toppbilder_2023.jpg

Inför Västgötaloppet 2016

Vastgotaloppet-1.jpg

Det är dags för sista äventyret i Mitsubishi MTB Challenge. Västgötaloppet står åter som värd för årets final och i år är det än mer feststämning än förra året med större och häftigare utställarplats. En rejäl cykelfest utlovas. Det är också sista chansen för att skrapa ihop de sista ack så viktiga poängen i totalsammanställningen.


Vi stämde av med Västgötaloppet om vad vi kan vänta oss nästa lördag den 24/9

Först och främst, frågan alla vill veta, hur är årets bana? 

- Till årets upplaga har vi lagt ned väldigt mycket jobb på banan. Och dessutom vänt på ordningen helt och hållet. Det som var loop två förra året är loop 1 i år och vice versa. Dessutom har vi vänt på åkriktningen för fjolårets första loop, det som alltså är årets andra loop (hoppas att ni hängde med på den) Som om det inte skulle vara nog så har vi dammsugit hela området på bra stigar. Och de stigarna som varit mindre bra har vi också tagit med, med tillägget att vi har grusat upp och jämnat till dem för att kunna hålla samma kvalité för samtliga åkare. Så första loopen detta året har kvar vissa stigar från i fjol men den har även fått tillskott av några nya. Uppskattningsvis har vi lagt till cirka 25% mer stig mot fjolåret. Det vi speciellt gjort om är de långa körningarna på banvallarna som nu är borta och de längre gruspartierna har fått mer stigpartier växelvis. Dessutom är det mer varvningar inne på stadion i år för att åkarna ska synas mer vid Lassalyckan där målgång och nummerlappsutdelning finns. Vi startar dock som tidigare upplagor nere vid sjön i Ulricehamn. Samtliga tävlingsklasser för damer startar 45 minuter före övriga fältet.

Kort och gott så har vi gjort allt för att ge en bättre cykelupplevelse och publikvänligare tävling. 

Vastgotaloppet-2.jpg

 

Låter värdigt för en riktig finalupplevelse! Har ni något annat som spetsar tävlingen?

- Vi satsar helhjärtat på att göra loppet till en festlig upplevelse. Därför har vi åter igen engagerat en egen DJ i skogen nära Lassalyckan som gör sitt yttersta för att peppa åkarna när det varvar gång på gång. Ett perfekt ställe även för publiken att få feststämning. Inne på själva arenaområdet har vi ännu en DJ och så vårt vassa speakerteam som gör sitt yttersta för att återge vad som händer i loppet. När åkarna sedan kommit i mål så bjuder vi dem på varm mat lagad på plats av lottakåren, mitt inne i mässområdet. 


Fest helt enkelt. Men hur ska man förbereda sig inför er tävling? Är det discokläder på? 

- Vi har som tidigare år en fantastisk höst, men det är just höst så lite extra kläder att bära med sig under loppet skadar inte. Speciellt kläder som är enkla att ta på och av under loppet. Och träna gärna av- och påklädnad innan loppet så att ni inte riskerar att gå omkull. Säkrast och det rekommenderade är så klart att stanna och göra ombytet. Passa på vid en depå eller vid en flaggvakt så kanske ni till och med kan få hjälp om kläderna trasslar. Vi har nästan 300 funktionärer som är aktiva under tävlingsdagen, så ni träffar garanterat en vänlig funktionär som kan assistera er. 
Vår banas underlag är enkelt men ändå krävande och den backiga naturen gör loppet än mer krävande. Ett råd är att disponera krafterna och att hålla igen under första loopen för att sedan öka på sista loopen. Det kan vara bra att känna in ett uthålligt tempo i en längre backe innan ni startar loppet så att ni kan ta med den känslan under loppet också.

Annars är det bara att komma och njuta av den unika naturen med allt från tallskogar, bokskogar, med- och motlut samt hissnande vyer från våra höjder.


Hur påverkar då vädret banan?

- Om solen mot förmodan skulle lysa med sin frånvaro och det istället regnar innan tävling är stora delar av underlaget väl dränerat med singel, speciellt de nya stigarna, vilket innebär att det rinner undan rätt bra. Vi har medvetet lagt ned mycket energi på att grusa stigar och de partier som riskerar att bli blöta just för att alla åkare ska kunna njuta av en ganska till underlaget lik bana. De stenar som finns kvar är väl markerade med markfärg. Och när solen skiner, vilket vi hoppas och tror att den gör, så är banan snäll mot både däck och dess grepp. Vi skulle rekommendera ett allrounddäck för samtliga underlag. 

14292526_1285413781498601_4165983916315588480_n.jpg 


Så vad är då ert "coolaste hinder" eller upplevelse längs banan?

- Det är definitivt stenbrottet som åkarna tar sig uppför och får bevittna dess alla etager. Utsikten högst upp är dessutom magisk.


Har ni något roligt minne från 2015års tävling som ni vill dela med er av?

Vi i organisationen minns tydligt den sista deltagaren in i mål som gjorde en heroisk insats efter att helt gått i väggen vid just stenbrottet. Men som ändå sliter sig in i mål. Efter målgången kommenterar hon ”det här var jävligt jobbigt men roligt så jag kör definitivt nästa år igen”. 


Underbart att höra. Har ni några sista ord?

Vi är så oerhört tacksamma för att alla markägare som ställer upp och tillåter oss att köra på deras marker. Det är en större mängd olika markägare som inte klagar utan ställer upp helhjärtat. Men de största hjältarna är alla våra funktionärer som sliter helhjärtat. Banpersonalen speciellt som har gjort en jätteinsats med mängder av ideella timmar är nedlagda.

Sedan vill vi också tipsa om att det kommer att finnas fem stycken speciellt fina priser som vi delar ut. Världscupen i skidor kommer att gå i Ulricehamn vid Lassalyckan i vinter och vi delar alltså ut fem inträdesbiljetter till det arrangemanget.

14183892_1280097435363569_4643297944899128239_n.jpg


Tack för en härlig intervju!

Och för er som glömt att anmäla er, det går fortfarande att göra det på vastgotaloppet.se


Bilder från Västgötaloppet.
Artikel av Oscar Ekstam 2016-09-17.