toppbilder_2023.jpg

Rapport Bockstensturen 2016

Bockstensturen_2016_Foto_Oscar_Ekstam_1.JPG

I ett blandat sommar- och höstväder avgjordes den 20de upplagan av Bockstensturen. Cyklisterna startade i ett molnigt och kyligt Varberg för att sedan möta sol och värme på stigarna in i Åkulla. Vilket sedan växlade till ett kort men intensivt regnoväder på väg ut från Åkulla. Men väl in mot målgång växlade vädret än en gång mot sommar. Värme och klarblå himmel hälsade cyklisterna välkomna in över mållinjen.

Året till ära hade banan gjorts om för att innehålla mer backar och mer stig på slutet. Vilket konstigt nog gillades av cyklisterna även att det var mycket jobbigare. Jobbigt är roligt när det sker på rätt sätt för cyklister som älskar utmaning helt enkelt.



Dameliten startade samtidigt med herrarna och redan under masterstarten ut från centrala Varberg kunde Jennie Stenerhag (Falu CK / ÅBRO) avancera upp till första plats och dessutom få en liten lucka. Detta trots att tyngsta växeln inte ville hoppa i såatt hon satt och ”hade högsta kadensen någonsin på tävling”. I kampen om andra och tredjeplatsen var det inledningsvis mer jämt mellan Angelica Edvardsson (Cykloteket Racing Team) och Sandra Backman (CK X / Scuderia Bikeitaly BMC).

Den jagande duon hängde ihop efter varandra hela vägen till första depån i Åkulla. Därefter började Sandras krafter tryta och Angelica ökade långsamt och stadigt sitt försprång över Sandra. På väg ur Åkullaskogarna ändras loppets karaktär genom en kraftig regnskur och de fint packade stigarna blir leriga och hala. I ledning så ångar Stenerhag på men det luriga underlaget gör att hon går omkull. Jennie tappar sin klunga och får kämpa solo de 40 kilometerna som återstår. Med 8 kilometer kvar att köra så kommer en stor klunga ikapp Jennie, som då tror att resterande damer kommit ikapp. Men då större delen av klungan passerat så visar det sig att ingen av de andra damerna var med i klungan och Stenerhag kan lugnt korsa linjen som segrare för andra året i rad.

I kampen om andraplatsen bakom Jennie så har Angelica övertaget ut ur Åkulla men tävlingens längd börjar göra sig påmind och Edvardsson börjar känna en stark hunger och energibrist. Sandra Backman får i sin tur upp tempot och energin. Avståndet mellan dem minskar. Men Sandras energi är inte tillräcklig för att ta in avståndet upp till Angelica som blir tvåa en minut och 32 sekunder före Sandra. Bakom de tre främsta har Ivanda Eiduka (Kvänums IF) jagat som ensam dam hela loppet. Hon har kämpat med smärtor i benen som hindrat henne från att få ut sin fulla potential men slutar ändå på en hedrande fjärde plats. På femte plats kommer Sara Öberg (Vårgårda CK)


I sammadraget för damernas elitklass så avancerar Jennie Stenerhag raskt upp till en tredjeplats, bara 19 poäng bakom lendande Sandra Backman. Det skiljer också bara fem poäng mellan ledarinnan och tvåan Angelica Edvardsson vilket gör att det är den stundande finalen i Västgötaloppet som helt kommer avgöra vem som blir totalsegrare i damernas elitklass.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Sandra Backman Ck X / Scuderia Bikeitaly Bmc 35     50 40 24 35 35 219
2 Angelica Edvardsson Föreningen Cykloteket Rt 40 27 35   50   22 40 214
3 Jennie Stenerhag Falu Ck / Åbro   50 50       50 50 200
4 Ivanda Eiduka Kvänums If 30   27 35 30 (22) 27 30 179
5 Fanny Kjellqvist Godegårds Sk 24 22 24 27 35 (16) 20   152

Fler poäng och reslutat hittar ni här.



Herreliten inleder med ett hårt tempo och vid första passeringen i Åkullaskogen så utkristalliseras en klunga om sex åkare. Michael Olsson (Team Serneke Allebike), Mattias Wengelin (Almby IK / Team Bergslagslopppet), Mikael Flockhart (CK Norrtälje Pedalogerna.com), Thomas Engelsgjerd (Hardrocx - ABAX Racing by Swix), Fredrik Edin (Varbergs Mtb / Sepura Toyota Racing With Birk) och Alexander Vincent Blomqvist (Serneke Allebike CK). En så kallad sextett helt enkelt.

