toppbilder_2023.jpg

Inför Billingeracet 2018

Billingeracet2014oscarekstam-1.jpg

Efter en lång bister vinter är det åter igen dags att möta våren i Skövde med dess klargröna skogar, slingrande stigar och framförallt backarna runt den mäktiga Billingen. Långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge startar med en riktig stigpärla till långlopp, och för många är detta säsongens formtest.

Vi är också nyfikna på vad ni cyklister har gjort under vintern. I de yttersta tävlingsklasserna funderar vi speciellt mycket. Kommer herrklassens storfavoriter i Team Serneke Allebike att stå ohotade på toppen i år igen? Eller får de hårt motstånd av det nysatsande Team Tre Berg eller ställer Team HiQ till med fest istället?
Hur kommer damernas elitklass att formas med det helt nya elitlaget Team She Rides som har hela sex starka damåkare i teamet? Kommer de få tuff utmaning av det andra damlaget Singletrack Sisters Race Team? Eller kommer den forna drottningen av långt Emmy Thelberg att vända upp och ned på det hela nu när regerande mästarinnan Jennie Stenerhag är skadad?

Herrarnas klasser ser någorlunda lika ut mot fjolåret oavsett, det är bara frågan om vem som gjort sin läxa bäst över vintern. Damernas klass däremot ser ut att bli en av de starkaste på många år (om inte någonsin) och med en hel hög intressanta nya och gamla namn som under rätt blandning kan ge en riktigt spännande cocktail.

Vi vet inte om vi någonsin varit så här taggade på att uppleva premiären någonsin, därför har vi som vanligt tagit tempen på arrangörsföreningen Skövde CK för att se vad som väntar oss i Billingeracet.



Först och främst frågan som alla vill veta, hur ser årets bana ut?

Tidigare år har vi bara gjort marginella ändringar på grund av avverkningar eller liknande. Men till detta år har vi tänkt till rejält. Och vi har haft huvudfokus på att ta fram ännu fler stigar. MEN vi har också tagit bort de stökigaste stigarna och transportvägarna. Vilket har gjort att totala längden på tävlingen krympt från 78 kilometer till 73 men andelen stig har växt totalt mot tidigare års upplaga.

Det är främst på andra loopen vi vässat till stigarna och justerat så att alla ska få njuta av stigfesten. Däremot så är alla backar kvar och totala mängden höjdmeter är som tidigare 1300. Dessa justeringar tror vi inte kommer göra nämnvärt mycket på åktiden mot tidigare år, de snabbaste kanske har cirka 5 minuter kortare åktid. Totalt har vi skapat en bana som vi tror passar flera och är roligare för den stora massan.

Vi har även flyttat om placeringarna av depåerna så att de kommer mer strategiskt längs banan. Första depån kommer efter 25 kilometer sedan är det 11 kilometer till nästa och därefter kommer depåerna med fölande mellanrum, 20 kilometer, 13 kilometer och sista depån kommer med 5 kilometer kvar till mål. En mer optimal fördelning för att få i sig energi i rätt läge under loppet om ni frågar oss.

Apropå depåer, ni har ett mycket gott rykte om depå och efterloppsmat. Vad bjuds det på längs banan?

Ja vi satsar hårt på att serva cyklisterna med gofika och energi. Det vi bjuder på i samtliga depåer är följande: vatten, Enervit, banan och bulle. Sedan toppar vi med lite olika godsaker i variation i depåerna och det är hallonbåtar, Cola, gelehallon, kaffe, gifflar med fyllning, mjölkchoklad, russin, saltgurka och vinergummi (hela utbudet finns inte i alla depåer men det finns godis i alla).
Som grädde på moset bjuder vi på varm lasagne som efterloppsmat.

Hur ser banan ut nu efter vintern då?

Banan har torkat upp ordentligt och kommer nog bli snabb om värmen håller fram loppet. Vilket också väderleksprognosen säger (i skrivande stund den 3 maj 2018). Då det är ett stigrikt lopp så kan det så klart vara en del blöta partier kvar men som helhet är banan torr.

Vi kommer även göra en riktigt genomkörare av hela banan här snart med ett gäng toppcyklister som kommer att ge sin syn på banan och hur man ska tänka innan loppet. Så är man mer intresserad av hur banan ser ut i detalj samt även vill ha lite tips innan loppet, titta gärna in på vår hemsida veckan innan loppet för tips och trix. Surfa in på billingeracet.se. 

Härligt! Har något tips att bjuda på redan nu?

Något som alltid är bra att ha med sig är ett punkteringskitt, men det är speciellt viktigt på vår bana som har så mycket stig och dessutom tidigt på säsongen. Vi kan även tipsa om att däck med lite större volym är bra på vår bana och gärna ett däck med lite mer mönster, ler-mönster ska dock inte behövas.

Ett annat bra tips är att stanna och käka i depåerna, vi har tänkt till rejält i år för att de just ska komma strategiskt. Så tar ni ett stopp i varje depå klarar ni definitivt hela loppet. För den som inte kört Billingen tidigare så är det ett bra tips att spara på krafterna i Öglunda och ha skoj nere i Ryd!

Vilken utsikt/upplevelse längs banan är värd att lyfta blicken för?

Har man inte för bråttom ska man definitivt lyfta på blicken vid Ryds grottor, på väg ut från tävlingscentret sista gången, där har man en riktigt mäktig utsikt. Plus att man sedan kommer till vitsippestigen som kommer stå i full blom på tävlingen, den stigen är vi helt unika med i Långloppscupen på grund av vitsipporna.
Sedan är det också en upplevelse att ta sig upp för sista backen, Strupen. En rolig fakta om just Strupen är att den gjordes för att frakta upp boskap upp på Billingen. Och när väl boskapet var uppe stängde man en grind uppe toppen av strupen, den så kallade strupporten. När grinden sedan var stängd kunde boskapet inte ta sig ned från Billingen och kunde vara där uppe hela sommaren och beta av markerna utan att man behövde oroa sig för att de skulle rymma. Beslagen till strupporten sitter kvar än idag, men grinden är borta och vi välkomnar nu upp hungriga cyklister istället för boskap.

150509_billingeracet-00861.jpg

Med den historielektionen rundar vi av med sista frågan. Vad tycker ni som arrangör är absolut bäst med att få arrangera loppet - vad är mervärdet?

De små knattarna i nybörjarklassen. De skänker mycket glädje.

____________________________________________________________________________

Tack Skövde CK för en härlig uppdatering av läget. Och har DU inte anmält dig ännu? Surfa in på billingeracet.se och lägg din anmälan nu för att säkra din plats till årets första stigsafari!


Artikel och bilder av Oscar Ekstam (länk till instagram) 2018-05-03
Sista bilden av Per Engström (länk till hemsida).