Inför Lida Loop 2018

Lida_Loop_Foto_Oscar_Ekstam_1.JPG

Högtryck i långloppssverige råder! Och vi måste väl också tillägga att det råder en riktig cykelfeber just nu när det vankas sol varje dag. Lida Loop bjuder alltid på högtryck oavsett väder och står nu laddade för en rejäl cykelfest i Tullinge. Deras koncept och lösningar med bland annat flera loopar som varvar på samma tävlingscentrum har blivit en framgångsmodell som flera aktörer tagit efter med gott resultat. Och framförallt är "Lida-modellen" uppskattad av publik och anhöriga som kommer närmare de tävlande.

Långloppscupen har nu rullat igång ordentligt och vi ser en liten tendens till att det i herrelitens fält finns en risk fär en upprepning av fjolårets dominans från Team Serneke Allebike men de får hårdare utmaning i år av de andra mindre teamen. Och det är framförallt Team Tre Berg och Team Hiq som utmanar. Kommer en åkare från de teamen  knipa segern i Lida loop och vända trenden? Damernas elitklass är däremot fortfarande en öppen bok och en av anledningarna är att intresset för att tävla just i damelitklassen har växt stort sedan fjolåret. Just nu finns ingen riktig favorit som utmärkt sig tydligt utan damerna som kört båda deltävlingarna är de som har fördel i sammanställningen just nu. Cupledarinnan Fanny Kjellqvist har tagit ännu ett steg upp i år och håller hon samma jämna nivå under hela säsongen blir hon en hård utmanare mot de snabba tjejer som inte kör hela cupen. Även Maria Carlsson från  och Ingrid Kjellström kan utmana med deras jämnhet.  Eller kommer Emmy Thelberg från Team TCM och stjäl showen?

Det var många frågetecken om hur den yttersta tävlingsklassen kommer att klara sig. Men hur är det egenligen med arrangemanget och banan? Det som alla åkare och åskådare kommer att få njuta av. Vi ställde ett par frågor till Tullinge SK och här är de magiska svaren.

 

Som alltid, hur är banans skick?

- Högtryck betyder lättrullat! Banan är just nu rejält torr och fin, det rullar på som aldrig förr över hela banan. Till och med det omtalade surhålet ut på loop två är snustorrt. Och banan håller i princip samma dragning som föregående år. Några små justeringar finns men de är inte märkbara. Vi vågar säga att den är till 99,5% identisk med föregående år. Kort beskrivet är banan 65 kilometer lång och har då tre loopar som beskrivet ovan. Banan innehåller en hel del utmanande stig men också en hel del högfartspartier. Backarna är inte så långa men de är många till antalet istället, så pass många att antalet höjdmeter är runt 1200. Vill ni läsa mer om banan, se kartor med mera så surfa in på lidaloop.se.

 

Vad är det som är mest speciellt med er bana då?

- Startbacken är ju alltid speciell. Det är trångt, det är brant och man vill bara komma upp. Många har väldigt bråttom upp till toppen samtidigt som några bara är nöjda med att ta sig upp. Och just där och då är fokus att komma upp och komma iväg men precis på slutet av loop 2 är ni tillbaka uppe på toppen av backen, glöm då inte att lyfta blicken och titta ut över sjön Getaren och njut av den bedårande utsikten. Lida är en riktig pärla på Södertörn. 

 

Har ni några andra nyheter för tävlingen i år?

- Ja faktiskt. Vi har helt nytt tävlingsupplägg. Årets Lida Loop långlopp utökas med klasser för ungdomar då vi bakat ihop det mesta från lilla lida loop som brukar gå dagen innan. I år går alltså alla starter på söndagen enbart. Samtliga ungdomsklasser använder samma banor som långloppet i övrigt. Att genomföra tävlingar på andra banor, samtidigt och med gemensamt start och mål, som långloppet gör sig inte i dagsläget. Valet att enbart genomföra långloppet på söndagen är helt ett eget beslut av Tullinge SK som arrangör. Tullinge SK är en klubb som arrangerar flera stora arrangemang varje år inom MTB och orientering, vilket kräver stora ideella insatser av klubbens medlemmar. Vi försöker hela tiden att utveckla och effektivisera våra arrangemang med både klubbens och de tävlandes bästa i åtanke. I vår tankar för framtiden finns givetvis med knattar och nybörjare.

 

                 

Ni har ju en ganska unik plats där ute på Lida, vad är det som händer och finns där ute mer än cykeltävlingen.

- Självklart finns det bad i Getaren och vi hoppas att vi har med oss högtrycket så att både en och annan cyklist och åskådare kan njuta av ett avsvalkande dopp efter tävlingen.

För de anhöriga som vill göra annat undertiden så rekommenderar vi den helt nybyggda NaturParkour banan. Självklart gratis att använda och som bonus får man träning och utmaning samtidigt. Och om det inte räcker för att stilla äventyrsnerven så testa på höghöjdsbanan.

Men framförallt så kan publiken bekvämt stå centralt och heja på cyklisterna vid varje varvning.

Passa även på att vandra ut på stigen ”diagonalen” för att se när cyklisterna tar sig an banans mest svårcyklade partier.

  

Ni har ju hållit igång detta arrangemang i många år, men har ni några speciellt roliga minnen från ifjol?

Självklart är det alla glada och duktiga cyklister. I startfållan är stämningen så tät att man nästan kan ta på den. Många är nervösa, en del avslappnade. Några är tysta, några småpratar och några skrattar. En hel del cyklister panikskruvar på växelsystemen eller pumpar i lite extra luft i däcken. Under tävlingen är det bara ren glädje bland deltagarna och efter målgång är det ännu mer glädje. 

Det är cyklisterna som är tävlingen. Vi arrangörer ger dom bara ett verktyg för att kunna svettas och ha kul bland 1000 andra liksinnade.

 

En helt underbar upplevelse tycker vi på Långloppscupen också, har ni i Tullinge några övriga tankar som ni vill förmedla innan vi knyter ihop säcken denna gång?

- Vi på LidaLoop gör allt för att ha en bana i toppskick som är bra pilad och är säker att cykla på. Dessutom vill vi alltid bjuda på det bästa som en tävling kan erbjuda. Praktisk tävlingscentral med "nära till allt", bra speaker, kiosk, vätskekontroller och langningstjänst, badsjö på området med mera.

Självklart har vi även beställt solsken och värme. Välkomna till Lida Loop!

 

 Tack Tullinge SK för en trevlig pratstund, och vi syns vid Lida Loop!


 Artikel och bilder av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2018-05-31