Tempot är alltjämt högt och stabilt i denna sextett och merparten av åkarna ser fokuserade och skärpta ut vid de flertalet publikpasseringarna i Åkullaskogarna. Mattias Wengelin spurtar till sig första spurtpriset inne i Åkulla och andra spurtpriset när sextetten lämnar Åkulla. Båda gångerna efter spurtprisen så återsamlas klungan lugnt och stabilt.

Men på väg hem mot mål så börjar det hända saker. Med 75 kilometer kört så ökar Michael Olsson tempot och den enda som kan hänga med i den fartökningen är Wengelin. De får en lucka som stadigt och snabbt växer mot de övriga fyra som jagar bakom. Och i efterföljande utförslöpa är tempot högt på andraklungan som jagar ledarduon. Så högt att det blir en krasch. Norrmannen Thomas Engelsgjerd sätter sig tungt på cykeln i ett kritiskt parti och går omkull. I fallet skadas cykeln och Thomas lyckas inte reparera skadan utan får bryta loppet.



Olsson och Wengelins lucka växer sig än större, den långa distansen börjar spela ut sin rätt. Olsson har som före detta landsvägsproffs en stabilare grund för långa distanser vilket gör att han kan spela ut Wengelin, och gör ett avgörande ryck med lite mer än en mil kvar till mål. Luckan växer sig snabbt till en minut och med 8 kilometer kvar till mål så är luckan över två minuter. Wengelins krafter är helt slut och Olsson ångar friskt på mot mållinjen och korsar den som segrare efter tre timmar och 37 minuter ute på de tio milen.

När Wengelin äntligen skymtar Varbergs fästning och således har under kilometern kvar till mål så syns en hägring bakom honom. Först litar Mattias inte på sina ögon men rätt snart inser han att det är hemmasonen Fredrik "seglarn" Edin som närmar sig med stormsteg. Wengelin hinner precis reagera i rätt tid för att få upp farten och lyckas ansluta på rulle bakom Edin med bara 400 meter till mål. Vilket spelar till Wengelins fördel som kan mobilisera sina sista krafter för att spurta in som tvåa precis före Edin. De som återstår i den jagande andraklungan är således bara två cyklister. Mikael Flockhart och Alexander Vincent Blomqvist, och där är det också de återstående krafterna som avgör vem som drar det längsta strået i en lång utdragen spurt. Flockhart har högst tempo och mest krafter kvar och blir fyra. Blomqvist rullar trött men nöjd i mål som femma.


I sammandraget för herrarnas elitklass är det också tight om förstaplatsen. Men fighten står enbart mellan två cyklister och det är Michael Olsson som leder med Mattias Wengelin stax bakom. I och med att det är sex deltävlingar som räknas så blir den virtuella poängställningen mellan herrarna bara 10 poäng under Västgötaloppet. Och båda herrarna har tre stycken vinster var under cupen. Vilket gör att det blir extra hård kamp om vinsten. För om någon av de båda lyckas vinna Västgötaloppet så vinner också den cyklisten totalen i Mitsubishi MTB Challenge.

Plac. Namn Klubb Billingeracet Långa Lugnet Lida Loop Ränneslättsturen Mörksuggejakten Engelbrektsturen Finnmarksturen Bockstensturen Justerad
total
1 Michael Olsson Serneke Allebike Ck / Serneke Allebike Mtb Team (70) (80) 100 90 80 80 100 100 550
2 Matthias Wengelin Almby Ik / Team Bergslagslopppet 100 100     100 70 61 90 521
3 Mikael Flockhart Ck Norrtälje / Pedalogerna.com     56 100 90 61   75 382
4 Fredrik Berg Kvänums If / Evalds.se 64 67 58 67 (48)   64 54 374
5 Fredrik Edin Varbergs Mtb / Sepura Toyota Racing With Birk 67 90     70   54 80 361

Fler poäng och reslutat hittar ni här.


Sista deltävlingen återstår alltså och det kommer att bli en spännande upplösning. Inte bara i elitklasserna utan även i de övriga tävlingsklasserna där det också är tight mellan åkarna. Välkomna till en nervkittlande uppgörelse på Västgötaloppet lördagen den 24 september!


Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2016-09-05.