toppbilder_2023.jpg

Inför Engelbrektsturen 2019

Engelbrektsturen_2018_foto_Andreas_Danielsson3.jpg

Med bara tre deltävlingar kvar i Mitsubishi MTB Challenge så är vi inne i slutspurten där det nu är högläge att försvara eller plocka in poäng på konkurrenterna. Nästa deltävling på tur är Engelbrektsturen som startar i centrala Norberg. Den lilla staden eller stora byn lever upp med arrangemanget som startar och går i mål vid torget i centrum.

Vi har som vanligt tagit tempen på arrangemanget och i detta fall med Norbergs CK

Först och främst, hur ser årets bana ut? 

-  I storhet är det samma banan som tidigare. Men vi har varit tvungna att göra lite förändringar. Och det när man kommer tillbaka till Klackberg efter första slingan. I år kan vi inte köra ner för maskinbacken som tidigare utan det blir en ny nedfart på stig som leder ner i botten på slalombacken och ansluter till den ordinarie banan inne på Klackberg skidstadion. Detta för att möjliggöra separat damstart samt även för att sprida ut motionsstarterna och ungdomsstarterna.

Ungdomsturen startar samtidigt och kör samma distans som ”Halvan”. Det är viktigt att alla visar hänsyn till varandra och framförallt till ungdomarna. I åe startar alla ungdomar utom 15-16 10 minuter efter motionsklasserna för att de ska få det lite lugnare.

Vad har de som inte kört banan tidigare att vänta?

- En bana i mycket vacker natur där man cyklar genom ett antal små Bergslagsbyar. Lagom kuperad bana. Trevligt bemötande av de bästa funktionärerna.

Engelbrektsturen_2018_foto_Andreas_Danielsson1.jpg

Banan startar och går i mål som vanligt på torget i centrala Norberg och går sedan vidare ut på den gamla banvallen. Efter banvallen går banan mot Klackberg. Detta gör att cyklisterna får trampa uppför två backar cirka fem kilometer in i loppet. Båda backarna består av cirka 60 höjdmeters klättring, första backen är rejält brant medan andra backen är lite flackare. Första bergspriset är på toppen av den andra backen och det redan efter sju kilometer, vid Gruvbyns backe. Första energidepån ligger i Halvarsbenning som cyklisterna passerar efter 19 kilometer. Efter depån får alla cyklister förhoppningsvis njuta av den fina ”Trôllstigen”. De som kör hela loppet fortsätter sedan mot Hinsebo där banans tredje energidepå finns. Därefter fortsätter cyklisterna på slingrande grusvägar mot Dansarbackarna och Håberget. Efter dessa backar kommer den "Grusade stigen", banans kanske mest roliga singeltrack, snabb och slingrande utför. Sedan stundar Nordansjö där en energidepå finns och därefter nås andra bergspriset efter cirka 47 kilometer. Sista milen innehåller en hel del fina singeltracks innan cyklisterna får bege sig mot Norberg och målgången på torget. Väl i mål har man avverkat ganska exakt 70 kilometer, beroende på om man tagit inner- eller ytterspår i kurvorna.

 

Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt, och/eller vad är ert "coolaste hinder”

- Engelbrektsturen är ett lopp för alla som kräver mer kondition än teknik. Visa hänsyn till varandra, ge tecken och tala om när du kör förbi. Loppet har relativt enkla stigar och tekniska partier men det kan bitvis gå ganska fort. Ett tips är att lyfta på blicken och ha god framförhållning. 

Engelbrektsturen_2018_foto_Andreas_Danielsson11.jpg

Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Den roligaste biten brukar “den grusade stigen” vara, där susar man fram mellan träden med en underbar tunnelkänsla. Bland de vackraste delarna är konstkanalen man cyklar längs med vid Nordansjö. Det går inte att missa den delen då man bara är några få decimeter från kanalen och cyklar.

Vid Håberget kommer ett punkband att spela och vid kanalen får man se upp för ”Näcken”.

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

  1. Utforska gruvhålen i Klackberg, t.ex Blågrottan.
  2. Fika på Elsa Andessons berömda konditori.
  3. Besöka Polhelmshjulet vid konstkanalen (som är en del av banan).
  4. Besöka hembygdsgården Karlberg, där finns kulturföremål och byggnader samlade i en idyllisk bergslagsmiljö. Där finns handelsbod, bagarstuga, järnvägsstation, fattigstuga och mycket mera. Jugendarkitekten Ferdinand Boberg är uppvuxen i Norberg. Hans arbetsrum finns iordningställt på hembygdsgården. Där finns också en lekplats för barnen.
  5. Mer info finns på Norbergs kommuns hemsida, norberg.se

Och slutligen om man nu vill uppleva loppet så är den bästa publikplatsen i Nordansjö. Men även Klackbergs skidstadio. 

Händer det något annat vid tävlingen eller närområdet denna helg?

- Engelbrektsrullen, rullskidor eller inlines, går av stapeln på lördagen den 20/7

Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

- Alla glada åkare. Det är en rolig tillställning som klubben arrangerar och som samlar många Norbergsbor.

För mer information om loppet klicka in er på engelbrektsturen.se


Artikel och prispallsbilder av Oscar Ekstam  2019-07-11