toppbilder_2023.jpg

Inför Västgötaloppet 2017

Vastgotaloppet-2.jpg

Årets sista utmaning stundar. Precis på gränsen till hösten står den där och lockar med både varmt väder och gulnade trädtoppar, Västgötaloppet. Loppet som avslutar långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge med en riktig smäll. Även detta lopp går på en lördag och avslutas med stor fördel tillsammans med kompisarna på ett skönt efterhäng. 


En lång säsong ska knytas ihop med de sista poängen som kan avgöra om tävlingskompisen stannar bakom i sammandraget eller om ma kan ta hem den åtråvärda segern. Men vad är det som väntar i Ulricehamn den 23 september? 


Hur ser 2017års bana ut? Status just nu? Nya företeelser?

- Utgångsläget är samma bana som i fjol, det vill säga den som vi fick mycket beröm för efter förra årets tävling. En av de större nyheterna är att vi samlat start och mål på Lassalyckan vid tävlingscenter. Det innebär att startloopen körs på området i och kring Lassalyckan, där stora delar körs längs den numera välkända sträckningen som användes under FIS Cross-Country World Cup i vintras.

Förutom den nya startloopen innehåller 2017 års bana en del förändringar som kommer sig av vår strävan att på bästa sätt varva fina stigar med skogs- och grusvägar. Det pågår dessutom ständigt arbete med att bygga oss bort från områden med djurhållning, eller delar som samarbetsvilliga markägare har annan aktivitet på. Ändringarna har även gjort att banan blivit några kilometer längre. Från cirka 72 i fjol till runt 80 kilometer i år.

Banan är i stort sett i tävlingskick redan nu. Finputs och småfix återstår, skyltning och bandning beräkas ske helgen innan tävling.


vastgotaloppet_nyhetsbild.jpg

Låter som en finslipning åt helt rätt håll! Kan ni ge en kort beskrivning av banan?

- Banan består av en startloop på cirka 9 kilometer. Första fem kilometrarna är lättkörda, längs bredare motionsspår. Efter det följer lite längre och brantare backar som kommer sprida fältet fint innan de trixigare stigarna dyker upp. Vi passerar målområdet vid Lassalyckan för ett första spurtpris och tar oss sedan ut på loop 1.

Loop 1 är 28 kilometer lång och går söderut, mot Marbäck. En skön mix av stigar, skogs- och grusvägar i fin terräng. Innan loop 1 åter passerar Lassalyckan har drygt 700 höjdmeter avverkats. Här blir det även målgång för de som valt att köra 40 kilometer.

Loop 2 är 41 kilometer lång och går sydöst om Ulricehamn och passerar Galtåsens topp, Västergötlands högsta punkt. En höjdmässigt något snällare loop, om än lite längre än den första. Målgång efter lite drygt 80 kilometer och ytterligare 500 höjdmeter.


 

Vad kan ni bjuda åkarna mer än en fantastisk bana? Andra event? Något annat roligt?

- Servicestationer utmed banan och vid start, och även cyklande servicetekniker från Team Sportia – alla finns beredda med kunskap och enklare reservdelar.

Det blir även en hel del musik utmed banan, som peppar alla åkare.

Och så klart den stora prisutdelning för cupen totalt. Samtidigt som after-bike festen börjar klockan 17.00 bara 50 meter från målet. Häng med oss och berätta årets krigshistorier.



Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- Självklart bör man i första hand hålla koll på tävlingen. Lassalyckan passeras inte mindre än tre gånger, plus att både start och målgång sker på Lassalyckan. Vill man se cyklisterna i mer tekniska partier rekommenderas en kortare promenad längs elljusspåret. Och så finns vårt stora mässområde med många utställare plus den varma grillen med härlig mat att njuta av när cyklisterna svischar förbi. Vill man absolut ut på spåret finns en bra karta på hemsidan som man kan planera efter. Vill man göra något helt annat så är det en Ostmässa nere i centrum, och tre mil bort i Borås är det en bilmässa.



Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?

- Tips från coachen: Ta det lite piano de första 5 km på loppet. När sedan backen, som går under namnet "Ryckåsen", kommer går det att hämta placeringar då backen är såväl lång, bred och brant. Spara lite krafter till de sista knixiga stigpartierna sista 3-4 km före målgång. Det kan behövas.

Vastgotaloppet2016_foto_Oscar_Ekstam_14.jpg


Vad är ert "coolaste hinder" och vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Känn hur hjärtfrekvensen ökar i World Cup-partiet "Ryckåsen", vilket upplevs redan efter 6 km. Njut av miljön och utsikten över sjön. Åkarna är nere vid sjökanten och vänder inte mindre än tre gånger längs banan. 

Känn flytet på de fina stigarna i och runt Lassalyckan, de är väl värda att återvänta till Ulricehamn för, särskilt som loppet bara tar en bråkdel av dessa stigarpartier i anspåk. Det finns alltså ytterligare åskilliga kilometrar av liknande stig i uppmärkta MTB-slingor i området.


Roligt minne från 2016 års tävling som ni "bakom" tävlingen (i funktionärsstaben) kommer ihåg tydligt.

- Eftercyklisternas pepp av dom sista. Det gick inte av för hackor. Dessa cyklister hade det tungt men fick nog loppets bästa support.

Vissa byinvånare som utmed banan hade dukat långbord och hade fest. Det tycker vi om.


Slutligen vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

- Kamratskapet i gänget som arrangerar – vi träffas över hela året. MTB snacket och stigfinnar- andan… och driften hos alla att alltid prestera bättre

Tävlingen, pulsen, spänningen, festen


Anmäl er till årets sista långloppsfest här.


 Artikel av Oscar Ekstam 2017-09-05.