utmaning! Ni hittar all information på http://www.bockstensturen.nu


Bilder Adam Johansson, AdaMedia Med Mera.
Artikel och bild av Oscar Ekstam 2016-07-25.