toppbilder_2023.jpg

Inför Finnmarksturen 2017

Finnmarksturen-91.jpg

Nu styr vi styret mot Ludvika och den sjunde deltävlingen av Mitsubishi MBT Challenge, anrika Finnmarksturen står på tur den 6/8!

Finnmark är ett begrepp för de ofta ganska otillgängliga skogbevuxna områden i mellersta Sverige och sydöstra Norge som skogsfinnar befolkade. Mot sex års skattefrihet kunde de där bosätta sig för att uppodla ödemarken. Området runt Ludvika, närmare bestämt Grangärde, är ett av Sveriges mes kända Finnmarker tack vare författaren Dan Andersson som levde i början av 1900-talet.

Denna unikt kulturella och historiska miljö kommer alltså bli Långloppscupens nästa gladiator arena. En härlig mix av ytterligheter som vi tror kommer bli ett härligt skådespel.
För att veta med om vad vi väntar oss tog vi en pratstund med Tomas Berg från arrangörsföreningen CSK Ludvika.


Sååå… Hur är banan?  

  • - Banan är som nästan alla banor varit detta år, väldigt fin och torr. Vi har gjort några små förändringar på banan i år. Masterstarten tar en annan väg ut från ABB Arena i år och det utan att komma ut på riksvägen. Vi har även vänt på åkriktningen vid Källbottens elljusspår för att höja säkerheten där cyklisterna möts. Efter andra kontrollen vid Högberget har vi gjort en ny publikvänlig slinga på cirka 500 meter där man kommer att se mötande cyklister. Vid turens sista långa backe ”Leos Backe” kommer man även i år att få en åktid registrerad från botten till toppen av backen. Backen mäter 1200 meter. 
     

Ja torrt och snabbt har vi fått erfara ett bra tag nu. Men om det nu skulle bli regn och blött hur blir banan då?

- Om det regnar innan tävling är stora delar av underlaget väl dränerat vilket innebär att det rinner undan rätt bra. En del kortare partier kan naturligtvis bli lite blöta och hala. Ett allround däck med bra luftvolym är att rekommendera. Regnar det även under loppet så är rekommendationen av däck ett lite grövre framdäck och ett allround däck bak med bra luftvolym. Det kan bli lite halt på rötterna och de få partierna av matjord/gräs blir så klart hala också.

Finnmarksturen-12.jpg

Beskriv gärna banan för dem som inte åkt banan tidigare

- Finnmarksturen 68 km är uppdelad i två loopar. Första loopen utgår från start- och målområdet vid ABB Arena och letar sig via asfaltsvägar genom centrala delar i Ludvika fram till banans första uppförsbacke, här släpps fältet fritt och nu väntar en härlig utmaning i varierande terräng. Via grusvägar fortsätter första loopen bort till Håksbergs nedlagda gruva. Därefter följer Källbottens motionsspår, ett cirka 5 kilometer långt motionsspår i varierande bredd och med roliga stigar. Via grusvägar och mycket fina stigpartier letar sig sedan banan bort mot banans högsta punkt uppe vid Gussjöstugan. Från högsta punkten går turen vidare mot Brunnsvik på snabba och roliga stigar där den första vätskekontrollen väntar. Efter det vänder banan tillbaka mot Ludvika i en trevlig mix mellan väg och stig till Skuthamn där den andra vätskekontrollen finns.

Andra loopen startar med en sträcka asfalt via småbåtshamnen och ABB:s industriområde som sedan leder upp till Högbergets motionsspår där bergspriset väntar efter 40 kilometer. Därefter följer växlande grusvägar och stigar innan banan når fram till Hagge där den tredje vätskekontrollen finns efter 53 kilometer. Härifrån är det grusväg nästan hela vägen tillbaka till Ludvika med kortare inslag av stig. På vägen ska dock två rejäla stigningar passeras. Där den sista är Leos backe som är banans sista utmaning. När du nått toppen så har du ca 7 kilometer kvar innan det välförtjänta målet väntar.

Händer det något mer utmed banan eller i anknytning till start och mål?

- Vi har ett stort antal buskspelare utmed banan, på vår hemsida kan man läsa på vilka platser de finns. Vi sista långa stigningen (Leo´s backe), ca 8 km från målet kommer det att vara hög stämning med musik och mycket publik som hjälper åkarna att samla kraft inför de sista kilometrarna mot målet. Servering och en liten sportmarknad finns vid start och målområdet. 

150809_finnmarksturen_stalld-3.jpg

Vi som kört banan får redan sug i benen. Vad kan man göra mer i Ludvika under Finmarksturshelgen?

- Om man är på plats redan på lördagen så kan man se kommande generation av MTB åkare på ABB Arena då vi kör Lilla Finnmarksturen. Lika mycket en klassiker som den stora rundan och helt klart en underhållande dag med tät racing. På lördagen kan du även besöka Väsmans dag som är en familjedag med vatten i fokus.


Verkar bli en toppenhelg helt enkelt! Men ge oss lite tips och trix för att klara loppet bäst

- Finnmarksturen har några långa uppförsbackar under andra halvan av loppet, det gäller att disponera loppet rätt så att man har lite kraft kvar i benen på slutet.
Och när man åker under riksvägen vid ABB (ganska mitt i loppet) gäller det ha god fart och teknik för att ta sig upp för trapporna genom att åka på den byggda branta spången. 

 

Vi vill även tipsa om att ibland lyfta på blicken och njuta av den fina naturen. Speciellt på höjderna strax innan första kontrollen i Brunnsvik för att uppleva den fina utsikten över sjön Väsman. (Norr om Brunnsvik ligger för övrig Finnmarken Dan Andersson skriver om reds. anm.)


Tack för en innehållsrik intervju och nu önskar vi er och cyklisterna lycka till vid Finnmarksturen nästa helg!

Läs mer om loppet på http://finnmarksturen.com


Bilder av Per Engström och Oscar Ekstam
Artikel av Oscar Ekstam 2017-07-28.