toppbilder_2023.jpg

Inför Mörksuggejakten

Morksuggebild_4.JPG

Vi sitter nu som bäst och laddar upp för de mörka smålandsskogarna och Ränneslättsturen. Och uppladdningen kan behövas då det direkt helgen efter är dags igen. Då ges det tillfälle att andas äkta dalaluft med knätofsarna dinglandes i takt till fiolmusik. Vi talar så klart om Mörksuggejakten som går av stapeln den 6 juli. Och även att ordinarie anmälan har gått ut så går det fortsatt att anmäla sig på morksuggejakten.com, dock till en lite högre avgift, ända fram till den 30de juni.

Mörksuggejakten som arrangeras av IK Jarl Rättvik är ett av det äldsta långloppen som arrangerats utan uppehåll i Sverige. 1997 gick första upplagan och redan 1999 var loppet en del i långloppscupen. Hittills är det 1190 stycken cyklister anmälda till loppet vilket gör att det klassiska och ganska tekniskt enkla loppet redan nu har ett deltagarrekord. 

Som vanligt har vi ställt ett par snabba frågor till arrangörsstaben och lika snabbt fått repliker om vad ni cyklister kan vänta er på tävlingen.


Standardfrågan som alla vill veta, hur ser 2014års bana ut? 

- Banan är i extremt bra skick då Rättvik har haft lite regn denna sommar. Banan kommer från söndagen den 26 juni att vara träningabar och "grovpilad". Och inga större förändringar är gjorda. Den förändringen som genomfördes i fjol i slutet på banan, behålls fortsatt. Vilket gav mer lättåkt singletrack och en rejäl backe med en kilometer kvar som är utslagsgivande.


Så för de nytillkomna åkarna i loppet, kan ni beskriv banans upplägg kortfattat?

- Efter starten vid IK Jarls klubbstuga går banan genom Rättviks centrum. Och det med lugn masteråkning efter bil under cirka 1,5 kilometer. Refuger, 90-graderssvängar och trottoarkanter förekommer. Under masterstarten uppmanas alla cyklister att ta det lugnt, undvika sidoförflyttningar och visa hänsyn. Den numera klassiska, första rejäla stigningen upp mot utsiktstornet Vidablick, där det första bergspriset finns fungerar varje år som automatisk seedning innan skogsstigarna tar vid. Orkar man lyfta blicken på krönet är utsikten över Siljan hänförande. Efter Hedsåsens fäbodar väntar snabb utförsåkning ner till väg 301 och därefter grusväg och slingrande traktorstigar till den första av fyra vätskedepåer. Sedan bär det av in på spännande stigar längs Enåns slingrande dalgång, där banan ömsom följer den porlande ån, ömsom söker sig över på smala broar. Springkällan, Dalhalla och Nittsjö, är spännande och exotiska platser utefter banan. Terrängen är tekniskt lätt men innehåller många småkuperade avsnitt och en del kännbara stigningar. 
Nytt sen några år är vårt kortlopp på 40 km, en satsning som ökar i popularitet för varje år. Detta tack vare natursköna omgivningar och en relativt lättåkt bana, något som uppskattas av många motionärer. En riktigt fin bana att testa långlopp på med andra ord. 
Spelmän och musik kommer också att finnas längs banan. Så även vid nummerlappsutdelningen. Det kommer alltså att andas Dalarna ordentligt.

Morksuggebild_3.JPG

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- För att hitta ut längs banan och in i den hänförande dalaterrängen så finns kartor uppsatta på hemsidan samt även vid nummerlappsutdelningen vid start och målområdet (IK Jarlstugan) Publikplatser som är värda ett besök är vid IK Jarl stugan först och främst då åkarna startar och går i mål där. Sedan rekommenderas speciellt Övre och Nedre Gärdsjö, Östbjörka, Västberg och Backa.
Vi hoppas på varmt fint väder och då ska åskådarna naturligvis njuta av den goda Rättviksglassen. Andra trevliga platser att besöka Jöns andersgården och Sjövillan i Rättvik. Där det går att ladda upp, eller återhämta sig med god mat eller fika samtidigt som man kan njuta av en fantastisk utsikt över Rättvik och Siljan.
För de mindre som följer med sina föräldrar eller äldre kompisar så går Lilla Mörksuggan som alltid dagen innan och lockar cirka 250 barn och ungdomar.


Och så slutligen årets långloppsfråga. Vad är det viktigaste att gjort/klarat av innan loppet enligt er?

- Se till cykeln minst en vecka innan och tokskruva inte en dag innan. Kolla däck, växlar och övriga lösa delar ordentligt så att det inte är någon skada eller dålig funktion. Skulle ni få akut problem under helgen så är kommer det att finnas möjlighet att handla och få viss support av en cykelbutik på plats vid IK Jarl stugan. 


Tack IK Jarl Rättvik för pratstunden!

Men Mörksuggan då?
Enligt folktron äter Mörksuggan upp stigen man färdas på om man inte skyndar sig hem. Mörksuggejaktens framfart genom Rättviksskogarna är alltså ingen vanlig söndagsutflykt, det gäller att hinna ända hem. 

Vi syns i Rättvik!