Inför Mörksuggejakten 2018

Hoppas att ni hunnit andas ut för nu är det dags att peppa igång till nästa deltävling i Mitsubishi MTB Challenge. Mörksuggejakten i Rättvik står på tur kommande söndag och inbjuder som vanligt till ett av cupens mest natur- och kultursköna lopp. Banan sträcker sig runt alla de små klassiska Rättviksbyarna och upp på bergen för att se vidderna av den karakteristiska dalanaturen. Det hela toppas av byborna som går man ur huse för att bevittna, heja och ibland även vattna cyklisterna när de far genom sin by.

För att ni cyklister ska vara beredda på vad mer ni har att vänta än detta har vi stämt av med arrangörsföreningen IK Jarl Rättvik om läget inför tävlingen.

Först och främst efter denna presentation, hur ser årets bana ut?

- Föga oväntat är det även bra torrt på vår bana också. Vår bana har till stor del sandunderlag och tallskog. Detta gör att banan både är snabb och hård samt förrädiskt hal och lös i de mjukaste sandpartierna. Inget regn är att vänta innan och under tävlingen heller så cyklisterna får förbereda sig på ännu en torr och dammig historia.

Själva banan ser lika ut som tidigare år. Dryga 70 kilometer fördelade runt Rättvik. Tävlingsbanan startar inne på vår skid- och cykelstadio precis i höjd med vårt nya målhus som vi invigde under fjolårets Mörksuggejakt. Cyklisterna guidas av långloppscupens Mitsubishi Outlander ut från stadion och rakt genom centrala Rättvik för att efter 3 kilometer ge fri fart in i banans största utmaning. Klättringen uppför Vidablick. En härlig klättring på cirka 2,4 kilometer och 175 höjdmeter. Sedan följer lättåkta grusvägar fram till andra vätskekontrollen. Efter det blir det cirka 15 kilometer stigcykling i lätt kuperad och klassisk sandig Rättviksterräng. Därefter blir det några rejäla stigningar upp till kontrollen i Östbjörka då man vänder tillbaka mot mål. Under den resan väntar fortfarande några härligt sandiga stigpartier och korta branta knixar innan man når Enåns dalgång, vilken ligger precis intill målområdet. Runt dalgången väntar de sista 7 kilometrarna av härlig stigcykling i ett böljande nästintill bergochdalbanelikt landskap innan målet vid Jarlstugan.

Och med 2km kvar så har vi lagt till en nyhet. En cirka 200 meter lång ”pulsloop” för att få en mer utslagsgivande punkt innan mål. På pulsloopen finns en kort och brant backe om cirka 15 höjdmeter som man kommer direkt in i utan nämnvärd fart. Detta är även en bra publikzon som man kan kolla på ”sin cyklist” och för att senare kunna gå tillbaka och se denne eller de vid mål.
Banan innehåller fyra stycken vätske- och energidepåer.


Det låter som en riktig härlig utmaning. Finns det något mer cyklisterna kan vänta sig?

Ja efter den avklarade utmaningen kan man njuta ekologisk lokalproducerad mat som dessutom är allergivänlig. Väl värt är också att nämna att vi tagit bort KOM:et och QOM:et i sista rejäla backen, detta tyvärr då vi inte kan lita på att tiderna kommer in och är i ordning till prisceremonin. Vi vill gärna stå för allt vi levererar och därför valde vi att avstå denna del av tävlingen detta år.

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, har ni något bra "tips från coachen”?

Det vi sagt tidigare är att det är väldigt löst i sanden, och det är mycket lösare än föregående år då det inte riktig finns någon botten i sanden. De sandiga partierna börjar efter cirka 3 mil in i banan och där ska man kunna åka i sand. Vilket är ganska likt hur man åker i djup och lös lera. Det gäller att lyfta blicken långt fram och ha en tydlig riktning in i partiet, hålla avslappnat i styret, och följa med cykeln när den skiftar spår i sanden samtidigt som man ger bra tryck på pedalerna.  

Tips till däck är släta fina däck och gärna lite tjockare så att man kan gå ned lite i trycket. Detta ger både bra rullegenskaper men också bra kontroll i sanden.


Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

Backen upp till Vidablick direkt efter start är klart häftigast där utsikten över sjön Siljan är rent av magisk. Många åkare tror att med denna utmaning så är backarna och utsikterna slut men det kommer en hel del mindre men klart kraftansträngande backar efter detta där man helt klart kan passa på att pusta ut till fina vyer.

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet?

Just denna helg är en stor turisthelg i Rättvik då Marlena Ernman spelar i Dalhalla (som man för övrig passerar längs banan) och med det finns många nya sommarestauranger och härliga Pop-up restauranger att njuta fin mat vid.

För de anhöriga som också vill aktivera sig men kanske inte på två hjul så arrangerar vi även Mörksuggejakten Trailrun som är en 21 kilometer lång löpartävling för såväl motionär som elitlöpare.  

 

Tack för en uttömande beskrivning av tävlingen och hoppas ni som kör loppet orkar lyfta blicken både för vyerna och för sandbataljerna. Vi syns i Rättvik!


 Artikel och bilder av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2018-07-04