toppbilder_2023.jpg

Inför Bockstensturen 2016

IMG_0227.jpg

Mitsubishi MTB Challenges längsta deltävling, Bockstensturen, stundar nästa helg. Tävlingen jubilerar med 20år detta år och är således ett av våra mest klassiska långlopp som har varit med i Långloppscupen ända sen starten. 

Bockstensturen, tillsammans med stora delar av södra Sverige, drabbades dock hårt av stormen Gudrun 2005 vilket gjorde att det årets upplaga av tävlingen fick ställas in. Men tack och lov står många av de stora fina lövträden kvar. För det är just lövskogen, och speciellt då alla stora bokar, som ger Bockstensturen sin speciella charm med de många snabba och slingrande stigarna som ligger gömda i den dunkla skogen.

Nu på söndag (28/8) är sista dagen för att anmäla sig så passa på att anmäla er och ta del av ett historiskt lopp. Anmäl er här.


Som vanligt ska vi också ta pulsen på arrangören Varbergs MTB.
Så! Hur ser 2016års bana ut? 

- Banan 2016 har en hel del förändringar. Vi har konstaterat att de flesta långloppen går mot enklare kortare banor för att passa fler personer. Därför vill vi komplettera de loppen med att hålla tuff lång utmaning som skall besegras.
Lite ändringar har vi gjort och den största förändringen kommer framförallt märkas på hemvägen där vi ersatt några av de långa platta grusvägarna med mer stigar. I skrivande stund är banorna perfekta men vi vet av erfarenhet att kommer det regn på tävlingshelgen blir det betydligt tuffare.

Bockstensturen2014-4-2.jpg

För de som inte kört banan tidigare eller för oss med kort minne. Ge oss en kort beskrivning av banan.

- Starten går som vanligt från södra fästningshörnan. Genom Varbergs centrum och ut mot gamla banvallen som tar cyklisterna mot Åkullas bokskogar. Här bjuds det på många höjdmeter och härliga utförslöpor i fantastiska bokskogar. På vägen tillbaka in mot centrum har vi en hel del förändringar mot tidigare år och avslutningen kommer vi bjuda på lite mer singeltrack på våra egna MTB-banor bakom sjukhuset. Avslutningen är dock den samma med en tur över Hästhagaberget med fantastisk utsikt över havet. Ner mot gamla banvallen utefter strandpromenaden och målgång i Societetsparken.

Mer detaljerad beskrivning finns så klart på www.bockstensturen.nu

 

Vad kan åskådare och anhöriga göra under loppet? 

Det händer någonting hela tiden på Bockstensturen. Från fredag kl18.00 öppnar sekretariatet inne på Socitén för nummerlappsutdelning och efteranmälan. Samtidigt finns det utställare på plats i Socitetsparkens mässområde. Lördag morgon drar det igång vid 8.00. Starten går 11.00 och Lilla BST startar 11.30. Från klockan 12.00 börjar målgången i de kortare loppen och håller på fram till ca 19.00 för de allra sista. Och stannar man kvar vid Societetsparken matas man löpande med rapporter från täten av vår mobila speaker.

Vill man ändå ge sig ut på banan så är de bästa publikplatser utefter banan vid depåerna. Bästa plats är vid depån i Åkulla då åkarna passerar depån två gånger. Efter det kan man ta sig in mot centrum och besöka Varbergs MTBs nya klubbhus där sista depån ligger, vilket också sammanfaller med en del singeltrack för deltagarna som man kan följa på nära håll.


Bockstensturen är ju ett av det mer speciella loppen i cupen. Både för sina långa 100km men också för den speciella naturen. Hur ska man förbereda sig inför er tävling? 

Bockstensturen är ett långt och krävande lopp, det är mycket viktigt att förbereda sig ordentligt så man har fyllt alla energidepåer. Utefter banan finns det i och för sig också välfyllda depåer men lite extra påfyllning kan vara bra att stoppa i sig så man inte bränner ut all bränsle.


IMG_1414.JPG

Appropå förberedelse. Hur är loppet under olika väder?

Nu är det så torrt i skogen så banan klarar av en hel del regn innan det blir några problem. Bara det är uppehåll någon dag innan så är terrängen packad och fin. Ett lättmönstrat däck bak och ett allroundäck med lite bättre sidogrepp fram är att rekommendera i ett fuktigt men ej lerigt underlag. Det är inte allt för mycket stenar och rötter som riskerar att ge genomslag längsbanan. Men en och annan finns så klart.

De som körde 2015 vet vad som händer om det regnar under tävling. Men för de som inte vet eller förträngt vad händer? Då blir det den luriga tunna hala spackelsmörjan att cykla i för de som kommer lite längre bak i leden. Grusvägar är dock inga större problem mer än att det blir skitigt. Här gäller det att ta fram de riktiga lerdäcken med ordentlig lerrensning. Alltså ett glest toppigt mönster. Speciellt viktigt är sidogreppet. 

Men som banan är nu så kommer det bli snabba tider. Torrt och hårt underlag. Så kallade semi-slicks är helt klart bäst nu. Litet mönster mitt uppe på däcket och små härliga sidodubb för kurvtagningen.

 

Att Bockstensturen tagit sitt namn av Bockstensmannen börjar nu bli relativt känt. Men det finns mycket historia runt Varberg. Kanske finns det historia som cyklisterna passerar längs banan? 

- Visst är det så! I Åkullaområdet finns det även Bexells talande stenar. Det var godsägaren Alfred Bexell (1831-1900) påTorstorps säteri som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare under sju år göra ristningarna på stenar och klippor på sina ägor. BST passerar även detta område.

Om man missar stenarna, har man chans på någon annan speciell utsikt/upplevelse längs banan?

- Bästa utsiktsplatsen är på Hästhagaberget någon kilometer innan målgång. Här har man utsikt över hela Västkusten och man kan se fästningen och Kurorten vid Lilla Apelviken Kåsa.  

IMG_0247.jpg

Ni firar ju 20år i år. Händer det något speciellt i och med detta?

Allt ska ha extra guldkant så klart. Men det största och mest speciella är att vi på kvällen rundar av med bankett på Societén för att fira Bockstensturen 20år!
Anmälan och mer info på Bockstensturen.nu


Vår standardfråga i år. Har ni något roligt minne från 2015års tävling som ni "bakom" tävlingen kommer ihåg tydligt?

Bästa minnet från Bockstensturen brukar vara alla positiva funktionärer utefter banan. Härligt att se alla hjältar i målgången som är så nöjda med sina insatser.

Se även vår film från 2015 genom att klicka här. 


Tack för en matnyttig intervju och lycka till både arrangör och deltagare i Varberg på Bockstensturen den 3 september! 
Vi syns där!


Artikel och bilder av Oscar Ekstam 2016-08-25.