Inför Finnmarksturen 2018

Finnmarksturen_2017_foto_Adam_Johansson_5.jpg

Anrika Finnmarksturen i Ludvika står nu på tur i Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge. Det är ett lopp som var Sveriges största när Mountainbike boomade på 90-talet. Då med många storheter som gästade och körde loppet, legendaren och Mountainbikens urfader Gary Fisher är en av de mer minnesvärda storheterna som körde loppet då.

Finnmarksturen är inte längre Sveriges största långlopp men fortfarande lockar loppet kändisar och en stor massa med cyklister som vill uppleva den speciella Finnmarks-terrängen samt unika stämningen som alltid infinner sig längsmed banan när Ludvikaborna går man ur huse för att, fortfarande, stötta och heja på cyklisterna som susar fram genom deras bygd.

Under 2019 och 2020 så kommer även Långlopps SM arrangeras på Finnmarksturen. Så årets lopp är lite av ett "För SM".

Vad väntar då i Ludvika den 5 augusti? Ja vi ställde ett gäng frågor till arrangören CSK Ludvika.


Vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- Vår bana är en ganska klassisk långloppsbana där tuffa klättringar och lätt utmanande stigar väntar. Terrängen är ganska förlåtande för både väder och däck men det är inte att förväxla med att den är teknisk enkel. Vi vill mena att vi tagit allt det bästa från den gamla långa banan (på 112 kilometer) och komprimerat in det på 68 kilometer.

Finnmarksturen är uppdelad i två loopar. Första loopen utgår från start- och målområdet vid ABB Arena och letar sig via asfaltsvägar genom centrala delar i Ludvika fram till banans första uppförsbacke, här släpps fältet fritt och nu väntar en härlig utmaning i varierande terräng. Via grusvägar fortsätter första loopen bort till Håksbergs nedlagda gruva. Därefter följer Källbottens motionsspår, ett cirka 5 kilometer långt motionsspår i varierande bredd och med roliga stigar. Via grusvägar och mycket fina stigpartier letar sig sedan banan bort mot banans högsta punkt uppe vid Gussjöstugan. Från högsta punkten går turen mot Brunnsvik på snabba och roliga stigar där den första vätskekontrollen väntar. Sedan går banan i en trevlig mix mellan väg och stig tillbaka mot Ludvika och Skuthamn där den andra vätskekontrollen finns.

Andra loopen startar med en sträcka på asfalt via småbåtshamnen och ABB:s industriområde som sedan leder upp till Högbergets motionsspår där bergspriset väntar efter 40 kilometer. Därefter följer växlande grusvägar och stigar innan banan når fram till Hagge där den tredje vätskekontrollen finns efter 53 kilometer. Härifrån är det grusväg nästan hela vägen tillbaka till Ludvika med kortare inslag av stig. På vägen ska dock två rejäla stigningar passeras. Där den sista är Leos backe som är banans sista utmaning och när du nått toppen så har du ca 7 kilometer kvar innan det välförtjänta målet väntar.

Finnmarksturen_2017_foto_Adam_Johansson_9.jpg

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, har ni något bra "tips från coachen”?

- Det finns en del kluriga kurvor på några av stigarna där det kan vara bra att ha tränat lite kurvtagning innan.Grundtipset är som i all cykling, upp med blicken långt fram för att hitta rätt linje och fortsätt sedan flytta blicken långt fram. Innan kurvan så ska blicken vara på ingången, när man nått ingången av kurvan ska blicken redan vara i senare delen av kurvan och mitt i kurvan ska blicken vara fäst efter kurvans utgång.

Vad är ert "coolaste hinder" och vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Vårt coolaste hinder är också vårt mest unika hinder som inget annat långlopp har. Det är de branta byggda spängerna som vi lagt i trappan på väg ned och upp ur tunneln under riksvägen vid ABB. Speciellt gäller det ha god fart och teknik för att ta sig uppför trapporna genom att åka på den byggda branta spången. På höjderna strax innan första kontrollen i Brunnsvik så är det värt att lyfta blicken för att uppleva den fina utsikten över sjön Väsman.

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

- Om man är på plats redan på lördagen så kan man se kommande generation av MTB åkare på ABB Arena då vi kör Lilla Finnmarksturen. På söndagen har vi ett stort antal buskspelare utmed banan, så samtidigt som man tittar alla cyklister som far fram i skogen kan man all musik som spelas. All information om lilla finnmarksturen och buskspelarna hittas så klart på finnmarksturen.com.

Finnmarksturen_2017_foto_Oscar_Ekstam_2.jpg

Händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?

- Dan Andersson-veckan pågår mellan den 28 juli - 5 augusti. Vilket är kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden, södra Dalarna. Området runt Ludvika, närmare bestämt Grangärde, är ett av Sveriges mest kända Finnmarker och det tack vare just de texter som Dan Andersson författade i början av 1900-talet.

 

Har ni något roligt minne från 2017 års tävling som ni bakom tävlingen kommer ihåg tydligt?

- Speciella minnen som fastnar från varje upplaga av Finnmarksturen är att det alltid är så god stämning bland alla deltagare, publik och funktionärer.

 

 Tack CSK Ludvika för intervjun! Och än finns det gott om tid tills ordinarie anmälan går ut den 29 juli. Klicka in er på denna länk för att göra anmälan redan nu!


Artikel av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2018-07-27
Bilder av Adam Johansson, AdaMedia Med MEra.