toppbilder_2023.jpg

Inför Långa Lugnet 2019

Langa_Lugnet_2017_foto_Falu_CK_3.jpg

Vi hoppas du har laddat om batteriet lika snabbt som vi laddat om batteriet i våra Mitsubishi Outlander´s.? För nu är det dags igen för nästa långloppsäventyr! Dalarna och Falun ropar efter uppladdade cyklister för riktig högvolts racing på Lugnets mountanbikestadio. Arenan i Falun utvecklas hela tiden och slipas mer och mer för att bli den absolut bästa tävlingsarenan för stigcykling i Sverige.

 

Med vintern skidspel som modell vill man nu i Falun lyfta mountainbike till samma nivå på arenan varför det dagen innan går en internationell tävling i olympisk cross country (XCO). Ett perfekt tillfälle för dig som deltagare i långloppet dagen efter att se hur några av Sverige och nordens snabbaste cyklister tacklar alla hinder.

 

Men likts AC/DCs låt High Voltage så har vi ett gäng frågor innan vi kan rocka på i skogen, först frågar vi hur ser årets bana ut? 

- Banan är som alltid hot & spicy. Det är så vi vill ha det. Vi bjuder på en liten förändring sent på första loopen där vi lämnar några hundra meters asfaltsåkning till förmån för gräs och grus. Bättre såklart! I övrigt är banan sig lik med de tre looparna i samma ordning som tidigare.

Det finns kortare alternativ för dig som inte vill ha alla 61 kilometrarna och ungdomar från 11 år och uppåt ger vi möjlighet att köra andraloopens 18 kilometer som ett minilånglopp.

Sen frågar vi vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- Onekligen en och annan backe. En tuff utmaning och ett grymt efterloppetbord med godsaker. En härlig inramning med publikstöd där man minst anar det, en fantastisk arena och högst troligt mängder av plusgrader


Vi frågar även vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- Sitt lugnt i båten, banan går i en treklöver vilket innebär att du ser cyklisterna vid passering efter 28 och 46 kilometer samt vid målgång. Dessutom är starttiderna utdragna så det rör på sig på Arenan från första start till målgång. Ta en promenad upp till Hopptornscafet där du kan ta en fika och se cyklisterna passera innan de kastar sig utför flowstigen Gamla mormor.

En annan fråga är har ni något bra "tips från coachen” till de som ska köra hos er?

- Att köra energisnålt uppför är en nyckelegenskap. Vi har en del rötter och stenar där det är bra att vare tekniskt begåvad och även en hel del sköna utförskörningar som ställer krav på både mod och teknik.

Langa_Lugnet_2017_foto_Falu_CK_2.jpg

Frågan är också var är ert "coolaste hinder" och vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

Vi har inga hinder, bara möjligheter. Wallriden i början på Gamla mormor är häftig. Både att cykla och se på. Utsikten ned mot Runn på väg ut på övningsområdet sevärd. Samma sak gäller klättringen upp mot Högbo och hoppbackarna innan första varvningen. Garves bod på loop två bjuder på vyer mot sjön Varpan. Slutligen punkt 305,9, det vill säga Lugnets högsta punkt, som nås med knappa milen kvar till mål. Kanske är den värd att stannas på? Här kan det med en gnutta tur bjudas på godsaker. 


Vi frågar händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?

- Helgen 1-2 juni är i år dubbelhelg. På lördag arrangerar vi tillsammans med Borlänge CK Lugnet XCO för alla klasser, från Nybörjare till Veteraner, på SSAB Mtb Arena aka Lugnet Arena. XCO är det olympiska formatet av Mtb där man tävlar på en varvbana på en liten yta. Banan för eliten är cirka 4 kilometer lång och banan går inom ett område av 500 x 300 meter vilket gör att du som vill kan se cyklisterna på flera ställen efter banan. Tävlingen är i år kategoriserad som en C1:a vilket innebär att vi hoppas få en del internationella cyklister till start. Inom några år är ambitionen att vi ska kunna bjuda på Världscuptävlingar på mountainbike på SSAB Mtb Arena.

För dig som vill se annat än cykel spelas det innebandy i Lugnethallen och på bandyplan hoppas det med hästar. Något för alla alltså!

Langa_Lugnet_2018_foto_Erik_Birgersson_1.PNGFoto: Erik Birgersson

Frågan är, har ni något roligt minne från 2018 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?

Vi gjorde premiär för ungdomarnas Långa Lugnet. 18 kilometer riktig mountainbike rätt ut i skogen! Många av Falu Ck:s ungdomar gjorde här debut på en lite längre distans i ett annat format än det vanliga XCO-konceptet. Våra cyklande funktionärer gjorde en del insatser, såväl mekaniska som psykologiska. Det var så kul att det kommer tillbaka i år!

 

Sista frågan är vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet?

Dels all positiv feedback vi får från våra cyklande gäster rörande allt från banan till arenan till efterloppetbordet med godsaker. I nästan lika hög utsträckning känslan av samhörighet inom klubben då vi kraftsamlar mot ett gemensamt mål. Att vi i år lyckas med konststycket att arrangera tävling i dagarna två är stort, inte bara för oss och Borlänge CK utan även för alla cyklister, familjemedlemmar, supporters och publik. Vi vill göra det lätt för cykelsporten att växa och frodas!

 

Tack så mycket för svaret på alla frågor. Nu återstår då bara, likt låten High Voltage, rock and roll! Och den står ni cyklister för så välkomna till Falun i helgen för nästa stopp på långloppsturnén. 

 

Läs mer på langalugnet.se


Artikel av Oscar Ekstam  2019-05-28