toppbilder_2023.jpg

Inför Engelbrektsturen 2017

Nyheter - Inför Engelbrektsturen 2017 - ctl00_cph1_newsImage

Mitt i den växlande Svenska sommaren är det snart dags för en formtopp. Många cyklister går nu in i sista förberedelserna för Cykelvasan och en av de sista och bästa genomkörare för att slipa både form, erfarenhet och seedningstid är vår sjätte deltävling, Engelbrektsturen, i den lilla gruvorten Norberg.

Norberg har gått från gruvsamhälle till ett idrottssamhälle med fler stora idrottsaktiviteter per år. Aktiviteterna är olika konditionslopp och har bygdens historik i namnet, Engelbrekt. Ett av de större loppen är cykelvarianten Engelbrektsturen och det största loppet är skidvarianten Engelbrektsloppet. Vid båda loppen går hela bygden ihop och hjälps åt för att skapa en idrottsfest, så missa inte chansen att ta del av denna unika och trevliga stämning. 

För er som bestämt er eller för er som inte riktigt bestämt er än kommer här några frågetecken att rätas ut. Vi ställde ett par väl valda frågor till Kicki Wallin i arrangörsföreningen Norbergs CK. 


Som alltid vill vi veta hur årets bana ser ut?

- Banan är i stora drag identisk med fjolårsbanan. Det är torrt och fint i naturen och de olika förstärkningsarbeten vi gjort sedan sist gör att banan håller bättre för alla åkare oavsett väder. Sedan har vi flyttat spurtpriset i Nordansjö och gjort om det till ett bergspris istället och då på Håberget.


Hur ser då den identiska banan ut? Ge oss en kort beskrivning.

- Banan startar som vanligt på torget i centrala Norberg (vilket ger en magisk inramning reds. anm.) och går sedan vidare ut på den gamla banvallen. Efter banvallen går banan mot Klackberg. Detta gör att cyklisterna får trampa uppför två backar cirka fem kilometer in i loppet. Båda backarna består av cirka 60 höjdmeters klättring, första backen är rejält brant medan andra backen är lite flackare. Första bergspriset är på toppen av den andra backen och det redan efter sju kilometer, vid Gruvbyns backe. Första energidepån ligger i Halvarsbenning som cyklisterna passerar efter 19 kilometer. Efter depån får alla cyklister förhoppningsvis njuta av den fina ”Trôllstigen”. De som kör hela loppet fortsätter sedan mot Hinsebo där banans tredje energidepå finns. Därefter fortsätter cyklisterna på slingrande grusvägar mot Dansarbackarna och Håberget. Efter dessa backar kommer den "Grusade stigen", banans kanske mest roliga singeltrack, snabb och slingrande utför. Sedan stundar Nordansjö där en energidepå finns och därefter nås andra bergspriset efter cirka 47 kilometer. Sista milen innehåller en hel del fina singeltracks innan cyklisterna får bege sig mot Norberg och målgången på torget. Väl i mål har man avverkat ganska exakt 70 kilometer, beroende på om man tagit inner- eller ytterspår i kurvorna.



Finns det någon del av banan där man måste vara bra på något speciellt?

- Vi tycker att det är viktigast att visa hänsyn till varandra och ha koll på gruppcykling då det bitvis är en snabb och lättåkt bana. 


Hur påverkar vädret banan?

- I stort så dränerar banans terräng ganska bra på grund av det steniga underlaget (Norberg är ju trots allt en gruvbygd). Och sedan har vi som sagt lagt ned mer arbete med de partierna som kan bli dåliga vid regn. Det finns dock en del “matjord” och gräs på och vid sidan av stigarna, vilket gör att det kan bli ganska slirigt och halt vid mycket regn. Lika så blir rötterna hala. Men får vi uppehåll under loppet är banan mycket snabb och det dammar inte så mycket om grusvägarna heller. Det bästa däcket oavsett väder på Engelbrektsturen är ett tåligare däck, typ tubeless-däck, med kraftigare sidoväggar och lite mer gummi.  



Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

- Det är helt klart ”Grusade stigen” som går längs kanalen, efter kontrollen i Nordansjö upp mot sjön boten och där gäller det att hålla tungan rätt i munnen. 


Vad kan ni bjuda åkarna och publik mer på än en fantastisk bana?

Gå inte och drulla ner i något gruvhål! Och knacka tre gånger innan du går in i gruvgången i Klackberg för annars tar Gruvfrun dig!

Om ni tröttnar på gruvhistorien så rekommenderar vi starkt ett besök vid ett av Sveriges kändaste konditorier Elsa Anderssons. Vilket har nyinvigts efter den hemska branden i augusti 2015 då det brann ner till grunden. Där kan du sitta och mumsa Mandelringar och Tangotårta och nästan ta på cyklisterna när de går i mål.


Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

- Engagemang och uppskattning från cyklister, åskådare och boenden. Att vi har start och mål på byn så vi får visa upp cykelsporten för alla. 
Lilla Norberg har det stora skidloppet Engelbrektsloppet med cirka 4 000 startande andra helgen i februari. Löptävling (Engelbrektslöpet), stafett (Engelbrektsstafetten)och rullskidstävling (Engelbrektsrullen) första helgen i juli. Och så vi med cirka 1 000 deltagare. Det händer mycket i Norberg!


Tack för en fin intervju Norbergs CK!
Klicka här för att anmäla er och läsa mer. Ordinarie anmälan går ut den 13 juli så passa nu på!
 

Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2017-07-11.