toppbilder_2023.jpg

Inför Långa Lugnet 2015

73.jpg

Efter ett lite längre andrum på långloppssäsongen rullar vi nu in i årets mest långloppsintensiva period. Perioden startar med Långa Lugnet i Falun den 30 maj och är årets andra deltävling i Mitsubishi MTB Challenge. Vi kommer att besöka ett vårvackert Falun där den sista snön i skrivande stund precis lämnat marken och underlaget på riktigt börjat torka upp. För det har väl inte gått någon förbi att Världsmästerskapen i skidor gick vid Lugnet i Falun för bara några månader sedan. 

Samtidigt som Långa Lugnet går även Scandinavian Outdoorgames. Likt tidigare år så kommer Lugnetstadion vara fylld till bredden med utomhusaktiviteter, clinics och tävlingar. Allt från extremsport till konditionssport kommer att avhandlas. Passa på att lägga en helhelg i Falun.


Falun andas idrott och för att få en bättre insikt av vad vi mer kan vänta oss tog vi en intervju med banchefen Stefan Carlsson från Falu CK:

Hur ser årets bana ut, har ni justerat något sen i fjol?

Banan för i år är förbättrad på många plan. Redan 200 meter efter start går vi direkt höger, uppför Sjulsarvsbacken, -en klassiker när det handlar om cykeltävlingar i Falun. Därefter bjuder vi på 2,5 kilometer stigning, upp till Mjölnarbo, innan banan planar ut och går vidare ut på militärens övningsområde. Tack vare ett gott samarbete med Dalregementsgruppen har vi i år fått tillgång till hela området vilket gör det möjligt att blanda grusvägarna med klassiska körvägar och trixiga endurospår. Den stora nyheten på första loopen är att vi tar oss över till Rottnebyskogen där vi har laddat upp med både stigningar, fina stigar och snabba motionsspår. Tack vare att området kring hoppbackarna nu är färdigbyggt kan vi äntligen erbjuda en fantastisk vy över Lugnetområdet innan första varvning och spurtpris. Första loopen är ca 27 km. 

Andra varvet går som tidigare ut på Jungfruberget och ser i stort sett ut som förra året. Intensiv, snabb, kurvig, en del rötter och stenar och hyfsat kuperad. Vi har tagit bort en svår utförslöpa, -den där Calle Friberg kraschade i fjol och ersatt den med ett betydligt snällare stigparti. Utsikten över Varpan vid Garves bod väl värd att beskåda. Varvning två efter 19 km. 

Sista delen går uteslutande på Lugnet, till stora delar på Lugnets röda, med handbyggda stigar, doserade kurvor, berms och annat roligt. Även här stöter du på backar och en skön blandning stig och motionsspår. Tillbaka för målgång efter 18 km och totalt 64 km.

Samtliga vätskekontroller och tekniska zoner är beläget på Lugnet i anslutning till varvningarna. Lugnet arena fick en rejäl boost den gångna vintern, som värd för Skid-VM. Vi ståtar med en arena i världsklass.

Skarmavbild_2015-05-18_kl._18.53.32.png

Intressant! Vi har dock fångat upp en historisk nyhet, berätta!

Det är den viktigaste nyheten för i år och det är att damernas tävlingsklasser en helt egen starttid, kl 9:30. Här har vi lyssnat på önskemål från damerna och efter moget övervägande konstaterat att vi får ihop logistiken med olika starttider. 


Hur är det med övriga lopp i loppet?

Korta Lugnet är som namnet antyder en kortare variant. Här kör du de två första looparna, totalt 46 km. Perfekt för dig som vill ha en utmaning men inte riktigt känner dig mogen för den långa banan. 


Vad finns det för övriga aktiviteter i Falun denna helg?

Långa Lugnet är en av mängder av tävlingar under Scandinavian Outdoor Games-helgen den 29-30 maj. Redan fredag eftermiddag startar festivalen med flera tävlingar på och i anslutning till Stora Torget, mitt i stan. Under fredag eftermiddag och kväll har vi nummerlappsutdelningen förlagd just till Stora Torget. Lördagen och söndagen ståtar med aktiviteter en masse på Lugnet, bäst är att du läser in dig på outdoorgames.se för att ta del av hela utbudet. Ett tips för dig som tycker att Långa Lugnet är lite för lite är att snegla på ”The big five”, där du genomför fem tävlingar inom Scandinavian Outdoor Games (SOG) under 48 timmar. SOG borgar således för att både tävlande och medföljande har aktivitetsbehovet väl tillgodosett hela helgen! 

32-1.jpg

Vad är det viktigaste att gjort/klarat av innan loppet enligt er?

Innan loppet är det som inför alla lopp viktigt att komma ”mat- och dryckesladdad”, att ha kört en och annan backe är en fördel och självklart är det viktigt att ha gjort grundkursen i rötter och stenar samtidigt som det finns mycket att tjäna på ett bra slätdrag. Att våga lägga upp sitt eget lopp är ett plus. Undvik att dras med i alltför hög utgångsfart, det går att tjäna mycket tid på att ha pulver kvar i benen sista loopen. 


Vad tror ni om hur vädret kan påverka banan?

Solen skiner alltid under Långa Lugnet. 

1. Men om den mot förmodan skulle lysa med sin frånvaro och det istället regnar innan loppet?

Om regnet faller innan tävling är stora delar av underlaget väl dränerat vilket innebär att det rinner undan rätt bra. Vissa partier är förvisso alltid mer eller mindre blöta men vid flera av dessa ligger sedan tidigare spångar. Allrounddäck fungerar i sammanhanget bra.

2 Hur blir banan om det regnar innan och under tävling?

Underlaget är som tidigare väl dränerat. Stora delar av banan består av grus, även på stigarna. Men toppskiktet på vissa delar av banan kan bli lerigt och kladdigt. En rekommendation är grova däck med bra grepp/dubbar. I alla fall på framdäcket. Även om det regnar blir underlaget aldrig ”bottenlöst”.

3. Hur är banan om den är torr? 

Välj dina favoritdäck och ös på helt enkelt! Banan är packad och hård. Stigarna går snabbt, speciellt de handbyggda. Men se upp för de hårda stenarna.

En rekommendation för samtliga underlag är att välja däck med hög luftkammare och lågt lufttryck. Falun är listat som världsarv av FN tack vare gruvdriften av kopparmalm, vilket torde skvallra om stenrikt landskap. Så den höga luftkammaren är bra skydd för toppiga stenar. 


Då avslutar vi denna intervju med årets fråga. Vad har ni som arrangörer av Långa Lugnet för roligt minne från 2014års tävling?

Ett roligt minne är när en av toppåkarna, 2013 års segrare, skulle efteranmäla sig och blev placerad i fjärde startled. Hans representant var inte riktigt nöjd med det. När starten gick hade vi dock placerat honom i rätt startled, -längst fram vid startlinjen. Det vi minns allra bäst är de positiva synpunkterna vi får för banan, allt från elit till motionärer lovprisar banan för sitt underhållningsvärde. 
Skarmklipp_2015-05-12_08.14.22.pngVälkommen till årets tävling!

Anmälan görs direkt via denna länk.


Artikel skriven av Oscar Ekstam 2015-05-18