Kamera och assistans på lopp tillåtet igen!

Billingeracet_foto_Andreas_Danielsson_IMG_1690.jpg

Svenska cykelförbundet har i slutet av maj ändrat "tillbaka" reglerna för hur kameror och assistans vid nationella tävlingar får gå till. Långloppscupen har varit del i diskussionen när det uppdagades att det skulle bli ett förbud för att använda kameror på MTB-tävlingar.

Vi är oerhört glada att Svenska cykelförbundet har lyssnat på åkare och arrangörer och gjort en tillämpning som gynnar de Svenska tävlingarna. Nedan kan ni läsa ett utdrag från förbundets hemsida om kameror och assistans:

Nationell tillämpning av MTB-regler

2018-05-24

Svenska Cykelförbundet ser mycket positivt på den exponering som sprids av vår sport med hjälp av rörliga bilder, och har tagit till sig de synpunkter som framförts av cyklister och arrangörer om tävlingsregler avseende assistans och kamera i XC tävlingar. SCF har, efter snabb handläggning av kommissariekommittén, beslutat att omedelbart införa nationella tillämpningar av två av UCI:s regler för MTB.

Den ena tillämpningen gäller teknisk assistans mellan åkare och den andra tillämpningen gäller kameror på XC-tävlingar.

Regeltexter som gäller fr o m 2018-05-24

Artikel 4.2.049

 Vid nationella tävlingar i Sverige gäller:

Förutom teknisk assistans på langningssträcka/teknisk zon, är teknisk assistans tillåten utanför zonen mellan åkare från samma klubb/lag som tävlar i samma tävlingsklass.

Cyklist får medföra verktyg eller reservdelar, förutsatt att dessa inte medför skaderisk för cyklisten själv eller medtävlare.

Artikel 4.1.042

Vid nationella tävlingar i Sverige gäller:

Kameror är tillåtna på XC-tävlingar om de är monterade på cykeln och inte kan utgöra någon skaderisk för den tävlande eller andra medtävlande.